Halländsk webbinarieserie

Länsstyrelsen i Hallands län driver en webbinarieserie på temat energi och klimat. Kom gärna med förslag eller önskemål på ämnen eller föredragshållare.

Syfte och målgrupp

Webbinarierna syftar till att stärka kompetensen kring energi och klimat samt att fungera som ett forum för regional dialog för att därigenom påskynda energi- och klimatomställningen i Halland.

Huvudsaklig målgrupp är tjänstepersoner hos länets kommuner och hos Region Halland. Webbinarierna är även öppna för andra intresserade såsom politiker, näringslivsrepresentanter och allmänhet.

Webbinarierna är 60 minuter långa och består av max 45 minuter föreläsning och minst 15 minuters diskussion med fokus på hur lärdomarna kan tillämpas lokalt och regionalt i Halland.

Webbinarium 2024

Ett effektivt och fossilfritt transportsystem

Digitalt möte om en regional energi- och klimatstrategi. Del 1 Ett effektivt och fossilfritt transportsystem.

Torsdagen 5 december, klockan 15-16.

Digitalt via Skype.

Digitalt möte om länsstyrelsens förslag till en reviderad energi- och klimatstrategi som är på remiss. Detta tillfälle fokuserar vi på hur vi når målet om transportsystemet.

Anmäl dig till torsdagen 5 december Del 1 Ett effektivt och fossilfritt transportsystem

Ett effektivt och fossilfritt energisystem

Digitalt möte om en regional energi- och klimatstrategi. Del 2 Ett effektivt och fossilfritt energisystem.

Tisdagen 10 december, klockan 15-16.

Digitalt via Skype.

Digitalt möte om länsstyrelsens förslag till en reviderad energi- och klimatstrategi som är på remiss. Detta tillfälle fokuserar vi på hur vi kan ställa om till ett effektivt och fossilfritt energisystem.

Anmäl dig till tisdagen 10 december Del 2 Ett effektivt och fossilfritt energisystem

Klimatsmart markanvändning

Digitalt möte om en regional energi- och klimatstrategi. Del 3 Klimatsmart markanvändning.

Onsdagen 11 december, klockan 15-16.

Digitalt via Skype.

Digitalt möte om länsstyrelsens förslag till en reviderad energi- och klimatstrategi som är på remiss. Detta tillfälle fokuserar vi på markanvändningens roll i klimatomställningen.

Anmäl dig till onsdagen 11 december Del 3 Klimatsmart markanvändning

Hela vägen till nettonoll

Digitalt möte om en regional energi- och klimatstrategi. Del 4 Hela vägen till nettonoll.

Måndagen 16 december, klockan 15-16.

Digitalt via Skype.

Digitalt möte om länsstyrelsens förslag till en reviderad energi- och klimatstrategi som är på remiss. Detta tillfälle fokuserar vi på konsumtionsbaserade utsläpp, bioekonomi och om hur vi kan kompensera för utsläpp som inte kan undvikas.

Anmäl dig till måndagen 16 december Del 4 Hela vägen till nettonoll

2024

Webbinarium på temat ”Innovationer för bebyggelsens energiomställning”

För att lyckas uppnå FNs globala hållbarhetsmål och sänka växthusgasutsläppen från den bebyggda miljön krävs förändring. Denna förändring utmanar många, inte minst byggindustrin. I en nyligen avlagd avhandling från Högskolan i Halmstad ger Charlotta Winkler en förklaring till dessa utmaningar, som till stor del hänger ihop med förändringar i arbetsmetoder och samverkan över industrigränser.

Medverkande var:
Charlotta Winkler, Adjungerad lektor vid Högskolan i Halmstad

Förstudie om koldioxidinfångning i Halmstad

För att nå Paris-avtalet, som har sikte på högst 1,5 graders temperaturökning, måste världen komma ned till samma koldioxidhalter i atmosfären som i mitten av åttiotalet. Det räcker alltså inte att kraftigt kapa koldioxidutsläppen, utan vi måste börja fånga in biogen koldioxid och lagra den permanent i berggrunden genom Bio-CCS, Bioenergy carbon capture and storage.
Nu har Halmstads Energi och Miljö startat en förstudie tillsammans med KLIMPO och Hallands Hamnar, som ska undersöka om det finns möjlighet att bygga en anläggning som skulle kunna fånga upp koldioxid och därmed minska klimatpåverkan. Genom förstudien ”Bio-CCS på västkusten i Halmstad” utforskas möjligheten att avskilja biogen koldioxid vid kraftvärmeverken Kristinehed och Oceanen i Halmstad, genom så kallad Bio-CCS (Bioenergy Carbon Capture and Storage).

Medverkande var:
Cecilia Bergquist, Halmstads Energi och Miljö
Carl-Henrik Hägg, Hallands hamnar – Halmstad
Kristofer Pettersson, KLIMPO

Från energieffektivisering till smarta städer

Fastighetsbranschen har ett stort ansvar för en av mänsklighetens ödesfrågor – klimatutmaningen. För att branschen ska bidra till den nödvändiga energi- och klimatomställningen, så krävs bland annat en effektiv och smart användning av fossilfri energi. Under denna presentation kommer Jonas Tannerstad, som har flerårig erfarenhet av energieffektivisering och effekthantering i fastighetsbranschen, beskriva beprövad erfarenhet från det framgångsrika arbetet i Örebro kring långtgående energieffektivisering, hur hus kan bli smarta och smarta tillsammans, och hur byggnader kan bli en del av lösningen på den utmaning som nu finns med effektuttag i elnätet.

Medverkande var:
Jonas Tannerstad, chef för El & Automation, Örebro Bostäder

Solceller på mark

Information om solbruk, resultat från Sveriges första agrivoltaiska forskningsprojekt samt nuläge avseende lagstiftning m.m.

Vi får information om solbruk och exempel på resultat från utvärderingen av det första agrivoltaiska systemet i Sverige samt en översikt avseende forskningsläget framåt. Vidare ges en inblick i nuläget avseende regelverk och aktuella domar rörande solceller på mark samt något om trender internationellt.

Medverkande var:
Bengt Stridh, Universitetslektor på Mälardalens Universitet
Eric Eliasson, Energi- och Klimatstrateg, Länsstyrelsen Skåne

Energieffektiv arkitektur - gör fastigheten effektiv redan från start!

Redan innan en fastighet tar form är det viktigt att tänka i termer av effektiv energianvändning och begränsad klimatpåverkan. I samspelet mellan arkitekten och projektets energisamordnare kan man uppnå ett lågt energibehov och klimatavtryck genom hela byggnadens livslängd. Är kanske till och med arkitekten egentligen den viktigaste "energiexperten"?

Medverkande var:
Stefan Lindsköld, Vd på energikonsultbolaget Aktea Energy
Lotta Sundell, Arkitekt SAR/MSA och kontorschef på White i Halmstad

Energigemenskaper och lokala elnät i tätort och på landsbygd

Solceller och laddning av elbilar ställer nya krav på lågspänningsnätet. Lokal samordning i form av energigemenskaper och överliggande elnät kan fungera som kostnadseffektiva lösningar, vilka även fungerar som flexibilitetsresurser.

På detta webbinarium kommer intresseorganisationen ”Sveriges Energigemenskaper” förklara vad energigemenskaper och virtuella elnät är och vilka nyttor de kan bidra med i såväl tätort som på landsbygd. Vidare kommer juridiska lösningar och lösningar för olika ägarformer att diskuteras.

Medverkande var:
Mats Karlström, entreprenör och systemlösare, styrelseledamot Sveriges Energigemenskaper.
Lena Rainer, ordförande Sveriges Energigemenskaper.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss