Vattenläget i länet
På denna sida samlar vi all relevant information vi har som rör torkan och situationen i länet.
Lägesbild 11 juni 2025
Fortsatt mycket låga vattennivåer– trots regn
Läget är oförändrat jämfört med förra veckan vad gäller vattensituationen i länet. Vattennivåerna i sjöarna är låga även om senaste veckans regn gjort att det inte fortsatt att sjunka. Flödena i vattendragen är lika låga som de brukar vara under årets torraste period, vilket vanligtvis är i slutet av sommaren. Regnet som har kommit har ingen inverkan på de låga grundvattennivåerna, som är mycket under det normala i både stora och små magasin.
SMHI varnar fortsatt för att det finns risk för vattenbrist i Alsterån, Ronnebyån och Lagan, samt om låga vattennivåer i både små och stora grundvattenmagasin.
Det finns inga rapporter om problem med dricksvattenförsörjningen, men vattenbesparingar uppmanas.
Dricksvattenproduktion och bevattningsförbud
De flesta invånarna i Kronobergs län får sitt dricksvatten från ett kommunalt vattenverk. Ungefär 18 % har enskilt vatten, oftast från en egen brunn.
Tillgången på vatten kan variera i länet och även inom kommunerna beroende på till exempel hur väder och förbrukningen har sett ut under året.
Kommunen ansvarar för dricksvattenförsörjningen till dem som är anslutna till det kommunala dricksvattennätet. Om vattentillgången är begränsad kan kommunen införa restriktioner, exempelvis bevattningsförbud. Det kan innebära förbud mot att fylla poolen med kommunalt dricksvatten, använda vattenslang, vattenspridare och högtryckstvätt. Förutsättningarna varierar mellan kommunerna och mellan olika orter om de är anslutna till olika vattenverk. Var uppmärksam på informationen från din kommun.
Du som har egen brunn
Du som har egen brunn ansvarar själv för din vattenförsörjning. Det gäller både tillgång, produktion och kvalitet. Det finns flera råd och tips för hur du kan kontrollera din egen vattentillgång och håll dig uppdaterad om hur grundvattennivåerna är i detta område generellt. Sveriges Geologiska undersökning, SGU, har kartor och information om grundvattennivåer.
Anläggning av brunn, SGU Länk till annan webbplats.
Att anlägga en ny brunn, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Råd om enskild dricksvattenförsörjning, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Grundvattennivåer, SGU Länk till annan webbplats.
Hitta brunnsborrare, borrföretagen Länk till annan webbplats.
Grävd brunn
Har du en grävd brunn finns det enkla sätt att hålla koll på vattennivån i brunnen. Det går ofta att ha riktmärken i stenar eller i betongen för att följa mängden vatten i brunnen. Ett annat sätt är att ha en lång stång/pinne som räcker ända ner i botten på brunnen.
Mät den blöta delen av stången och skriv upp värdet samt tidpunkten för mätningen. För att kunna jämföra värdena och följa vattennivån är det bra att upprepa mätningarna en längre tid. Använd en ren stång/pinne för att inte smutsa ner vattnet.
Borrad brunn
I en borrad brunn är det svårare att själv avgöra mängden vatten. Här kan den första indikationen på minskad vattenmängd vara en förändring i lukt, smak, utseende eller helt enkelt att luft kommer in i systemet.
När brunnen har sinat
Ta kontakt med din kommun för att få hjälp och stöd. Kommunerna i vårt län har tappställen där du kan hämta dricksvatten i eget kärl. Använd endast rena kärl/dunkar som är avsedda för att förvara dricksvatten i.
För att lagra dricksvatten en längre tid kan du även frysa in dricksvatten i större petflaskor, som är avsedda för dryck. Fyll inte flaskorna helt för då kan de spricka i frysen. De frysta petflaskorna är bra som reservvatten men också en kylklampsreserv om elen slutar fungera.
Vattenuttag
För att ta vatten från ytvatten (sjöar och vattendrag) eller grundvatten krävs tillstånd eller anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen. Det finns några undantag, exempelvis vattenuttag för husbehov eller till djurhållning. Undantaget gäller dock inte jordbruksfastigheters bevattning av grödor eller bevattning av gräsmattor.
Även om undantag finns, får vattenuttag aldrig ske om det kan orsaka skada på miljön, andra enskilda intressen eller verksamheter som har tillstånd. Just nu är vattennivåerna låga. Tänk på att även mindre uttag kan tillsammans med andra orsaka stor påverkan.
Vattensmarta tips
- Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
- Korta ner dina duschar. I genomsnitt sparar du 60 liter genom att minska duschtiden med fem minuter.
- Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.
- Byt till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.
- Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer cirka 200 liter.
- Diska inte under rinnande vatten! Du gör av med 120 liter på tio minuter.
- Fyll dina maskiner! Diskmaskinen drar tio liter per disk och tvättmaskinen behöver 50 liter för en tvätt.
- Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
- Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten. Du sparar 12 liter om du låter bli att spola vattnet under en minut.
- Tvätta bilen i automattvätt, där vattnet återanvänds.
- Vänta med nyplantering till i höst.
- Samla regnvatten till bevattning.
- Vattna på kvällen så inte vattnet dunstar bort i solen.