Ekenabben och Kvarnnäs
Ekenabben är en lövskogsklädd udde som skjuter ut i Hammarsjön i Kristianstads utkant. Genom skogen går en tillgänglighetsanpassad naturstig som gör det möjligt att uppleva skogens fåglar, blomprakt, märkliga svampar och insektsmyller. Hammarsjöns rika fågelliv kan beskådas från fågeltornet längst ut på udden. Från bryggan kan du som har fiskekort prova fiskelyckan i detta kommunala naturreservat.
Udde med ekar och gammal danspaviljong
De månghundraåriga ekarna som växer här på udden har gett namn åt platsen. Bland äldre Kristianstadsbor förknippas Ekenabben kanske ändå mest med dans och nöje. På 1920-talet uppfördes här en stor danspaviljong som gästats av storheter som Karl-Gerhard, Sarah Leander och Edvard Persson. Danspaviljongen revs på 1960-talet.
Hammarsjöns rika fågelliv
På sommaren kan du höra beckasiner spela i den öppna maden och i sjökanten kanske du ser den bruna kärrhöken jaga. Med lite tur kan du även höra rördrom, vattenrall och småfläckig sumphöna en stilla sommarkväll.
Sumpskog och svampar
Följer du naturstigen kommer du in i hjärtat av Ekenabbens spännande sumpskog. I de torrare delarna finns en prunkande vårflora med vitsippor, ormbär och orkidén tvåblad. Kanske skymtar du någon av de många vinbergssnäckorna. Längs med den spångade leden finns en plattform, mitt i sumpskogen, som bjuder på en fin vy. Skogen är rik på svampar, hela 70 olika arter har hittats. Trädsvampar som tickor är lätta att se. Men här finns också svampar med spännande namn som vårtkrös, purpurskinn och dallergröppa.
Archimedes skruv
Vid pumpstationen, strax innan infarten till Ekenabben, ligger Archimedes skruv. Skruven har en egen utställning och användes vid torrläggningen av Nosabyviken. Vid ingreppet uppstod Sveriges lägsta punkt som ligger 2,32 meter under havsnivån. Även den är en besöksplats i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Lägsta Punkten ligger strax öster om infarten från E22 mot Kristianstads centrum och sjukhuset.
Friluftsliv
Strax intill Ekenabbens parkering finns fikabord, skärmtak och grillplats. Härifrån har du en fin utsikt över Hammarsjön. Här startar även Naturstigen. Det är en 800 meter lång och tillgänglighetsanpassad slinga som leder genom skogen. Vissa delar består av grusad väg och vissa delar av en bred ekspång. Bänkar finns utplacerade på några ställen. Längst ut på Ekenabben finns ett fågeltorn med utsikt över Hammarsjön. Tornet är uppskattat bland fågelskådare, men går inte att nå med rullstol. Det finns en tillgänglighetsanpassad fiskebrygga ut i Hammarsjön. Köp fiskekort på naturum Vattenriket. Under högsäsong finns toalett och vatten vid parkeringen. Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Aktuellt för detta besöksmål
Nyheter
Nu har Skåne 378 olika naturreservat - Torsebro och Snogeholm är nyast
Under 2023 bildades totalt 10 nya naturreservat och hitintills i år har Skåne fått ytterligare 6 nya reservat. Det är bland annat det mycket välbevarade gamla krutbruket i Torsebro utanför Kristianstad och slotts- och sjölandskap i Snogeholm i Sjöbo kommun, båda med fina ekmiljöer.
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten.
Här är det bland annat förbjudet att:
- ha okopplad hund 1 mars till 20 augusti
- tälta utanför anvisad plats (se bilaga 5 Pdf, 292.5 kB, öppnas i nytt fönster.)
- elda annat än i iordningställda eldstäder eller i friluftskök (se bilaga 5 Pdf, 292.5 kB, öppnas i nytt fönster.)
- köra, cykla eller rida utanför bilväg och parkering (se bilaga 5 Pdf, 292.5 kB, öppnas i nytt fönster.)
- vistas i området med beträdnadsförbud (se bilaga 4 Pdf, 340.6 kB, öppnas i nytt fönster.)
- anordna tävling /evenemang
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
1. under hela året beträda eller vistas inom de delar av reservatets land- och vattenområden kring Kvinneholme som markerats med ”beträdnadsförbud” på karta, Bilaga 4 Pdf, 340.6 kB..
2. ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel under perioden 1 mars – 20 augusti,
3. gräva upp växter, eller plocka växter som är fridlysta eller rödlistade
4. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
5. insamla, bortföra eller elda död ved,
6. tälta, annat än på anvisad tältplats,
7. elda annat än med friluftskök, eller i av förvaltaren iordningställda eldstäder,
8. framföra motorfordon, cykla eller rida annat än på väg som leder till utpekad parkeringsplats, markerat som vägområde enligt karta, Bilaga 5 Pdf, 292.5 kB.,
9. ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, naturföremål eller kulturlämningar,
10. uppföra någon form av anläggning,
11. starta eller landa med luftfartyg, eller flyga fjärrmanövrerat obemannat luftfartyg exempelvis drönare på en höjd understigande 120 meter över medelhavsnivå,
Vidare är det förbjudet att utan skriftligt tillstånd från naturvårdsförvaltaren på Kristianstads kommun:
12. placera ut främmande föremål, tavla, plakat, affisch, skylt, snitsel, inskrift eller därmed jämförlig anordning annat än enstaka dagar,
13. anordna tävling, större friluftsaktiviteter, lägerverksamhet eller liknande former av organiserat friluftsliv,
14. uppföra jakttorn
15. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna,
16. samla in mossor, lavar eller vedsvampar med undantag av enstaka beläggsexemplar, under förutsättning att fynden registreras i Artportalen och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2022
Storlek: 127 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Kristianstads kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).
Parkering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
N 56.012694, E 14.190417
Hitta mig
Den mindre hackspetten är en av Europas minsta hackspettar. Under våren kan man höra den trumma, det gör den för att hävda sitt revir. Den mindre hackspetten knackar snabbt och ihållande i trumvirvlar som består av 10 till 30 slag.
Mer information
Skåneledens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.