Villa sommarlek

Den fria vyn mot Laholmsbukten var säkert avgörande för placeringen av Villa Sommarlek då den byggdes nära stranden invid Hemmeslövs strandskog, strax öster om Båstad.

Huset, uppfört 1936, är en välbevarad representant för den tidens nya arkitektur, funktionalismen, både vad gäller utformning, byggnadsteknik och material. Villan kan också ses som en pionjär inom de monteringsfärdiga sommarhusen och ingår i den så kallade A-serien, ritad av arkitekt Erik Friberger för hustillverkaren AB Fribärande Träkonstruktioner i Töreboda.

Båstad har lång tradition som semester- och badort. I Hemmeslöv växte, i likhet med flera andra platser utmed den skånska kusten, en fritidsstugebebyggelse fram under 1900-talet. Det var ofta i barrskogspartier, en gång planterade som skydd mot sanden, som nya husen byggdes.

Hus för lekfulla sommardagar

Villa Sommarlek uppfördes som sommarbostad för direktör John Hjelme-Lundberg. Han ägde konfektionsföretaget Junex i Huskvarna. Samma år som sommarhuset kom till stod också en ny fabriksbyggnad färdig. Arkitekt för de två nya byggnaderna var Erik Friberger och båda utformades i så kallade funkis.

Sommarhuset representerar en ny byggnadsteknik, som kom att bli vanlig bland svenska fritidshus. Huset tillverkades av firman AB Fribärande Träkonstruktioner i Töreboda. Företaget hade specialiserat sig på en sorts monteringsfärdiga hus, framtagen av arkitekt Friberger och kallad A-serien. Stommen levererades som prefabricerade trämoduler, tillsammans med fönster, dörrar och inredningsdetaljer. Allt monterades på plats. Systemet var flexibelt och också tänkt att kunna anpassas allt efter som behoven av boendeyta växlade.

1930-talets nya uttryck

Villan speglar mycket av det som uppfattas som en typisk funktionalistisk arkitektur. Det gäller till exempel de enkla geometriska formerna, det platta taket, de stora fönstren samt att varje byggnadskropp har sin speciella funktion. Släta fasader och frånvaron av utsmyckning är andra kännetecken. Sommarhuset består av två huskroppar, var och en med sin speciella funktion. I den höga byggnadskroppen, upplyft på stålpelare, finns vardagsrum och kök samt en stor balkongdel. Sovrummen återfinns i en intill liggande lång separat länga. Den öppna delen under vardagsrummet kunde användas som uppställningsplats för bil, en nyhet för den här tiden. Även om sommarhuset var tänkt för ett enkelt och kravlöst fritidsliv i familjens närmsta krets innehöll huset också rum för hembiträde och chaufför.

Vid en restaurering i början av 2000-talet återskapades sommarhusets ursprungliga utseende, papp lades på taken och fasadens panel målades i en ljusgrön färgton.

Här kan du läsa mer i länets Kulturmiljöprogram/ Skånes historia och utveckling/Fritidens landskap/Semester och rekreation.

Motiv för byggnadsminnesförklaringen

Villa Sommarlek har synnerligen höga kulturhistoriska värden kopplade till:

att den är välbevarad och ett tydligt exempel för funktionalismens idéer vad gäller såväl utformning som byggnadsteknik och material.

  • att den har ett stort värde som symbolbyggnad för svenska fritidshuset och funktionalismen.
  • att planlösning och inredning finns bevarad och berättar om 1930-talets nya idéer och stilideal.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Båstads kommun.

Privatägd.

Byggnadsminne 2003.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss