Toarpskärret
Toarpskärret kallas också Ullstorpskärret och ligger söder om Tomelilla. I denna betesmark finns den mycket ovanliga naturtypen extremrikkärr. En extrem miljö som bjuder på en stor mängd sällsyntheter. Tidig sommar möts du av en kaskad av färger när majvivor, majnycklar och solvändor står i blom. Anordningar för friluftsliv saknas i denna betesmark. Tänk på att marken är blöt och att inte ha hund bland betesdjuren.
Ullstorpskärret i Ullstorpsdalen
Toarpskärret eller Ullstorpskärret, som det också kallas, ligger i Ullstorpsdalen utanför Tomelilla. Genom dalgångens åkrar och betesmarker rinner Örupsån. Många av betesmarkerna har varit öppna slåtter- och betesmarker under hundratals år. Idag visar det sig i en stor artrikedom med många skyddsvärda växter och djur.
Extremt mycket kalk och blommor
Toarpskärret är ett så kallat extremrikkärr. Rikkärren är mycket kalkrika och fuktiga gräsmarker, som är ovanliga i dagens landskap. Extremrikkärren är ännu kalkrikare och ännu mer ovanliga. I den extrema miljön lever många hotade blommor och mossor, men också insekter och snäckor. Här i Toarpskärrets rikkärr och kalkfuktängar finns de exklusiva blommorna stor ögontröst, backsilja och småvänderot. Några som inte är fullt så sällsynta är majviva, ängsskära och orkidén majnycklar. I de lite torrare kullarna i norr kan du dessutom se backsippa, jordtistel och solvända. Insekter som trivs i Toarpskärret är svart majbagge, backvisslare, mindre purpurmätare och sexfläckig bastardsvärmare.
Friluftsliv och tillgänglighet
Det finns ingen parkering vid Toarpskärret (Ullstorpskärret). Även stigar och anordningar för friluftsliv saknas. Hela området är betesmark. Tänk på att det är blött och att inte ha med hund bland betesdjuren.
Finansieras av Europeiska unionen
Aktuellt för detta besöksmål
Nyheter
Nu har Skåne 378 olika naturreservat - Torsebro och Snogeholm är nyast
Under 2023 bildades totalt 10 nya naturreservat och hitintills i år har Skåne fått ytterligare 6 nya reservat. Det är bland annat det mycket välbevarade gamla krutbruket i Torsebro utanför Kristianstad och slotts- och sjölandskap i Snogeholm i Sjöbo kommun, båda med fina ekmiljöer.
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten.
Här är det bland annat förbjudet att:
- ha okopplad hund
- elda
- tälta
- störa betesdjuren
- plocka växter
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i deras ursprungliga lydelse i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
1.ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, naturföremåleller kulturlämningar,
2.elda,
3.medvetet störa betesdjur,
4.ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel,
5.gräva upp eller plocka växter,
6.sätta ut eller släppa ut för området främmande arter,
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd:
7.fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat ängenom håvning, handplockning eller annan selektiv metod som inte förstördjurets livsmiljö, med efterföljande återutsättning inom naturreservatet.Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar avsvårbestämda arter av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna
Fakta
Bildat: 2023
Storlek: 11 hektar
Kommun: Tomelilla
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Hitta hit via Google maps eller koordinater (WGS84).
Parkering saknas
Angöringspunkt (parkering saknas) Länk till annan webbplats.
N 55.515382, E 14.019793
Hitta mig
Majvivan växer på kalkrika fuktängar och stränder. Arten missgynnas när bete och slåtter upphör och har därför minskat kraftigt under 1900-talet. Majvivan blommar i maj-juni.
Mer information
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Kontakt
Naturvårdsenheten
För frågor om områdesskötsel och kontakt med förvaltaren.
Naturprövningsenheten
För åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens.
Telefon 010-224 16 30 - måndag och fredag kl. 13-15, tisdag och onsdag kl. 9.30-11.30.