Klimatinvesteringsstöd

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka en rad olika ekonomiska stöd, till exempel investeringsstöd från Klimatklivet för att utföra åtgärden.

Investeringsstöd från Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Andra önskade effekter är spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt att andra miljömål än "Begränsad klimatpåverkan" påverkas positivt. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade.

Klimatklivet

Klimatklivets kommande ansökningsperioder är inställda

Klimatklivets ansökningsperiod 1–8 november 2024 och utlysningen för publik laddinfrastruktur 20 januari–7 februari 2025 kommer att senareläggas. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats:

Klimatklivet – stöd till klimatinvesteringar, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Ansökningsperiod till Klimatklivet (exklusive publik laddinfrastruktur):

  • 1–8 november (inställd).

Utlysning för publik laddinfrastruktur:

  • Samråd: 18–29 november 2024 (inställd).
  • Utlysning: 20 januari–7 februari 2025 (inställd).

Utlysningar för vätgastankstationer längs prioriterade vägar:

  • Naturvårdsverket utvärderar nu om fler ansökningsomgångar ska hållas. Eventuella nya datum publiceras när beslut har fattats.

Naturvårdsverket har mer information om respektive utlysning:

Stöd för vätgastankstationer längs prioriterade vägar, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Laddning för allmänheten – publik laddinfrastruktur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Information om övriga kategorier hittar du på sidan:

För dig som vill söka stöd, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Vem kan söka?

Stöd från Klimatklivet kan sökas av företag, regioner, kommuner och kommunala bolag, föreningar, stiftelser med flera. Tänk på att även du som är jordbrukare kan söka stöd. Privatpersoner kan inte söka stöd genom Klimatklivet.

Vad kan du få stöd för?

Åtgärder som tidigare fått stöd är konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från transporter, biogas och infrastruktur såsom cykelbanor till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme.

Åtgärden du söker stöd för ska vara lokalt eller regionalt förankrad och ligga i linje med länets klimat- och energistrategi. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade. Det går inte längre att söka stöd för informationsinsatser inom Klimatklivet.

Exempel på åtgärder som du kan söka stöd för:

  • Fasa ut fossil energi.
  • Ta tillvara restvärme.
  • Bygga tankstationer för förnybara drivmedel som till exempel biogas.
  • Bygga anläggningar för att öka återanvändning/återvinning av material och avfall.
  • Bygga anläggningar för att producera biogas.
  • Minska utsläppen av metan eller lustgas.
  • Installera laddstationer för elbilar på publika platser.
  • Köpa arbetsmaskiner med en nettoeffekt under 15 kW.

Exempel på åtgärder inom jordbruk:

  • Byte till förnybara bränslen i pannor.
  • Biokolspannor.
  • Biogasproduktion från gödsel.
  • Byte till eldrivna arbetsmaskiner och bevattnings- och gödselpumpar.
  • Elproduktion från biogas (el från biogas som har producerats genom rötning och som omvandlas till el i stationära anläggningar. För övrig elproduktion från solceller, vindkraft med mera är det inte möjligt att få stöd.)

Ansök om klimatinvesteringsstöd

E-tjänsten stänger klockan 16.30 den sista dagen i varje period.

Kriterier för att få stöd

Ansökningarna bedöms i första hand utifrån vilken klimateffektivitet åtgärderna har. Klimateffektivitet innebär minskning av utsläpp under åtgärdens livslängd delat med investeringskostnaden. Andra kriterier är bland annat:

  • Åtgärden får inte vara lönsam utan stöd.
  • Åtgärden får inte handla om att reducera utsläpp inom handeln med utsläppsrätter, om det inte innebär att ta tillvara restvärme.
  • Åtgärden får inte innebära produktion av förnybar el, förutom elproduktion från biogas i stationär motor.

Den sista punkten, att åtgärder inte får innebära produktion av förnybar el, innebär att solceller inte kan få stöd ur Klimatklivet.

Tänk på att du måste få beslut om stöd innan du kan påbörja din åtgärd. Åtgärden ska vara genomförd senast våren 2028.

Klimatklivet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Hallstahammars kommun har fått 285 000 kronor i stöd för ett icke-publikt HVO-tankställe. HVO är ett fossilfritt bränsle för tung trafik.

Lantmännen har fått 1 150 000 kr i stöd för anslutning av spannmålstorkar till fjärrvärme i Sala. Istället för att torka säden med torkar drivna av el så ska fjärrvärme anslutas till torkarna.

Swedish Biogas international Västerås AB har fått 1 400 000 kr i stöd för destruktion av restgaser. Vid tillverkning av biogas bildas restgaser som är skadliga för miljön.

VafabMiljö Kommunalförbund har fått 1 470 000 kr i stöd för en optimerad deponigasutvinning. För att så miljövänligt som möjligt sluttäcka en gammal deponi vill man uppdatera ett befintligt system för insamling av deponigas.

VafabMiljö Kommunalförbund har fått 1 250 000 kr i stöd för en publik tankstation för biogas. Biogas är ett fossilfritt bränsle för bilar, bussar och lastbilar.

Mälarenergi har fått 3 250 000 kr i stöd för uppförande av laddningsstationer för elfordon. Publika laddstolpar ska uppföras i regionen, både snabbladdare och semisnabba laddare.

Sala-Heby Energi Elnät AB har fått 284 000 kr i stöd för att uppföra två publika laddstationer för elfordon. En för normalladdning och en för snabbladdning.

Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län har fått 2 760 000 kr i stöd för ett påverkansprojekt inom idrottsrörelsen för att minska klimatpåverkan. Påverkansprojektet heter Vett & Watt 3.0 för idrottsrörelsen och riktar sig till barn och ungdomar i syfte att skapa förståelse för energieffektivisering och förnybar energi samt att faktiskt minska energianvändningen.

Ragnar Sandberg och Söner Mekaniska Verkstads AB har fått 600 000 kr i stöd för byte av oljepanna för uppvärmning mot fjärrvärme baserad på Biobränsle.

Energifabriken AB har fått 311 500 kr i stöd för en tankstation för HVO i Västerås. HVO är ett fossilfritt bränsle som kan tankas i tunga fordon som normalt går på diesel, utan modifiering av motorn.

Logotyp för Klimatklivet

Sammanställning projekt- och investeringsstöd

Undrar du vilka olika finansieringskällor som finns för energi- och klimatrelaterade investeringar och projekt i Sverige? Det finns många och de hanteras av ett flertal myndigheter, regioner och programkontor. Länsstyrelsernas Energi- och Klimatsamordning (LEKS) har sammanställt information för dig som vill bidra till den gröna omställningen. Rapporten "Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser" finns på sidan Hållbar regional tillväxt hos LEKS.

Hållbar regional tillväxt , LEKS Länk till annan webbplats.

Ladda bilen – bidrag för laddstationer

Ladda bilen är ett investeringsstöd för laddstation till elbil. Stödet finns för flera målgrupper.

Laddstation för organisationer och bostadsrättsföreningar

Detta bidrag riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer användas av boende eller anställda.

Ladda bilen, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Laddningspunkt för privatpersoner i eget hus

Du som privatperson kan få skattereduktion för installation av laddningspunkt till elfordon.

Om skattereduktion för grön teknik, Skatteverket Länk till annan webbplats.

Skattereduktionen ersätter det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunde ansöka om i samband installation av laddningspunkt till elfordon.

Regionala elektrifieringspiloter

Programmet Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter är en satsning som ska påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Inom programmet fördelar Energimyndigheten stöd till aktörer som går samman för att bygga upp strategiskt placerade ladd- och tankstationer för el och vätgas. Även kunskapsuppbyggnad och spridning av information är en viktig del av programmet.

Du söker stödet hos Energimyndigheten i deras e-tjänst. Länsstyrelsen bistår Energimyndigheten i hanteringen av elektrifieringspiloter genom att bedöma om platsen är lämplig. Om du ska söka stödet i Västmanlands län är du välkommen att höra av dig till Länsstyrelsen, vi besvarar dock inte frågor om Energimyndighetens e-tjänst.

Om regionala elektriferingspiloter, Energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.

SFS (2022:107) förordning om statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, Riksdagen.se Länk till annan webbplats.

Utlysning 2024

I början av maj 2024 öppnade Energimyndigheten en utlysning på 850 miljoner kronor för laddinfrastruktur för tunga fordon vid hamnar, omlastningsplatser, återvinningscentraler, lager och liknande platser där flera aktörer har ärenden.

Utlysning regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Finansieras av Europeiska unionen

Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Kontakt

Enheten för energi och klimat

Telefon: 010-224 90 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss