Glädjen
I kvarteret Glädjen, hörnet av Kyrkogatan och Sankt Petri Kyrkogata mitt i Lund, ligger tre sammanbyggda korsvirkeshus, på många sätt typiska för 1700- och 1800-talens stadsbebyggelse. Husen ingick i en av de många handelsgårdar som låg utmed stadens norra infart. Korsvirke var det dominerande byggnadsskicket långt in på 1800-talet. Idag finns omkring hundra korsvirkeshus bevarade i stadskärnan. De flesta har korsvirket putsat, endast ett tiotal har det synligt. Vid en renovering vid mitten av 1900-talet återfördes de tre hörnhusen till ett utseende som skulle stämma överens med 1700-talets stadsbebyggelse. Den ljusa putsen togs bort så att det röda teglet i fyllningarna blev synligt och timran målades svart.
Huset på Kyrkogatan 23 tillhörde på 1740-talet kopparslagaren Johan Bergman. Dennes initialer och årtalet 1744 pryder takets vindflöjel, troligen minner årtalet om husets byggnadsår. I en brandförsäkring, tecknad 1830, knappt hundra år senare, beskrivs huset vara omkring 90 år. Korsvirket uppges vara i ek med fyllningar i bränd mursten, det vill säga tegel. Vidare beskrivs att huset innehöll nio boningsrum och handelsbod i bottenvåningen. Kök och spiskammare fanns i en flygel. Huset var utrustat med fem kakelugnar av "glasad blykakel" och tre sättugnar av järn.
Huset har genomgått ombyggnader såväl under 1800-talet som 1900-talet. På 1830-talet murades bottenvåningen om i tegel och 1862 tillbyggdes korsvirkesdelen mot Sankt Petri kyrkogatan. Gårdsflygeln i gult tegel stod färdig 1898. Bottenvåningen har anpassats för butikslokaler och skyltfönster har satts in. Under senare år har flera restauranger och caféer etablerats i byggnaderna.
Korsvirkesbyggnaden på Sankt Petri kyrkogata 3 är uppförd i två omgångar. Den äldsta delen, den östra, är från 1804. På 1840-talet byggde kopparslagare J P Lundsten på den västra delen, brygghuset, så att även denna del fick två våningar. Vid renoveringen på 1950-talet togs fasadens puts bort och idag är det endast den profilerad listen vid takfoten som minner om ett tidigare utseende då huset i likhet med flertalet av stadens hus hade en klassicerande putsfasad.
Lövkojan och Lyktan - 1800-talets studentboende
Hörnhusen fungerade under 1800-talet som studentkaserner. Den som låg på Kyrkogatan kallades Lövkojan och den på Sankt Petri kyrkogata för Lyktan. Utöver de här två låg det ett studenboende i hörnet Sankt Petri Kyrkogata och Winstrupsgatan. Det kallades för Glädjen och har gett namn till hela kvarteret.
Här kan du läsa mer om de skånska städerna i länets Kulturmiljöprogram/ Stadens landskap/Medeltida stadsbildningar
Motiv för byggnadsminnesförklaring
Glädjen15 har synnerligen höga kulturhistoriska värden kopplade till:
- att gården genom sina korsvirkeshus berättar om äldre tiders handelsgårdar där varje hus hade en specifik funktion.
- att gården är en betydelsefull del i Lunds stadsmiljö.
- att byggnadernas exteriörer är goda exempel för 1700- och 1800-talens byggnadsskick i korsvirke.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Lunds kommun.
Restaurangverksamhet och butikslokal.
Byggnadsminne 1978.