23- 24 apr 2024 klocka 09.30 - 16.00

Grundutbildning för nya tobakshandläggare

Länsstyrelserna bjuder in till en tvådagars grundutbildning för nya tobakshandläggare

Utbildningen riktar sig till dig som är ny i rollen som tobakshandläggare, eller som arbetat i upp till något år. Tillsammans orienterar vi oss i reglerna, lär oss vad som är viktigt att tänka på när vi utreder tillstånd och hur vi kan hitta i det tolkningsstöd som finns.

Det finns också möjlighet att titta på olika tobaks- och nikotinprodukter, ställa frågor om dessa och att lära sig mer om hur tillsyn kan genomföras.

Efter utbildningen har du fått värdefulla verktyg att använda i handläggarvardagen.

Kursen är kostnadsfri och länsstyrelsen bjuder på fika och lunch. Resa och eventuellt boende ordnar deltagare själva.

Målgrupp

Kursen anordnas av Länsstyrelserna och är öppen för tobakshandläggare i hela landet.

Tobakens historia och den svenska tobakspolitiken

Varför är tobak inte som alla andra varor? Här erbjuds en kort resumé av tobakens historia, dess påverkan på folkhälsan och motiven som lett fram till dagens regleringar. Kort introduktion med inslag av kuriosa.

Förvaltningsrätt för tobakshandläggare

Juridik för ickejurister – vi lär oss de viktigaste grunderna för arbete i kommunal förvaltning.

Tillståndsgivning och utredningar

Vilka delar måste våra utredningar innehålla, vad är en person med betydande inflytande och hur tolkar jag Skatteverkets remissvar? Detta och mycket mer ingår i utbildningens största block. Vi tittar på hela kedjan från att en ansökan kommer in tills kommunen fattar beslut och vad som händer sedan.

Ekonomisk granskning

Här tittar vi på företagsformer, finansieringsutredning och innebörden av ekonomisk misskötsamhet.

Förändringar i verksamheter

Hur gör vi när ett bolag byter styrelse eller en verksamhet säljs? Många förändringar ska anmälas till kommunen och ibland krävs en helt ny ansökan. Tillsammans tittar vi på hur olika förändringar hanteras.

E-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter

Tobaksområdet omfattar mer än cigaretter och snus. Här tittar vi på anmälningsförfarandet och orienterar oss i alla nya nikotinprodukter som kommit de senaste åren.

Tillsyn

En stor del av arbetet går ut på att göra tillsyn i olika butiker. Detta pass innehåller både teori och praktik. Först tittar vi på tillsynens ramar – vad får vi göra när vi besöker butiker, vad ska vi titta efter och hur går vi till väga när vi upptäcker fel och brister.

Under den andra delen av passet med praktiska inslag tittar vi gemensamt på olika produkter. Det kommer att finnas många olika tobaksprodukter, e-cigaretter och nikotinprodukter att vrida, vända och titta på.

Anmälan

Var:
Scandic S:t Jörgen, Stora Nygatan 35, Malmö
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
05 apr 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss