Borstbäcken
Borstbäcken strömmar fram genom en djup, lövskogsklädd ravin. Här kan vara besvärligt att ta sig fram, men gör ett försök – i bäcken och den frodiga lövskogen finns mycket att upptäcka! Du kan också gå runt hela reservatet, en cirka åtta kilometer lång vandring.
Småkryp och fisk
Borstbäckens starkt strömmande vatten myllrar av liv. I bäcken simmar skalbaggar och fiskar som öring, storspigg, småspigg och elritsa. Snäckor och mängder av bäck- och dagsländelarver kryper på den steniga botten. Många av bäckens invånare är sällsynta och beroende av rent och klart vatten för sin överlevnad.
Lövskogsklädd ravin
Den högresta bokskogen med inslag av ek, ask och alm, är en artrik miljö. Starkt doftande mattor av ramslök breder ut sig om våren. I ravinen växer också den sällsynta lundvivan, troligtvis införd i landet av Övedsklosters munkar. På högstubbar och liggande trädstammar lever en mångfald av lavar, mossor och skalbaggar. I naturreservatet har ett 50-tal ovanliga svampar hittats, vilket gör Borstbäcken till en av Skånes mest artrika svamplokaler. Sällsyntheterna har fantasieggande namn som slöjröksvamp, pelargonriska och blå lökspindling.
Slaget vid Borst
År 1644 var Borstbäcken skådeplats för ett blodigt slag enligt muntliga berättelser. Striden stod mellan ett otränat bondeuppbåd från Färs härad (som då tillhörde Danmark) och ett välutrustat svenskt kavalleri. Efter en ojämn kamp stod svenskarna till slut som segrare.
Friluftsliv
Bäcken och den frodiga grönskan gör det svårt att ta sig fram i reservatet som saknar leder. Spännande för den äventyrlige, men det går även att gå runt hela reservatet på en 8 km lång vandring. Utgå från parkeringen i söder. Följ sedan stigen som går nordväst om reservatet. Gå över bron i norr och följ sedan vägarna sydost om reservatet på vägen tillbaka. Stigen och vägarna är utritade på informationsskylten.

Foto: Mona Persson
Kontakt
Sebastian Ivarsson
naturvårdsförvaltare
E-post sebastian.ivarsson@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 15 23
För åtgärder/aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens kontaktas istället Naturprövningsenheten på Länsstyrelsen
E-post naturvardshandlaggare.skane@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 16 30
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
- ha hund okopplad
- framföra motordrivet fordon
- skada djurlivet
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
1. spränga, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada fast naturföremål eller ytbildning,
2. framföra motordrivet fordon annat än på parkeringsplatser samt på vägar till och från dessa parkeringsplatser,
3. uppsätta tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift.
4. utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd samla in mossor, lavar, eller vedlevande svampar.
5. fånga eller samla in insekter eller andra djur, eller på annat sätt skada djurlivet,
6. medföra okopplad hund.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
Kontakt
Fakta
Bildat: 2009
Storlek: 43 hektar
Kommun: Eslöv, Hörby, Sjöbo
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta via karta
Vägbeskrivning via Google Maps och koordinater (WGS84)
Parkering
N 55.703083, E 13.585028
Hitta mig

Ramslök växer i stora bestånd på den kalk- och mullrika jorden i lövskog och lundar under maj-juni. Den har en stark lökdoft, särskilt när bladen börjat vissna. Ramslök är den enda av de vilda svenska lökväxterna (Allium) som har vita blommor och breda platta blad.
Illustration: Katarina Månsson
Mer information
Beslut & skötselplan på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på naturvårdsområdets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.