Risk för vattenbrist - Grundvatten i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Livsmedelsstrategi

Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Sveriges livsmedelsstrategi

Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.

Livsmedelsstrategin ska bidra till:

  • hållbar utveckling i hela landet
  • att skapa tillväxt och sysselsättning
  • att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
  • minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
  • ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
  • främja export av svenska livsmedel
  • främja svensk kvalitet och gastronomi.

Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet, regeringen Länk till annan webbplats.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Blekinges mat- och livsmedelsstrategi

Sedan 2018 finns det för första gången en regional mat- och livsmedelsstrategi som tar fasta på utvecklingen av livsmedelsnäringen på ett hållbart sätt.

Syftet med en regional mat och livsmedelsstrategi är att stärka utvecklingen för företagen inom livsmedelsnäringen i Blekinge. Livsmedelsnäringen ska utvecklas i samklang med principer om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Vi ska hushålla med resurser och säkerställa att även de kommande generationerna har tillgång till hållbar livsmedelsproduktion och en bra miljö med utgångspunkt i agenda 2030.

Strategin ska vidare bidra till ökad kunskap om Blekinges livsmedelsproduktion, samt till att mer livsmedel ska förädlas i Blekinge. Länsstyrelsen Blekinge är ägare till mat- och livsmedelsstrategin men den är framtagen i samarbete med LRF Sydost och Region Blekinge.

Länsstyrelsen har sedan framtagandet drivit ett samarbetsprojekt med LRF Sydost och Region Blekinge. Syftet med samarbetet är att utveckla livsmedelsnäringen i Blekinge län genom implementering av Blekinges regionala Mat & livsmedelsstrategi. Länsstyrelsen har tagit fram en handlingsplan med konkreta projektförslag kopplade till varje mål i den regionala strategin.

Revidering av Blekinges mat- och livsmedelsstrategi

Blekinges Mat- och Livsmedelsstrategi löper ut 2025 och behöver revideras. Ändringarna avser i första hand beaktandet av beredskapsförsörjningsperspektivet med tanke på att dessa frågor var avgränsad helt när den antogs. Revidering krävs även med tanke på de nya fokusområdena i nationella Livsmedelsstrategi 2.0.

Syftet med det projektet är att skapa en konsensus om prioriteringar i länet och utveckla en evidensbaserad grund för revidering och förlängning av Blekinges livsmedelsstrategi med utgångspunkt i den nationella politiken och med beaktande av länets särskilda behov och förutsättningar. Genom en bred samrådsprocess och med stöd av externa konsulter kommer projektet att resultera i en översikt över aktuella utmaningar i livsmedelskedjan, lägesbild- och behovsanalys samt i tydliga rekommendationer för prioriteringar framåt.

Projektet genomförs under perioden februari – november 2025 med finansiering från Tillväxtverket och i samarbete med Region Blekinge.

Logga Tillväxtverket

Projekt inom livsmedelsstrategin

Ett flertal projekt kopplade till strategin har varit igång i länet. Kanske att du besökte Smakfesten eller någon gårdsbutik under gårdsbutiksturnén? Eller att du lyssnat till någon av de inspirationsföreläsingar vi erbjudit kring Hållbar Odling?

Smaken av Blekinge - Terroiratlas över Blekinge som kulinarisk region

Länsstyrelsen har i ett samarbetsprojekt med LRF sydost tagit fram en terroiratlas för Blekinge län. En terroiratlas är en beskrivning av en regions kulinariska historia. Vad producerade, åt och drack man förr i länet? Vilka förutsättningar finns i länet som har lett till olika traditioner och produkter? Syftet är att lägga en grund för möjligheten att bygga upp regionala varumärken som bygger på Blekinge läns unika förutsättningar.

Smaken av Blekinge – en terroiratlas över Blekinge som kulinarisk region

Implementering av Blekinges mat- och livsmedelsstrategi

Genomförandet av Blekinges mat- och livsmedelsstrategi har drivits i samarbete med LRF sydost och Region Blekinge. Fokus i det projektet har varit att informera om Strategin, skapa samverkan, anordna aktiviteter för att nå regionala strategiska mål samt utbyta erfarenheter med andra regionala och nationella aktörer. Projektet riktades till livsmedels-, landsbygds- och lantbruksföretag. Flera samverkansträffar, företagsbesök, kunskapsdagar har anordnats. Projektet resulterade även i framtagande av logotyp för marknadsföring av Blekinges gårdsbutiksrunda.

Fortsatt implementering av Blekinges mat- och livsmedelsstrategi 2022-2024

Ett projekt för hållbar samverkan mellan regionala aktörer, Blekinges landsbygdsföretag och livsmedelsnäring. De regionala insatserna ska bidra till att nå målen i både den nationella och den regionala livsmedelsstrategin.

I detta projekt jobbar vi med att öka intresset för lokala produkter, ge konsumenter bättre förutsättningar att göra informerade och medvetna val och lyfta länets livsmedelsproducenter.

Företagare i fokus

Genom detta samarbetsprojekt avser vi att samla aktörer i Blekinge för att etablera nya nätverk och samverkansformer inom livsmedelssektorn och besöksnäringen. Syftet är att främja företagens lönsamhet och stärka deras konkurrenskraft i länet. Projektet syftar även till att öka tillgängligheten till lokalproducerad mat samt skapa förutsättningar för producenter och restauranger att vidareutveckla och modernisera sina produkter, tjänster och menyer.

Projektet genomförs under perioden januari 2025 till juni 2026 i samarbete med Region Blekinge, med särskilt stöd från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) samt Blekinges fem kommuner.

Smakfesten arrangeras i Karlshamn i juli varje år och Blekinges unga mästerkock är en viktig del av den Matfestivalen. Här möts framtidens mästare i kökets konst. I juli 2025 bjöd vi för tredje året i rad in till en gnistrande tävling där gymnasieelever, våra unga kulinariska stjärnor, fick kliva fram i rampljuset.

Här hyllas inte bara smaker, utan passionen bakom varje rörelse med kniv och kastrull. Vi vill visa att yrken inom restaurangbranschen inte bara är ett sommarjobb, utan ett livsäventyr – fullt av skaparglädje, resor, möten och möjligheter. De yrken där människan alltid står i centrum, trygg från risken att ersättas av AI:s algoritmer.

Följ med in i tävlingens hetta, känn pulsen, glöden och glädjen – och upplev hur drömmar får smak i kökets magiska värld.

Mera Eko

Mera Eko har varit ett EU-finansierat samarbetsprojekt mellan länsstyrelserna i Blekinge, Skåne, Halland och Kronobergs län med syfte att sprida kunskap om mervärden med ekologisk produktion och ekologiska livsmedel. Detta har skett genom olika aktiviteter i samverkan med Ekologiska Lantbrukarna och Organic Sweden.

Medfinansieras av Europeiska unionen.
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Länsstyrelsen Blekinge

E-post och telefon:
blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00

Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss