Höga temperaturer i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Beställning av varningsmottagare och jodtabletter

Alla som bor, har fritidshus eller verksamhet i inre och yttre beredskapszonerna runt kärnkraftverket ska ha en varningsmottagare och förhandsutdelade jodtabletter.

Varningsmottagaren fungerar som en radio och startar automatiskt vid larm från kärnkraftverket. Med varningsmottagaren lyssnar du på Sveriges Radios beredskapskanal P4 Kalmar. Genom att lyssna på den kanalen får du information om vad som har inträffat på kärnkraftverket och vad du ska göra för att skydda dig och andra.

Jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktivt jod och hindrar på så sätt sköldkörteln från att ta upp jod som är radioaktivt. Det är viktigt att jodtabletter tas i rätt mängd och vid rätt tidpunkt och bara på uppmaning av Länsstyrelsen.

Saknar du varningsmottagare?

Bor du i en beredskapszon men saknar varningsmottagare kan du beställa här. Du får en sms-avisering till din mobil när den finns att hämta på postutlämningsställe.

Leveranstiden från beställning till leverans är vanligtvis ett par veckor.

OBS! Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), gör uppehåll i utskicken av varningsmottagare från 14 juni till 19 augusti. Länsstyrelsen skickar löpande in efterbeställningar till MSB. En del berörda personer kan komma att få sitt paket i slutet av augusti eller i september.

Varningsmottagare som delats ut tillhör fastigheten eller lägenheten. Flyttar du ska den lämnas kvar.

Ligger leveransadressen i beredskapszonen? * (obligatorisk)
Ligger leveransadressen i beredskapszonen?Anledning till din beställning * (obligatorisk)
Anledning till din beställningHar du fått ett gult vykort med texten "Snart kommer din varningsmottagare" * (obligatorisk)
Har du fått ett gult vykort med texten "Snart kommer din varningsmottagare"


Om ditt företag eller verksamhet ligger i beredskapszonen runt kärnkraftverket i Oskarshamn och saknar varningsmottagare eller av andra skäl behöver beställa varningsmottagare kan du göra det via formuläret nedan. Om ni behöver fler varningsmottagare ska skäl till detta anges.
Ligger leveransadressen i beredskapszonen? * (obligatorisk)
Ligger leveransadressen i beredskapszonen?Anledning till er beställning * (obligatorisk)
Anledning till er beställning


Hur fungerar en varningsmottagare?

  • Vid larm från kärnkraftverket i Oskarshamn startar mottagaren automatiskt.
  • En varningssignal hörs och den röda LED-lampan börjar blinka
  • Displayen visar en larmtext och tid när larmet aktiverades.
  • Sveriges Radio P4 informerar om händelsen.
  • Lyssna på P4 för att få information om vad som har inträffat på kärnkraftverket och hur du ska göra för att skydda dig och andra.

Testas fyra gånger per år

Varningsmottagaren testas klockan 19.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då sänds ett provlarm och Sveriges Radio läser en text.

Saknar du jodtabletter?

Bor du i en beredskapszon ska du ha jodtabletter i beredskap hemma.

Saknar du jodtabletter kan du beställa här. Jodtabletter är receptfritt men ska bara tas på uppmaning av Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skickar ut nya till berörda i beredskapszonerna när jodtabletterna behöver förnyas.

Om du av någon anledning saknar jodtabletter för ditt hushåll eller din verksamhet kan du beställa nya från Länsstyrelsen genom att fylla i formuläret här nedan. Jodtabletterna skickas till den adress du anger i formuläret. Din beställning kostar inget.

När du fyller i formuläret ska du ange hur många personer ni är i hushållet eller i verksamheten.

Om du har frågor eller vill komma i kontakt med oss, mejla då på kalmar@lansstyrelsen.se eller ring växeln på 010-223 80 00.Till exempel sommarstuga, tillfällig bostad och liknande

Varför du ska ta jodtabletter

Att ta jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktivt jod och hindrar på så sätt sköldkörteln från att ta upp jod som är radioaktivt. För barn och gravida är jodtabletter extra viktigt eftersom barn och foster är känsligare än vuxna. Forskning visar att den som är över 40 år inte löper någon risk att utveckla sköldkörtelcancer av radioaktivt jod. För personer över 40 år gör därför jodtabletterna ingen nytta. Djur ska inte ha jodtabletter.

Det är viktigt att du tar jodtabletter vid rätt tidpunkt och bara på uppmaning av länsstyrelsen. Tar du jodtabletter för tidigt eller för sent minskar effekten. Jodtabletter kan användas tillsammans med annat skydd som att stanna inomhus eller utrymma till annan plats. Din ålder avgör doseringen. Läs på förpackningen och bipacksedeln/informationsbladet i asken för rätt dosering.

Jodtabletter ska vara förhandsutdelade till hushåll, företag och verksamheter i den inre och yttre beredskapszonen. Det finns också lagerhållning och planering för att dela ut jodtabletter på andra platser om behov uppstår. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) bedömer i vilka områden det kan vara aktuellt med extrautdelning av jodtabletter efter genomförd strålmätning. På Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats finns mer information om jodtabletter.

Kontakt

Krisberedskapsenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss