Risk för skogsbrand i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Uppmaning gällande illegal utplantering av mufflonfår

Mufflonfår

Mufflonfår finns inte naturligt i Uppsala län

Det finns tecken på att mufflonfår placeras ut illegalt i länet. Länsstyrelsen, tillsammans med andra aktörer, uppmanar nu till polisanmälan vid misstanke om utsättning samt till jakt på mufflon.

Den senaste tiden har mufflonfår (mufflon) dykt upp på flera platser i Uppsala län. Mufflon är en främmande art och de individer som har observerats i länet finns inte här naturligt. Antingen har de rymt från hägn eller så har de placerats ut illegalt. Misstanke om utsättning stärks av att grupper av mufflon plötsligt dykt upp i områden där de inte funnits tidigare. De skjutna mufflonfåren samt ett får som hittats dött har dessutom haft hål i öronen efter öronmärkning vilket visar att djuren tidigare levt i hägn. Att öronmärkningen inte sitter kvar indikerar att de inte rymt.

Bortsett från att det är olagligt så är det ytterst oansvarigt att släppa ut mufflon i det vilda. Risken finns att de parar sig med tamfår vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för dem som driver fårskötsel. Det finns också en risk att mufflon sprider olika typer av sjukdomar till fårbesättningar. Mufflon kan dessutom påverka artsammansättningen i känsliga naturområden samt bidra till ökade skador på skog och gröda på grund av deras bete.

Att sätta ut mufflonfår i naturen är olagligt. Om du observerar någon som gör det så bör det polisanmälas. Du som är jakträttsinnehavare får bedriva jakt året runt och dygnet runt på mufflon, något vi uppmanar alla att nyttja.

Vi som står bakom denna skrivelse är:

Länsstyrelsen i Uppsala län

Jägareförbundet i Uppsala län

Jägarnas riksförbund Distrikt Uppsala

Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen

Skogsnäringen i Uppsala län

Stockholm Uppsala Fåravelsföreningen

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss