Bostadsförsörjning

Länsstyrelsen ansvarar för att analysera och rapportera hur bostadsmarknaden ser ut i länet. Vi stödjer även kommunerna i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning.

Länsstyrelsen har olika uppdrag i de frågor som rör bostadsförsörjningen och bostadsmarknaden i länet. Vårt ansvar är att:

  • årligen ta fram en regional bostadmarknadsanalys
  • stödja kommunerna i arbetet att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning
  • säkerställa kommunernas medverkan i Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät
  • sammanställa uppgifter om värdeöverföringar i kommunala bostadsbolag.

Regional bostadsmarknadsanalys

Länsstyrelsen ansvarar för att årligen ta fram en bostadsmarknadsanalys. Den är ett regionalt kunskapsunderlag om situationen i länet och om hur bostadsmarknaden har utvecklats under de senaste åren. Bostadsmarknadsanalysen ger en övergripande bild av det aktuella läget i länen, sätter fokus på viktiga frågor samt ger inspiration och utgör underlag för kommunala diskussioner, riktlinjer för bostadsförsörjning och översiktsplanering.

Bostadsmarknadsanalysen riktar sig till kommuner, bostadsföretag och andra aktörer som verkar på bostadsmarknaden i länen, och som är intresserade av bostadsmarknadens utveckling i regionen. Analysen lämnas till Boverket.

Bostadsmarknaden i länet

Västernorrlands län består av olika delar som med sina förutsättningar och möjligheter utgör en helhet. Utvecklingen är beroende av att attraktionskraften kan behållas och förbättras. Nya länsinvånare kommer till för varje år. Många aktörer behöver bidra med att planera och bygga bostäder, en grundläggande investering för en positiv samhällsutveckling. Att ha en egen bostad är dessutom fundamentalt för den enskilde individens trygghet och som bas för sin egen utveckling.

Bostadsmarknaden i länet är mer än bostadsbyggandet. Bostadsmarknadsläget i länet beror på kommunernas planering och riktlinjer för bostadsförsörjning. Utmaningen att skapa boendemöjligheter för alla nuvarande och kommande kommuninnevånare gör att bostadsförsörjningsarbetet har betydelse för den regionala utvecklingen.

Planeringssystemet och bostadsförsörjning

De nordliga glesbefolkade delarna av Finland, Norge och Sverige (som ingår i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA-området) ligger i Europas periferi och utgör en del av Europas port till Arktis och de östra delarna av Ryssland.

Västernorrlands län har tillsammans med övriga regioner i området unika geografiska särdrag och har större likheter med landsbygdsregioner i länder som Kanada, Australien och Chile än med övriga EU: Ett hårt klimat, rikliga naturresurser, relativt lite jordbruk, stor potential för förnybar energi, långa avstånd från marknaderna, samt höga kostnader för landtransport. Naturmiljön spelar en långt viktigare roll i NSPA-området än den gör i större delen av Sydeuropa.

Att förverkliga tillväxtmöjligheterna för dessa regioner är sammankopplat med identifieringen av absoluta fördelar. Dessa verksamheter är vanligtvis kopplade till en fast tillgång, såsom naturresurser, kustlinje eller nationalparker. Den viktigaste politiska frågan blir då hur man kan förädla unika tillgångar genom stödjande faktorer som möjliggör produktivitetstillväxt, såsom kunskap, innovation, infrastruktur och affärsklimat.

Information om Nordliga glesbefolkade områden (NSPA), hos Region Västernorrland Länk till annan webbplats.

Riktlinjer för bostadsförsörjning

Kommunen ska ta fram riktlinjer för planeringen av bostadsförsörjningen i kommunen. Syftet med planering är att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder och för att främja att lämpliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.

Riktlinjerna för bostadsförsörjningen ska i sin tur utgöra underlag för planläggning enligt plan- och bygglagen (PBL) när det gäller de allmänna intressena bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet. Riktlinjerna för bostadsförsörjning ska antas av kommunfullmäktige under varje mandatperiod.

Länsstyrelsens roll i arbetet

  • Lämnar råd, information och underlag till kommunen för deras planer för bostadsförsörjning.
  • Yttrar sig över de kommunala riktlinjerna utifrån ett regionalt perspektiv gällande planeringsförutsättningar, framtida behov och utvecklingstendenser.
  • Uttrycker behov av samordning med andra kommuner eller med andra insatser inom en eller flera regioner.

Handbok om bostadsförsörjning

Mer om bostadsförsörjning i Boverkets digitala handbok med riktlinjer för bostadsförsörjning.

Handbok Planering för bostadsförsörjning, Boverket Länk till annan webbplats.

Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät

Boverket skickar årligen i december ut en bostadsmarknadsenkät till landets 290 kommuner. Boverket ansvarar för att administrera bostadsmarknadsenkäten, analysera kommunernas svar samt publicera analyser och öppna data från undersökningen. Länsstyrelsens roll är att ha kontakt med kommunerna i samband med undersökningen för att säkerställa att de svarar på enkäten och att svaren är relevanta.

Kommunala bostadsbolag lämnar uppgifter om värdeöverföringar

Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska varje år lämna skriftliga uppgifter till Länsstyrelsen om beslutade värdeöverföringar och hur de har beräknats. Vi sammanställer sedan uppgifterna från alla bolag i länet och lämnar en skriftlig rapport till Boverket senast den 1 oktober varje år. Boverket sammanställer uppgifterna till en nationell rapport. Boverket stödjer oss även i arbetet med att sammanställa och bedöma bolagens uppgifter.

Vilka uppgifter redovisar vi i rapporten?

  • Värdeöverföringar, både samlade och fördelade på olika former av värdeöverföringar.
  • Hur värdeöverföringarna förhåller sig till reglerna i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.
  • Om värdeöverföringarna skett enligt undantagen från begränsningen och för vilka ändamål.

Uppdrag att motverka vräkning

Länsstyrelserna har uppdrag av regeringen att stötta kommunerna i att motverka vräkningar.

Metodstöd för förebyggande arbete

Länsstyrelserna har tagit fram ett filmat utbildningsmaterial till berörda aktörer om det vräkningsförebyggande arbetet. Materialet är till för att sprida information och kunskap och för att hjälpa kommunerna.

Materialet består av sex korta filmavsnitt med före detta jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, Göteborgs stad, Kronofogdemyndigheten, Rädda barnen och Fastighetsbolaget Bostaden i Umeå.

Det finns även ett metodstöd i tryckt format som länsstyrelserna har tagit fram i samarbete med Kronofogdemyndigheten.

Broschyren "Hemma! Ett metodstöd för vräkningsförebyggande arbete", pdf Länk till annan webbplats.

Uppdrag att motverka hemlöshet

Länsstyrelserna har ett uppdrag att förebygga hemlöshet genom att stödja kommunernas arbete inom detta område. Vi ska ge kommunerna stöd genom

  • kunskaps- och metodutveckling
  • att erbjuda erfarenhetsutbyte
  • att lyfta goda exempel
  • stötta samverkan på lokal och regional nivå.

Dessutom ska vi hjälpa kommunerna att uppmärksamma och stötta grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Uppdraget är en del av regeringens nationella hemlöshetsstrategi för 2022–2026. Strategin har fyra mål:

  • Hemlöshet ska förebyggas.
  • Ingen ska bo eller leva på gatan.
  • Metoden Bostad först bör införas nationellt.
  • Det sociala perspektivet i samhällsplaneringen ska stärkas.

Regeringens nationella hemlöshetsstrategi för 2022–2026, pdf Länk till annan webbplats.

Kontakt

Johan Åkesson

Handläggare bostadsfrågor

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss