Fiskevård och bidrag
Fiskevårdsåtgärder ska göra våra fiskbestånd uthålliga. Fiskevård kan gynna till exempel fritidsfiske, turistfiske, yrkesfiske och miljövärden. Kommuner och andra aktörer kan söka bidrag för fiskevård.
Länsstyrelsen ansvarar för olika fiskevårdsåtgärder. Vi kan till exempel:
- undersöka fiskeutvecklingen för att bevara livskraftiga fiskbestånd
- återskapa livsmiljön i och kring ett vattendrag
- förbättra vattenkvalitén
- kalka försurade vattendrag
- ge bidrag
- vara med vid olika miljöprövningar.
Fiskevårdsbidrag
Vill du göra åtgärder som kan gynna våra fiskbestånd? Länsstyrelsen ger stöd till fiskevårdsprojekt genom exempelvis statliga fiskevårdsbidrag.
Vem kan söka fiskevårdsbidrag?
Kommuner, lokala och regionala aktörer kan söka pengar till fiskevårdsprojekt.
Bidrag ska gynna den biologiska mångfalden
Exempel på åtgärder som kan få bidrag:
- biotopvård i rinnande vatten med mänsklig påverkan
- återintroduktion av arter som försvunnit
- fiskevårdsplaner
- fiskvägar.
Sista ansökningsdag
Länsstyrelsen tog emot ansökningar om fiskevårdsbidrag till och med den 31 januari 2025.
Nu är det dags att söka fiskevårdsbidrag
För att fisket fortsatt ska vara gynnsamt krävs livskraftiga fiskbestånd och hållbara ekosystem. En del åtgärder som hjälper till att åstadkomma detta är stödberättigade och går att söka ekonomiskt stöd för. Fram till 31 januari 2025 går det att söka fiskevårdsbidrag.
Fiskevårdsåtgärder som är bidragsberättigade och som du kan söka ekonomiskt stöd för är till exempel; biotopvård, byggande av fiskvandringsvägar, utplanteringar av fisk, ny- och ombildning av fiskevårdsområden och fisketillsyn på allmänt vatten samt på vatten som är av riksintresse.
Ansökningsblankett för fiskevårdsbidrag Länk till annan webbplats.
Anvisningar för ansökan om fiskevårdsbidrag Länk till annan webbplats.
Information från Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsernas facebooksida om fisk och fiskevård Länk till annan webbplats.
Sista ansökningsdag Länsstyrelsen tar emot ansökningar om fiskevårdsbidrag fram till och med den 31 januari 2025. Skicka din ansökan till uppsala@lansstyrelsen.se
Ansökan om dispens för elfiske
Att fiska med elektrisk ström är förbjudet. Länsstyrelsen kan godkänna undantag från bestämmelsen om det finns vetenskapliga eller andra särskilda skäl. Till exempel så är elfiske en vanlig undersökningsmetod för att följa upp fiskevårdsåtgärder och andra åtgärder i vatten.
Om du ska fiska med elektrisk ström måste du ansöka om tillstånd för elfiske, ha en godkänd utbildning i elfiske samt ha gått en kurs i hur man ska hanterar försöksdjur. För att få genomföra elfiskeundersökningar behöver du även ha vissa andra tillstånd från bland annat Jordbruksverket.
För elfiskeundersökningar krävs totalt fyra olika tillstånd:
- Länsstyrelsens dispens för att få fiska med elektrisk ström enligt förordningen om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen.
- Fiskerättsägarens medgivande enligt fiskelagen.
- Jordbruksverkets verksamhetstillstånd för att få använda djur i djurförsök (vilket inkluderar elfiske). Verksamhetstillstånd för få använda djur i djurförsök, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
- Genomgången etisk prövning för djurförsök enligt djurskyddslagen djurskyddsförordningen med tillhörande föreskrifter. Ansök om etiskt godkännande av djurförsök, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Dessutom behöver din verksamhet vara ansluten till ett djurskyddsorgan.
Om djurskyddsorgan, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.