Fulberget

Gles granskog i sluttning

Fulbergets krön. Foto: Jim Hellquist

Naturreservatet Fulberget utgör en central del av den höjdsträckning som gradvis höjer sig mot norr mellan byarna Bredsjö och Björksjön upp mot bybebyggelsen vid Havsjön. Området är ett för vår tid ovanligt stort och väl sammanhållet barrskogsområde med hög andel naturskogsartad äldre barrskog.

Fuktig och vindpinad gammelskog

I Fulberget möter du en varierad gammelskog som domineras av tall och gran. Uppe på bergskrön och hällar växer träden långsamt och är hårt utatta för väder och vind, vilket skapat en gles, vindpinad, toppbruten och ofta tjäderbetad skogsmiljö. Granarna i området har utvecklat en ramträdande konisk form med sitt grenverkt, troligen på grund av en lång tids anpassning till platsens höga läge och ett av de mest nederbördsrika landområden av Örebro län. Klimatförhållandena vid Fulberget skapar ett gynnsamt mikroklimat för krävande kryptogamer som är beroende av en konstant hög luftfuktighet – inte minst för hänglavsförekomsten som i vissa delar är iögonfallande. Vid områdets flackare sydöstra och nordöstra omgivningar letar vattnet sig ned i flera nedskurna men grunda bäckdalar med omväxlande sumpskogspartier och kärr. En liten tjärn, Vattenlösen, ryms i den centrala norra delen.

Brukad skog i bergslagsbygd

Fulberget har en brukningshistorik som är nära samhörig med byn Björksjön och generationer av bergs- och skogbrukande innevånare som levt sina liv där. Skogen i området har påverkats av kolvedshuggningar och lågintensiva plockhuggningar. Kolbottnar finns spridda över hela området även om träkolframställningsplatserna tydligt varierar i ålder. Fåtaliga lämningar av så kallade liggmilor är sannolikt spår av kolframställning som skett mycket långt tillbaka i tiden. Det har fortsatt att kolats på Fulberget ett antal årtionden in på 1900-talet då kolet främst levererades till Bredsjö bruk.

Hem för många hotade arter

En stor del av skogen i reservatet är har en ålder kring 130-160 år men det finns ändå gott om träd som är äldre än så. Främst av grova och spärrgreniga tallar i åldrar som börjar närma sig 200 år. I den nordligaste centrala delen av Fulberget står en jättetall som förmodligen är områdets äldsta träd. Furan har tidigare åldersbestämts till ca 400 år. Tillgången på döda träd varierar i området. Skogen är i en tydlig utvecklingsfas då angrepp av insekter och rötsvampar tillsammans med de stigande trädåldrarna leder till en påtagligt ökad mängd döda träd. Det är därför inte så konstigt att skogen här rymmer en stor mängd olika sällsynta och hotade växter och djur. Svampar som grantaggsvamp, svart taggsvamp, tallticka och gränsticka vittnar om att det växt gran och tall under lång tid i området. Bland hänglavsförekomsterna i senvuxna granar på berget växer bland annat den starkt hotade cylinderskägglaven. Fulberget bildar en för nutiden ovanligt stor sammanhängande areal av naturskogsartad barrskog som är tydlig trivselmiljö för arealkrävande fåglar som exempelvis tretåig hackspett och tjäder. Tjädern har en större lekplats i området.

Beslutskarta som visar reservatets gräns, plats för informationstavla samt bränningsområden, buffert för bränningsområde, äldre stig/möjlig genomgående led

Karta över naturreservatet Fulberget

Vill du titta närmare på kartan hittar du den i beslutet under Fakta nedan.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I naturreservatet är det förbjudet att:

  • borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordytan, sten eller block, eller att flytta eller bortföra sten eller block,
  • framföra motordrivet fordon annat än på bilvägar,
  • fälla, bortföra eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd eller buskar,
  • skada vegetationen i övrigt t.ex. genom att plocka eller gräva upp växter såsom ris, gräs, örter, mossor eller lavar och svampar,
  • cykla förutom på väg och markerad led,
  • medvetet störa djurlivet,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd samla in växter, djur, lavar eller svampar,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd sätta upp permanent tavla, skylt, affisch, eller därmed jämförlig anordning eller att snitsla spår,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserad tävling eller övning, lägerverksamhet eller liknande,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd utföra vetenskapliga undersökningar eller bedriva miljöövervakning som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön.

Men det är tillåtet att:

  • för allmänheten att plocka bär, matsvampar och blommor för eget behov, dock ej fridlysta eller rödlistade arter.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Hällefors

Beslutsår: 2024

Areal: 245,6 hektar

Markägare: Enskilda

Reservatsbildare: Länsstyrelsen

Reservatsförvaltare: Länsstyrelsen

Beslut bildande naturreservatet Fulberget Pdf, 940.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Skötselplan för naturreservatet Fulberget Pdf, 905.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Naturreservatet Fulberget ligger 6,5 km norr om Hjulsjö, 2,5 km nordost om Bredsjö.

Kontakt

Länsstyrelsen i Örebro län

Telefon: 010-224 80 00

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss