Asbjär

”En skogklädd liten topp som sticker opp” - ja Asbjär är en högrest liten oas i det böljande backlandskapet vid Börringesjön i sydvästra Skåne. Reservatet saknar anordningar för friluftslivet.

Höjd som burits dit av inlandsisen

Asbjär är en skogklädd höjd som sticker upp i ett öppet och småkulligt odlingslandskap sydväst om Börringesjön, mellan Anderslöv och Svedala. På Asbjär finns en bokskog med flera grova gamla träd. Kullen bildades när inlandsisen smälte undan. All sten och grus som låg infrusen i isen hamnade i en hög när isen smälte och rann bort som vatten. De långsträckta försänkningar som syns i området kan vara så kallade erosionsrännor. Rännor som skapats när stora mängder smältvattnet från isen rann bort.

Höjd i historiskt beteslandskap

Redan på 1680-talets kartor framträder kullen tydligt. På den tiden bestod det omgivande landskapet främst av betesmarker med vidkroniga gamla träd. På 1800-talets kartor är kullen klädd med lövskog och kallas Asbjär backe. Några gamla träd från denna betesmarksepok finns kvar än idag. De känns igen på sina vida kronor och grova grenar och stammar.

Höjd med gamla naturvårdsträd

Grova gamla bokar med lågt sittande grenar och håligheter syns på flera ställen. Dessa grova träd gynnar allt ifrån vedlevande insekter och mossor till fåglar och fladdermöss. På marken växer en lundflora med arter som desmeknopp, myskmadra, hässlebrodd, vitsippa, ramslök, hålnunneört, buskstjärnblomma, storrams och skogsbingel.

Kring Börringesjön finns förhållandevis mycket ädellövskog och Asbjär blir en viktig länk i den gröna infrastrukturen i landskapet.

Friluftsliv

Asbjär ligger vid Ugglarp, mitt emellan Svedala och Anderslöv. Det är ett ganska litet och kuperat reservat som främst nyttjas av de närboende. Markerade stigar saknas och reservatet ligger längs en mindre markväg utan tillgång till parkering och vändplats. Tänk på att ta med ditt skräp hem.

Ramslöksmatta. Foto: Gunilla Davidsson Lundh

Ramslöksmatta. Foto: Gunilla Davidsson Lundh

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten.

Här är det bland annat förbjudet att:

  • skada naturföremål och kulturlämningar
  • skada levande eller döda träd och buskar
  • fånga småkryp
  • samla mossor, lavar och vedlevande svampar

Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

1. gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, naturföremål eller
kulturlämningar,

2. föra bort död ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,

3. uppföra någon form av anläggning eller ställa upp för naturreservatet främmande föremål,

Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:

4. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod som inte förstör djurets livsmiljö, med efterföljande återutsättning inom naturreservatet.
Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av svårbestämda arter av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna,

5. samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar, med undantag av enstaka beläggsexemplar, under förutsättning att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Bildat: 2023

Storlek: 9 hektar

Kommun: Trelleborg

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat

Hitta hit

Hitta hit via Google maps eller koordinater (WGS84).

Parkering saknas.

Reservatsingång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (ej parkering)
N 55.468194, E 13.295028

Hitta mig

Myskmadra

Illustration: Katarina Månsson


Myskmadra eller myska är en typ av måra, med kransar av blad utmed stjälken. De små blommorna sitter samlade i toppen. Myskmadran är en skuggväxt som lever i näringsrika lövskogar och lundar. Här växer den tät, i låga bestånd. Blomningen infaller i maj-juni, innan marken är alltför starkt beskuggad genom lövsprickningen. Växten innehåller giftämnet kumarin. Förr har den använts inom hushållen som läke-, krydd- och parfymväxt.

Mer information

Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.

Ta en titt

Kontakt

Naturvårdsenheten

För frågor om områdesskötsel och kontakt med förvaltaren.

Naturprövningsenheten

För åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens.

Telefontider (båda enheterna): måndag och fredag kl. 13-15, tisdag och onsdag kl. 9.30-11.30.

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss