Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens för terrängkörning. För vattenskoter och snöskoter gäller speciella regler.

Terrängkörning på barmark är förbjuden i hela Sverige. Länsstyrelsen kan besluta om undantag från barmarksförbudet och snöskoterförbuden. Vi arbetar för att motortrafiken inte ska störa eller skada marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, renskötseln, jordbruket eller skogsbruket.

Förbud mot terrängkörning

Huvudregeln i terrängkörningslagen är att det är förbjudet att köra med motordrivet fordon på barmark i terräng. Det gäller även om det är din egen mark.

All naturmark utanför väg räknas som terräng, till exempel

  • park
  • åker
  • äng
  • myr
  • hedmark
  • stränder
  • kalfjäll
  • vandringsleder
  • motionsspår
  • traktorstigar.

Till motordrivna fordon räknas alla fordon som drivs med motor, till exempel

  • bil
  • motorcykel
  • fyrhjuling/ATV
  • bandvagn
  • snöskoter
  • elcykel.

Användande av elcykel med max 250 watt motoreffekt i naturen är inte förbjudet enligt terrängkörningslagstiftningen men du behöver ändå markägarens tillstånd.

Elcyklar och mindre motoriserade fordon, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen har tagit fram en föreskrift som gör att det är möjligt att utan dispens från terrängkörningslagen parkera på åkermark eller kultiverad betesmark i samband med vissa tillfälliga arrangemang. Se föreskrifterna i dokumentet nedan.

Föreskrifter om förbud mot körning i terräng med motordrivet fordon i Jönköpings län Pdf, 142.6 kB.

Undantag från förbudet mot terrängkörning

Det finns generella undantag från förbudet mot terrängkörning. Undantagen kan kräva markägarens tillstånd och gäller om åtgärden inte kan utföras på något annat lämpligt sätt. 

Det generella undantaget gäller för

  • jordbruk
  • skogsbruk
  • statlig eller kommunal tjänsteman i tjänsteärende
  • räddningstjänst 
  • läkare
  • brandkår
  • fjällräddningen
  • renskötsel
  • den som ska hämta fälld björn, hjort, vildsvin eller älg
  • undersökningsarbete inom ett undersökningstillstånd enligt minerallagen.

Dispens för terrängkörning

Du kan ansöka om dispens för terrängkörning om du har särskilda skäl. En dispens är ett enskilt undantag från förbudet. För att får köra på marken behöver du förutom dispensen även markägarens tillstånd.

Skäl för undantag kan exempelvis vara:

  • funktionsnedsättning
  • vissa materialtransporter
  • tävling.

Undantag kan vara aktuellt bland annat för rörelsehindrade (styrkt med läkarintyg) eller vid körning på golfbanor, parkering i samband med större evenemang, räddningstjänstens övningar eller forskningsprojekt samt inför och vid endurotävlingar för motorcyklar.

Den som fått dispens måste ha beslutet med sig och kunna visa upp för polis eller naturvårdsvakt. Länsstyrelsen prövar i varje enskilt fall om särskilda skäl finns om körning på ett betydande sätt inte påverkar allmänna intressen eller känslig natur.

Ansök om dispens

Använd vår e-tjänst för att ansöka om dispens från terrängkörningsförbudet.

För ansökningar om dispens från terrängkörningslagen har Länsstyrelsen en handläggningstid på 60 dagar från det datumet ansökan inkommit till Länsstyrelsen.

För en effektiv handläggning är det viktigt att du fyller i ansökan så utförligt som möjligt och bifogar kartor med det ansökta området tydligt markerat.

Snöskoter

Snöskoter får bara köras på väl snötäckt mark där varken marken eller växtligheten skadas. Inom vissa områden är skotertrafiken reglerad genom skoterförbud. Det gäller framför allt i fjällen. Där får du bara köra längs markerade skoterleder.

Snöskoterkörning omfattas inte av allemansrätten och du har därför ingen självklar rätt att köra på annans mark. Som skoterförare bör du i första hand köra på markerade skoterleder. För allmänna skoterleder ansvarar oftast Länsstyrelsen eller kommunen. Vissa skoterleder sköts av skoterklubbar eller andra aktörer.

Även på skoterleder ska du tänka på att köra varsamt. Om snötäcket är så tunt eller löst att skotern kommer i kontakt med marken räknas det som barmarkskörning, vilket inte är tillåtet.

Vattenskoter

Du får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen.

Bestämmelserna om användning av vattenskoter finns bland annat i vattenskoterförordningen (1993:1053). Det är dock oklart om våra svenska regler överensstämmer med gällande EU-lagstiftning och EU:s krav. Med anledning av rättsläget bedriver Kustbevakningen och Polisen i dagsläget ingen tillsyn utifrån förordningen.

Den som framför vattenskoter måste, precis som övriga sjötrafikanter, följa och känna till vilka regler som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller såväl vattenskotrar som övriga båtar och fartyg.

I föreskriften 06 FS 2009:35 anges i vilka områden vattenskoter får användas i Jönköpings län. Pdf, 168.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Beslut av hastighetsbegränsning

7 maj 2021 beslutade Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning i en del av Munksjön, kanal mellan Munksjön och Vättern samt i Gästhamnen i Jönköpings kommun. Besluten börjar gälla den 11 juni 2021.

I Munksjö norr om Munksjöbron gäller hastighetsbegränsningen 12 knop. I kanal mellan Munksjön och Vättern samt i Gästhamnen gäller hastighetsbegränsningen 5 knop.

Här kan du läsa de beslutade föreskrifterna

Föreskrifter om hastighetsbegränsning i kanal mellan Munksjön och Vättern samt i Gästhamnen, Jönköpings kommun Pdf, 321.1 kB.

Föreskrifter om hastighetsbegränsning i Munksjön, Jönköpings kommun Pdf, 359.5 kB.

Vilka farleder som är allmänna farleder framgår av sjökort och Sjöfartsverkets förteckning över allmänna farleder.

Förteckning över allmänna farleder finns i kungörelse 2013:4 och rättelseblad, Sjöfartsverket Länk till annan webbplats.

Du kan också kontakta Sjöfartsverket eller Transportstyrelsen för att få reda på vilka allmänna farleder som finns. Hamnområden och kommunala fritidsbåtleder är inte allmänna farleder och du får alltså inte köra vattenskoter inom dessa områden. Polisen och Kustbevakningen är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning.

Från och med 1 maj 2022 måste du ha förarbevis för att få köra vattenskoter. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.

Vattenskoter, Transportstyrelsen Länk till annan webbplats.

Du har samma skyldighet som alla sjötrafikanter att känna till vilka regler som gäller och att följa dem. Du ska följa reglerna som finns i sjölagen om hänsyn, uppträdande till sjöss, nykterhet och hastighet. Även miljöbalkens bestämmelser om buller, skyddade områden och skyddade arter gäller för dig som vattenskoterförare.

Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.

Vattenskotrar, polisen Länk till annan webbplats.

Polisen kan utfärda böter för störande och onödig vattenskoterkörning.

Vattenskotrar, Polisen Länk till annan webbplats.

Du kan också kontakta Kustbevakningen om det handlar om kusten, Mälaren eller Vänern.

Vattenskoter, Kustbevakningen Länk till annan webbplats.

Kontaktperson när det gäller frågor om vattenskoter

Petter Agurén
Telefon: 010-223 64 94
E-post: petter.aguren@lansstyrelsen.se

Kontakt

Naturvårdshandläggare

Telefon 010-223 61 42

Telefontid: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 8.30-15.30.

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4, Jönköping

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss