Flodkräfta och kräftpest
Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Norrbotten är det enda länet i Sverige som inte har någon känd förekomst av kräftpest. Kräftpest förekommer både i Västerbottens län och i Finland. Det är viktigt att smittan inte sprids till Norrbotten.
Förhindra smittspridning
Smittan sprider sig framför allt genom signalkräftor som olagligt satts ut och då fiskeredskap, båtar och andra föremål som flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat. Smittade kräftdelar och sporer kan följa med och föra smittan vidare om föremålen inte desinficeras.
Desinficera alla föremål som använts i smittade vatten
Om du använt fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål inom ett område som har förklarats kräftpestsmittat måste du desinficera alla föremål som varit i kontakt med vatten innan de transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag.
Flytt av redskap och annat mellan vatten
När du har använt båtar eller redskap i vatten utanför Norrbottens län rekommenderas du att alltid rengöra dessa innan du använder dem i vatten med flodkräfta. Använd inte heller betesfisk i ett annat vatten än där den fångats och häll inte ut vatten från ett vatten till ett annat. Särskilda regler gäller vid kräftfiske, se längre ner.
Metoder för desinficering:
- Koka föremålet helt täckt av vatten och under lock i minst 5 minuter.
- Tvätta föremålet med 70 procentig sprit (T-röd) eller Virkon TM S (desinficeringsmedel) genom nedsänkning i minst 20 minuter. Båtar kan duschas ordentligt med T-röd eller Virkon efter att de tömts på vatten.
- Frys föremål till under -10°C i minst ett dygn. Nedfrysning rekommenderas för föremål som är svåra att få torra, som till exempel vadarbyxor med neoprendetaljer och vadarskor med filtsula.
- Torka föremålet tills det är helt torrt.
Stora föremål: torkas i bastu i 60–80°C under minst 5 timmar
Mindre föremål: torkas i bastu i 60–80°C under minst 1 timme
Gummibåtar, fiskeflugor, fiskedrag, spön, badkläder, gummimadrasser torkas i solen.
Förbjudet att sätta ut invasiva signalkräftor
De flesta utbrott av kräftpest orsakas av illegalt utsatta signalkräftor. Signalkräfta är en invasiv art som sprider kräftpest. Utsättning av signalkräftor innebär att pestsvampen blir permanent förekommande i det aktuella vattnet eftersom signalkräftan kan bära på svampen utan att själv dö.
Detta gäller när du ska fiska kräftor
Det är förbjudet att:
- utan föregående desinficering använda redskap för kräftfiske i ett vatten om redskapet tidigare använts för fiske i ett annat vatten
- förvara eller kasta kräftor eller delar av kräftor i annat vatten än det där de fångats, och
- i ett vatten rengöra eller kasta emballage i vilket kräftor från ett annat vatten har förvarats.
Tänk också på att kräftfiske kräver speciellt fiskekort. Detta hanteras individuellt för respektive vattendrag.
När är kräftfiske tillåtet?
Det finns inga lagstadgade fiskeperioder för kräftfiske, med undantag för signalkräfta i Vättern. Det är upp till fiskerättsägaren att bestämma när fisket får ske. Av tradition sker fisket vanligtvis i augusti som tidigare vilket också är lämpligt eftersom kräftorna då förhoppningsvis har hunnit ömsa skal under sommaren.
Svamp orsakar kräftpest
Sjukdomen kräftpest orsakas av en svamp som är specifik för sötvattenslevande storkräftor. Levande och döda smittade kräftor avger sporer som smittar andra kräftor och förorenar redskap. Signalkräftor är nästan alltid bärare av kräftpest och de kan ha smittan utan att själva bli sjuka.
Rädda flodkräftan!
Följ med på kräftfiskepremiär i Råneälven, en tradition som kan bli ett minne blott om bara en svampspor får fäste.
Vatten i Norrbottens län med känd förekomst av flodkräfta
- Åbyälven
- Sågbäcken
- Lillpiteälven
- Alterälven
- Alån
- Luleälven
- Råneälven
- Töreälven
- Kalixälven
- Sangisälven
- Keräsjoki
- Torneälven
Anmäl misstänkt kräftpest
Kontakta Länsstyrelsen via e-post eller telefon om du fångar eller ser kräftor med misstänkt sjukdom.