Höga flöden i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Sandvikens fiskeläge

Foto: Anette Lund

Första gången Sandviken omnämns i skrift är vid 1600-talets mitt. Fiskeläget ägdes då av bönderna i Norrbyn på Ulvön men arrenderades ut till fiskare från Strängnäs och Enköping. Under 1700-talet och fram på 1800-talet var fiskarna framförallt från Gävle.

Läge

Sandvikens fiskeläge är beläget på den nordligaste delen av norra Ulvön. Fiskeläget ligger vid en öppen vik med sandstrand och omges av hällmark, ett öppet område med sanddyner och skogsmark. Sjöbodarna ligger samlade i en vid båge kring naturhamnen.

Medeltida rötter

Det långväga fisket kallas fjärrfiske och i Ångermanland har det sina rötter i medeltiden. Fiskesäsongen började på försommaren då fjärrfiskarna anlände till fiskeläget med allt som behövdes för en hel sommars bortavaro från hemorten.

Historisk inblick

I Sandviken får man en god inblick i hur ett fiskeläge såg ut på 1700-talet. Det är det bäst bevarade fiskeläget i Ångermanland. Den nuvarande bebyggelsen uppfördes efter en brand 1786. Invändigt har byggnaderna till viss del förändrats men till det yttre är den ursprungliga karaktären bevarad.

Närmast vattnet finns sjöbodarna där fisk och fiskeutrustning förvarades. På loftet hade pigorna och drängarna sina sovplatser. Åtskilt eller sammanbyggt med sjöbodarna är kokhusen där fiskarfamiljerna huserade. Ovanför kokhusen löper hamngatan, det stråk som förband stugorna med varandra. En bit upp i backen ovanför viken, ligger fiskelägets kapell med fristående klockstapel som uppfördes 1867.

Användning

Under 1800-talet avtog fjärrfisket i Ångermanland och i början av 1900-talet upphörde det helt. Fiskelägena övertogs efterhand av lokala fiskare. Sandvikens fiskeläge har genom historien varit samägt och husen har aldrig använts för permanent boende. När fisket hade upphört köptes Sandviken av MoDo och användes som semesteranläggning för deras anställda. Då kompletterades också fiskeläget med extra stugor, matsal och servicebyggnader.

Kulturreservat sedan 2005

Kulturreservatet Sandvikens fiskeläge bildades 2005 och ägs sedan dess av Statens Fastighetsverk. Idag har Sandvikens funktion som rekreationsplats fortsatt. Stugorna hyrs ut sommartid och området är öppet för allmänheten.

Besöksmål i närheten

Söder om det gamla fiskeläget Sandviken ligger naturreservatet Stormyran på Ulvön. Här finns blomsterrika våtmarker, skog av varierad karaktär med inslag av hällmarker och i Gruvberget återfinns Jakobs norra skärpning där det bröts järnmalm under perioden 1870-1888.

Stormyran på Ulvön

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
  • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Bildades: 2005

Kommun: Örnsköldsvik

Skyddsform: Kulturreservat

Läge: Norra Ulvön.

Hitta hit

Ulvön ligger i Höga Kusten. Hit går det att ta sig med färja: från Köpmanholmen i Örnsköldsvik, Ullånger, Docksta eller Mjällomslandet. Sandvikens fiskeläge ligger på den nordöstra sidan av Ulvön.

Kontakt

Isabelle Engelin

Byggnadsantikvarie

Michael Thörne

Byggnadsantikvarie

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss