Smittskydd och djurhälsa

Misstänker du att ditt djur har fått en allvarlig smittsam sjukdom? Anmäl det omedelbart till en veterinär. Veterinärer ska snarast anmäla misstanke om smittsamma sjukdomar till Länsstyrelsen och Jordbruksverket. Det finns regler för att förebygga smittspridning. Du som har besöksverksamhet ska anmäla det till Länsstyrelsen.

Anmälningsplikt för djurägare

Du som har hand om ett djur och misstänker att det smittats av en allvarlig smittsam djursjukdom är skyldig att direkt anmäla det till veterinär. Exempel på allvarliga smittsamma djursjukdomar är fågelinfluensa, mul- och klövsjuka, mjältbrand, svinpest, blåtunga, rabies och newcastlesjuka.

Konstaterat fall av blåtunga i Västra Götaland

2024-09-13

Ett utbrott av sjukdomen blåtunga som drabbar idisslare och sprids med svidknott, har pågått sedan september 2023 i Europa och det första fallet i Sverige konstaterades på nötkreatur i Uddevalla kommun den 12 september 2024. Tidigare under sommaren nådde sjukdomen norra Tyskland, Danmark och Norge.

Lagstiftningen har ändrats sedan förra utbrottet 2008-2010 och det finns inte längre krav på att försöka utrota sjukdomen. Det innebär att det inte kommer att bli aktuellt med någon tvingande vaccination. Istället kommer djurägare att på egen bekostnad tillåtas att vaccinera sina djur.

Det är viktigt att kontakta veterinär omgående om djuren visar symtom på blåtunga. Symtom hos får och nötkreatur är feber, sår på nos, slemhinnor och klövrand, hälta samt hos mjölkkor även nedsatt mjölkproduktion.

Håll dig uppdaterad på Jordbruksverkets och Statens veterinärmedicinska anstalts webbplatser.

Blåtunga, Jordbruksverket. Länk till annan webbplats.

Blåtunga, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.

Konstaterat fall av blåtunga i Västra Götaland, Länsstyrelsen Västra Götaland Länk till annan webbplats.

När vi för samman djur från olika platser ökar risken för att sprida olika smittor. För att vi ska kunna spåra smittor och vara säkra på att skydda människor och djur behöver djurens identitet och ursprung kunna bestämmas. Därför finns det bestämmelser om hur du ska märka och registrera dina lantbruksdjur (nötkreatur, får, getter, grisar).

Länsstyrelsen gör kontroller av att djurhållare uppfyller bestämmelserna.

Lantbruksdjur och hästar, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Anmälningsplikt för veterinärer

Epizootisjukdom och salmonella

En veterinär som misstänker allvarlig smittsam djursjukdom, så kallad epizootisjukdom, eller salmonella hos djur ska skyndsamt anmäla det till Länsstyrelsen och Jordbruksverket via e-post eller telefon.

Andra anmälningspliktiga djursjukdomar

Det finns även andra djursjukdomar som kan smitta till djur eller mellan djur och människor som är anmälningspliktiga. För dessa gäller anmälningsplikten för veterinärer och för obduktions- eller laboratorieverksamhet.

Klinisk misstanke om djursjukdom

Dessa sjukdomar ska veterinär anmäla till Länsstyrelsen vid klinisk misstanke:

  • hästinfluensa typ A
  • kvarka
  • virusabort (centralnervös form)
  • virusarterit
  • MRSA (alla djurslag).

Anmäl klinisk misstanke om djursjukdom

Hygienkrav för djurhållare

För att förhindra att smitta sprids mellan djur och människor finns allmänna hygienregler för djurhållare. Det är viktigt att det finns möjlighet för de som är på en anläggning med djur att kunna tvätta och desinficera händerna. Reglerna gäller inte dig som bara har djur i ditt hem.

Hygienkrav för dig som har besöksverksamhet

Det finns särskilda hygienregler för dig som har en besöksanläggning där människor har möjlighet till direkt kontakt med djur. Bland annat ska besökarna kunna tvätta och desinficera sina händer i nära anslutning till djuren. Det ska också finnas information till besökare om hur de kan minska risken att sprida smitta mellan djur och människor.

Reglerna för besöksverksamheter gäller om du har en anläggning med livsmedelsproducerande djur, hästar eller annan typ av djurhållning. Det gäller även dig som har vård- eller terapihundar.

Länsstyrelsen kontrollerar att hygienreglerna följs.

Allmänna och särskilda hygienregler uppdelade efter djurslag, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Anmäl besöksverksamhet

Vägledning för användning av läkemedel till djur

Läkemedel används för att förebygga, bota eller lindra sjukdomar hos djur. Som djurhållare är det ditt ansvar att se till att sjuka eller skadade djur får rätt vård och vid behov bedömning av veterinär. Rätt kunskap hjälper dig att använda läkemedel säkert. Med rätt hantering kan du

  • förhindra att djuret får i sig läkemedel eller ämnen som kan vara skadliga
  • säkerställa att skadliga ämnen inte hamnar i livsmedel från djur som producerar mat
  • minska risken för att bakterier blir resistenta mot antibiotika.

Reglerna för läkemedel varierar beroende på om det gäller sällskapsdjur, tävlingsdjur eller djur som producerar livsmedel. Vid frågor om läkemedel, vänd dig alltid till din veterinär för rätt vägledning.

Läs mer om hur du skaffar, använder, förvarar och gör dig av med läkemedel:

Läkemedel till djur, en myndighetsgemensam vägledning Pdf, 714 kB.

Transport av animaliskt avfall

För att förhindra att smitta sprids från animaliskt avfall (döda djur och slaktrester), finns regler om hur det får användas och hanteras. Du får till exempel inte mata grisar eller fåglar med matavfall som innehåller kött eller andra produkter från djur. På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om hantering av animaliskt avfall.

Foder och utfodring med animaliska biprodukter, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen kontrollerar transporter av animaliska biprodukter. För att transportera sådant material ska du vara registrerad hos Jordbruksverket.

Jordbruksverkets blankett för att registrera yrkesmässig transport av animaliska biprodukter Länk till annan webbplats.

Vem gör vad inom smittskydd för djur?

Jordbruksverket har det övergripande nationella ansvaret för smittskyddsfrågor och för att bekämpa smittsamma sjukdomar. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret. Länsveterinären samordnar information om länets aktuella sjukdomsstatus.

Kontakt

Länsveterinär

Telefon: 010-224 90 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss