Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Sankta Gertuds kapellruin

Sankta Gertruds ruin

Sankta Gertruds ruin i Vä

S:ta Gertruds kapell byggdes troligen under senare delen av 1400-talet. Byggnadstekniken i den kvarstående västgaveln, gråsten och tegel
med putsade fördjupningar, antyder att byggnaden tillkommit under denna tid.

S:ta Gertrud, som kapellet var tillägnat, var de fattigas, sjukas och vägfarandes skyddshelgon. Under medeltiden var det vanligt med hospital i anslutning till ett kapell som detta, men i Vä var troligen hospitalet och helgeandshuset hopslagna. Ett kapell fanns vid Helgeandshuset söder om staden. År 1532 bestämde kung Fredrik I, att kapellets jord skulle tillhöra stadens Helgeandshus. Kapellet tycks ha upphört att fungera några år senare i samband med reformationen 1536.
När kapellet eldhärjades och lades i ruiner vet man inte, men det är möjligt att det skedde i samband med att kung Gustaf Adolf anföll och brände Vä år 1612.

På 1930-talet restaurerades västgaveln och kapellets murar grävdes fram. Innan dess hade ruinen till stor del dolts av ett 1,5 meter tjockt jordlager. I samband med utgrävningen kunde man konstatera, att kapellet förstörts genom brand. Vid kapellets östra gavel påträffades delar av en brandskadad malmklocka och ett par stora fjäderlås.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Hitta hit

Platsen ligger i Vä cirka 100 meter nordväst om kyrkan.

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss