Axbergs-Berga
Naturreservatet Axbergs-Berga utgörs av en bergsrygg av urkalksten. På dess nordvästra sida stupar berget brant. Uppe på det hällmarksartade krönet växer en gles skog av barrträd och lövträd på ett det tunna jordlagret. Närvaron av kalk gör att vi hittar många ovanliga och hotade växter och svampar.
Ett kalkrikt område
Naturreservatet Axbergs-Berga består av två delområden. Den nordliga delen utgörs i huvudsak av en talldominerad bergsrygg av urkalksten som ligger i sydnordlig riktning. Den kalkrika berggrunden bidrar till en rik växtlighet. Skogen på det hällmarksartade krönet består främst av tallar och har under lång tid lämnats för fri utveckling med stor åldersspridning. Jordlagret är tunt. Österut i norra delen av reservatet är marken flackare och här har tidigare en ledningsgata gått fram vilket har gynnat hävdgynnade arter, som vi vanligtvis annars främst möter i ängar och betesmarker. Klasefibbla, nattviol, blåsuga, gullviva och jungfrulin är några typiska så kallade hävdgynnade arter som växer här. De kan även vara kvardröjande vittnen om äldre tiders skogsbete. Regelbunden röjning har bidragit till att hålla marken öppen och ljus. Det södra området är mindre kuperat, men även här går berg i dagen.
En fristad för hällebräckan
På de branta sidorna av åsen går urkalksten ställvis i dagen med öppna kalkhällar och kalkklippor där det växer kalkgynnade arter som hällebräcka, svartbräken, gaffelbräken och harmynta. Kalkstenen i området har en blågrå färg och som bergart påverkas den lätt av kemisk vittring då koldioxid i luften löser sig i vatten och bildar kolsyra. Kalken löses upp av kolsyran i vattnet vilket får berget att spricka och det bildas hålrum. I området kan denna vittring synas vilket öppnar upp för arter att etablera sig i sprickorna. Hällebräcka är exempel på en art som kräver lättvittrad kalk för att trivas, och är en av huvudorsakerna till att området skyddades. Hällebräckan är en så kallad endemisk art i Sverige och Norge. Sverige hyser större delen av världspopulationen mätt i antal lokaler och har följaktligen störst ansvar för artens bevarande.
Karta över naturreservatet Axbergs Berga
Vill du titta närmare på kartan hittar du den i beslutet under Fakta nedan.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet är det förbjudet att:
- borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordytan, sten eller block, eller att flytta eller bortföra sten eller block,
- framföra motordrivet fordon annat än på bilvägar,
- fälla, bortföra eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd och buskar,
- skada vegetationen i övrigt t.ex. genom att gräva upp växter såsom ris, gräs, örter, mossor och lavar,
- utan Länsstyrelsens tillstånd sätta upp permanent tavla, skylt, affisch, eller därmed jämförlig anordning,
- utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserad tävling eller övning, lägerverksamhet eller liknande,
- utan Länsstyrelsens tillstånd elda,
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra vetenskapliga undersökningar eller bedriva miljöövervakning som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön.
Men det är tillåtet att:
- för allmänheten att plocka bär, matsvampar och blommor för eget behov, dock ej fridlysta eller rödlistade arter.
Fakta
Kommun: Örebro
Beslutsår: 2024
Areal: 9,2 hektar
Markägare: Enskilda
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Reservatsförvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: området ingår i EU:s nätverk av skyddad natur, SE0240152 Berga
Beslut bildande naturreservatet Axbergs-Berga Pdf, 978.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Skötselplan för naturreservatet Axbergs-Berga Pdf, 1022.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Hitta hit
Naturreservatet Axbergs Berga ligger 500 m väster om Ölmbrotorp samhälle, ca 12 km norr om Örebro tätort.