Björka skog
Björka skog är ett kommunalt naturreservat vid Ödåkra strax nordost om Helsingborg. Naturen är omväxlande, från öppen ängsmark till fuktig lövskog och äldre ek- och bokskog. Höjdskillnaderna är stora här på den så kallade Helsingborgsryggens nordsluttning. De högsta naturvärdena finns i de äldre och grova lövträden och i de sandiga ängarna. 25 sällsynta så kallade rödlistade arter har hittats här. Med sitt tätortsnära läge är det lätt att ta sig hit. I Björka skog finns stigar för promenad och ridning, samt rastplatser och vindskydd.
Varierad natur
Björka skog ligger på nordsluttningen av Helsingborgsryggen, öster om Ödåkra och Väla centrum. Höjdskillnaderna är stora och naturen varierad. Här finns öppen och torr ängsmark, men också sluten skog, en del fuktig. Områdets storlek och variation gör det gynnsamt för många arter, var av åtminstone 25 är ovanliga och så kallade rödlistade.
Gamla bokträd med ett rikt inre liv
Längs nordsluttningen finns gamla och grova bokar och avenbokar. Här trivs både vedlevande insekter, mossor, lavar och svampar. Exempel på ovanliga insekter är aspögonbagge, större sågsvartbagge och getinglik svampmygga. Andra arter som lever i äldre träd och död ved är bålgeting och blanksvart trämyra. Bland mossor, svampar och lavar finns arter som kransmossa, palmmossa, sydlig sotticka, bokvårtlav och orangepudrad klotterlav.
Artrik torräng och fuktlövskog
I den sandiga slåttermarken i söder finns ängsblommor som besöks av nektarsökande sandbin och den vackra sexfläckiga bastardsvärmaren. Blommor som trivs i den skuggiga och fuktiga lövskogen är de rara växterna desmeknopp, gullpudra, klotpyrola skogsknipprot och skogsnycklar.
Rikt fågelliv och flera olika fladdermöss
Många småfåglar häckar i området, bland andra svarthätta, gransångare, grönfink, gärdsmyg, taltrast, rödhake, järnsparv, stenknäck, svartvit flugsnappare och gök. Andra arter som du främst träffar på i skogen är större hackspett, skogsduva, röd glada, sparvhök och ormvråk. Fladdermöss som lever i Björka skog är större brunfladdermus, nordfladdermus, vattenfladdermus, mustasch/taigafladdermus och dvärgpipistrell.
Friluftsliv
Björka skog ligger nära Ödåkra och Väla handelsområde och har stor betydelse för friluftslivet. Området används mest för promenader och hundrastning, men också för fågelskådning, ridning och i viss mån cykling. Förutom stigar finns här bänkbord och vindskydd med grillplats. En separat gång- och cykelväg leder hit längs Marknadsvägen via tunnel under Björkavägen. Ridande kan ta sig in på reservatets ridstig norrifrån längs Björkavägen. Det finns en parkeringsplats längs Björkavägen om du inte utgår från Väla köpcentrum som ligger cirka 150 meter från reservatet.

Svarthätta. Foto: Mostphotos
Aktuellt för detta besöksmål
Nyheter
Nu har Skåne 378 olika naturreservat - Torsebro och Snogeholm är nyast
Under 2023 bildades totalt 10 nya naturreservat och hitintills i år har Skåne fått ytterligare 6 nya reservat. Det är bland annat det mycket välbevarade gamla krutbruket i Torsebro utanför Kristianstad och slotts- och sjölandskap i Snogeholm i Sjöbo kommun, båda med fina ekmiljöer.
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad
- tälta
- ställa upp husvagn/husbil
- elda/grilla utanför anvisad plats
- dumpa trädgårdsavfall
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- avsiktligt störa vilda djur eller betande djur,
- skada växande eller döda träd och buskar eller vegetation i övrigt, eller bortföra död ved,
- ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel,
- ställa upp husvagn, husbil eller motsvarande,
- tälta
- elda med ved, kol eller använda grill annat än på anvisad plats,
- plantera eller så in växter eller sätta ut djur,
- dumpa trädgårdsavfall,
- på ett störande sätt använda radio, musikinstrument eller annan ljudanläggning,
- gräva, borra, måla eller på annat sätt skada fast naturföremål eller ytbildning,
- utföra någon form av anläggning eller ställa upp för naturreservatet främmande föremål,
Vidare är det förbjudet att utan förvaltarens skriftliga godkännande: - sätta upp tavla, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning med undantag av gränsmarkeringar och reservatsskyltar.
- använda området för organiserad tävling och övning, eller annan aktivitet som kan skada naturmiljön,
- fånga eller samla in vilda djur, till exempel insekter, spindlar, mollusker och andra ryggradslösa djur.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2024
Storlek: 45 hektar
Kommun: Helsingborg
Förvaltare: Helsingborgs kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).
Parkering Länk till annan webbplats.
N 56.097854, E 12.763634
Hitta mig

Illustration: Jonas Lundin
Skogsknipprot är en kraftig orkidé som är ganska ovanlig. Den trivs i den näringsrika mulljorden, särskilt om den innehåller kalk. Du kan hitta den i såväl rikkärr och ängsmarker som i lundar och skogar.
Mer information
Helsingborgs kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beslut & skötselplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på naturvårdsområdets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Kontakt
Nina Syde
naturvårdare, Helsingborgs stad
E-post nina.syde@helsingborg.se
Telefon 042-10 34 28 eller 042-10 50 00