Hammarskogsån
Naturreservatet Hammarskogsån är en värdefull vattenmiljö för den sällsynta flodpärlmusslan. Stränderna kantas av artrika skogsområden och våtmarker.
Hem för hotad mussla
Hammarskogsåns är till stora delar naturligt meandrande och saknar vandringshinder för fisk. Det är en viktig anledning till att flera sällsynta vattenlevande arter trivs här i ån, nämligen flodpärlmussla, öring och lake. Dessa arter har höga krav på sin livsmiljö och trivs bäst i naturliga vattendrag med stenar och block på bottnen och en slingrande sträckning genom landskapet. Detta skapar gynsamma strömvariationer och en variationsrik vattenmiljö med plats för många olika växter och djur. Både öring och flodpärlmusslan är känsliga för höga vattentemperaturer, varför träd längs stränderna är viktiga då de ger skugga. Att just öring finns i vattnet är av stor vikt eftersom florpärlmusslan är beroende av öringen för sin fortplantning.
Artrika strandskogar
Utmed vattendraget växer en naturskogsartad blandskog med bitvis hög andel löv. Både närheten till vattendraget och rörligt markvatten skapar en fuktig miljö, något som lockar växter och djur som gillar hög luftfuktighet och god vattentillgång. Här trivs många olika mossor och lavar. Den sällsynta och hotade hornfliksmossan är ett exempel. Den är bland annat beroende av fuktiga, slutna skogar med naturliga hydrologiska förhållanden och en kontinuerlig tillgång på döda träd.
Aktuellt för detta besöksmål
Nyheter
Fyra nya naturreservat i Örebro län: Skydd för värdefulla skogs- och vattenmiljöer
Länsstyrelsen i Örebro län bildar fyra nya naturreservat; skogsreservaten Hanstorpaberget och Lilla Strömtorpsskogen samt vattenreservaten Hammarskogsån och Vinterbron.
Föreskrifter
I naturreservatet är det förbjudet att:
- borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordyta, sten eller att flytta eller bortföra sten,
- framföra motordrivet fordon annat än på befintlig bilväg,
- fälla, bortföra eller på annat sätt skada döda stående eller omkullfallna träd och buskar,
- skada vegetation till exempel genom att gräva upp ris, gräs, örter, mossor eller lavar, förbudet gäller inte bär-, matsvamp- och blomplockning,
- elda,
- cykla eller rida annat än på befintliga vägar,
- medvetet störa djurlivet annat än vad som normalt förekommer vid bedrivande av jakt och fiske,
- utan Länsstyrelsens tillstånd sätta upp permanent tavla, skylt, affisch eller att snitsla spår,
- utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserad tävling eller övning, lägerverksamhet eller liknande,
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra inventeringar eller andra vetenskapliga undersökningar som innefattar insamling eller märkning av växter och djur, framförande av motordrivet fordon i terräng, uppförande av tillfälliga anläggningar eller liknande.
Fakta
Kommun: Lindesbergs kommun
Beslutsår: 2024
Areal: 17,5 hektar
Markägare: Enskild
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Reservatsförvaltare: Länsstyrelsen
Beslut bildande naturreservatet Hammarskogsån Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Skötselplan naturreservatet Hammarskogsån Pdf, 11.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Hitta hit
Naturreservatet Hammarskogsån ligger cirka 1,5 km nordväst om Guldsmedshyttan.