Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varningsmottagare testas för första gången

Köksbord där det står en vit varningsmottagare och en vas med blommor.

Alla som bor inom beredskapszonerna runt kärnkraftverket i Oskarshamn ska ha fått, eller får inom en snar framtid, en varningsmottagare hem. Varningsmottagaren är en radio med inbyggd funktion att kunna varna om det skulle ske en olycka på kärnkraftverket. Den 4 december sker ett test, något som blir första gången för många som inte haft varningsmottagare tidigare.

- Vi vill uppmärksamma alla som bor i Oskarshamn, på norra Öland eller södra Västerviks kommun och som har hämtat ut sina paket med varningsmottagare, att de testas nu på måndag. På kvällen den 4 december klockan 19.00 ska varningsmottagaren, om den fungerar som den ska, gå igång med en signal och därefter läser radio P4 Kalmar upp ett testmeddelande. För många är det första gången och vi vill uppmärksamma testet så att man inte blir rädd när det börjar tuta hemma, säger Andreas Gustafsson, krisberedskapshandläggare för kärnkraft vid Länsstyrelsen Kalmar län.

Utdelningen av varningsmottagare pågår. Alla som har fått ett gult vykort tidigare i höstas kommer att få en brevavi om att det finns ett paket att hämta ut.

- Uppmaningen är att hämta ut sitt paket så snart som möjligt, speciellt nu i juletid när postutlämningsställena har många paket som trängs i hyllorna.

Det är inte bara privatpersoner som får varningsmottagare utan även företag och verksamheter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står för utskicket. Efter den 15 januari tar Länsstyrelsen över och då går det också att hitta information om efterbeställning på länsstyrelsens webbplats. Om varningsmottagaren inte fungerar ska man också höra av sig till Länsstyrelsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss