Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lantbrukare ges möjlighet att skörda marker i förtid

För att underlätta i torkan och minska risken för foderbrist inom lantbruket har länsstyrelsen beslutat att tillämpa undantag för skörd. Undantaget innebär att du som lantbrukare inte riskerar avdrag för trädor som slås före den 1 augusti eller för skyddszoner som skördas före 1 juli.

Länsstyrelsen kommer inte heller att betrakta träda som skördas före 1 augusti inom kompensationsstödsområde som annan gröda och inte räkna denna som grovfodergröda.

På grund av vårens och försommarens torka behöver många lantbrukare skörda sina trädor och skyddszoner i förtid för att undvika foderbrist.

– Det är ett kritiskt läge för många lantbrukare. Möjligheten att skörda i förtid har stor betydelse för lantbrukarnas ekonomi, djurens välbefinnande och för Gotlands livsmedelsförsörjning, säger landsbygdsdirektör Sanna Palomaa.

Länsstyrelsen kommer därför att erbjuda undantag till de lantbrukare som behöver skörda i förtid.

– Tidigare var man tvungen att anmäla skörden till oss på länsstyrelsen, men efter förtydligande från Jordbruksverket kan man nu nyttja undantaget utan att först anmäla det till oss, berättar Ingrid Jacobsson, samordnare för jordbrukarstöden vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Jordbruksverket tittar även på möjligheten att ge undantag för skörd av blommande trädor, fältkanter och gröngödslingsgrödor.

Med anledning av torkan har länsstyrelsen gjort en kraftsamling med ett flertal myndigheter och organisationer.

– Vi följer utvecklingen och kommer göra det vi kan för att underlätta för de som drabbas, säger landsbygdsdirektör Sanna Palomaa.

Mer information om det gemensamma arbetet med Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss