Storforsen

Välkommen till vackra och storslagna Storforsen! Naturreservatet är ett av Norrbottens mest besökta.

Forsande vatten omgivet av snö och is under en blå himmel.

Storforsen i början av mars. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Här kan du på nära håll uppleva Nordens största fors. Under midsommar, då vattenflödet är som störst, kan du låta dig hänföras av det mäktiga dånet från forsen och beundra naturens krafter i vattenmassorna.

Undvik trängsel i Storforsen under pandemin

Det kan bli väldigt mycket folk på samma gång i Storforsen, särskilt under helger och på lov. Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och även i övrigt följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Du kanske inte får plats vid grillplatserna utan måste sitta någon annanstans. Ta gärna med dig mat som inte måste tillagas över eld. Besökare kan behöva turas om att grilla sin mat vid eldplatserna.

Ett naturreservat för alla

Storforsen är ett lättillgängligt naturreservat som passar alla. Hit kommer tusentals besökare årligen för att njuta av natur och kultur. Här finns informationsskyltar, vandringsstigar och rastplatser. Stora delar av området är tillgängligt för rörelsehindrade. På kommunens webbplats kan du läsa mer om det och även se öppettiderna för parkeringsplatsen för rörelsehindrade, se länk till höger under Mer information. Från hotell Storforsen går det en vandringsled upp längs forsen.

Se och göra 

Här finns något för både stora och små.  Vandra runt på de ordnade gångvägarna. Slå dig ner vid någon av strömmarna som porlar fram lite här och där, vågar du dig fram till det nervkittlande Döda fallet?

Här finns gott om grillplatser men många väljer också picknick på en lämplig klipphäll, särskilt när det är dans eller musik på den stora scenen som ligger intill forsen. Har du tur kanske du får uppleva baletten Trolltagen, till tonerna av Norrbottensfödde kompositören Ralph Lundsten. Under varma dagar väljer många att svalka sig i någon av de gölar eller små forsar som flyter fram bland klipphällarna.

Naturen i Storforsen

Storforsens naturreservat ligger i Piteälvens dalgång. Den är ett bra exempel på ett mäktigt, norrländskt älvlandskap. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar och forsen är Nordens största, och även Europas största oreglerade. Forsen mynnar ut i ett sel där vattnet flyter stilla fram. På våren kan du ofta se sångsvanar, knipor och gräsänder här.

Älven är omgiven av en urskogslik strandskog, med ett rikt växt- och djurliv. Här blommar Norrbottens landskapsblomma åkerbär på försommaren och liljekonvaljer sprider väldoft. Längre fram på sommaren blommar den rosa linnean, granskogens lilla sagoprinsessa med sin ljuva mandeldoft. Kanelrosen kan du också få syn på här, den har kanelbruna grenar och en svag kaneldoft. I augusti kan man till och med smaka på vilda röda vinbär i strandskogen.

Älvlandskapets människor

Människor har sökt sig till älven i alla tider för att färdas, bo och fiska. Markerna är fulla av spår efter liv och arbete. Fram till 1980-talet flottades timmer i älven. Än i dag ser man byggnationer i älven som gjordes för att underlätta för flottningen. Då torrlades också en del av den gamla forsen. I Döda fallet syns jättegrytor och vattenslipade hällar.

Forsens akrobater

Den sällsynta uttern lever i Piteälven. För att kunna fiska och klara vintern, behöver uttern forsar som inte fryser igen. Vintertid kan man se spåren efter den längs iskanten och dess lekfulla kanor i älv slänten. Besöker du reservatet under vintern  kan du även få se den lilla hurtiga strömstaren. Den dyker i forsen och plockar vattenkryp på bottnen. Knipor och småskrakar fiskar också gärna i strömmarna. 

Fiskeregler

Sveaskog är markägare inom naturreservatet och fisket inte är upplåtet. Det innebär att det inte är tillåtet att fiska inom naturreservatets gränser. Uppströms reservatet är fisket upplåtet och det är Sveaskogs och Storforsens Sportfiskeklubbs regler som gäller.

För mer information om fiskekort och regler kring fisket besök Sveaskogs och Storforsens Sportfiskeklubbs hemsidor:

Sveaskogs information om fiskeregler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Storforsens Sportfiskeklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vatten på hällmark

Här och där svämmar vattnet över och rinner över klipphällarna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

 • vandra
 • jaga i enlighet med gällande lagar  

Det inte är tillåtet att:

 • framföra motordrivet fordon annat än på därför särskilt anlagda vägar
 • göra upp eld eller tälta, annat än på iordningställda platser
 • rida inom reservatet utan länsstyrelsens tillstånd
 • cykla i terräng
 • köra snöskoter
 • skada växt- och djurliv  

Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Serviceinformation

 • Bad/badplats Bad/badplats
 • Eldplats Eldplats
 • Informationstavla Informationstavla
 • Parkering Parkering
 • Rast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Servering Servering
 • Tillgänglighet Tillgänglighet
 • Toalett Toalett
 • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Frågor om naturreservat eller nationalparker

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Fakta

Kommun: Älvsbyn

Bildat år: 1971, utvidgades 1997

Storlek: 1,2 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Övrigt: Tillgänglighetsanpassad led, vindskydd och eldstad finns i området.