Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra störningar för människors hälsa eller miljön. Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken.
Om du vill starta, driva eller ändra vissa miljöfarliga verksamheter behöver du söka tillstånd eller göra en anmälan. Frågor av mindre omfattning kan hanteras av tillsynsmyndigheten. Större frågor som regleras i tillstånden behöver ansökas om hos prövningsmyndigheten.
Miljöfarlig verksamhet delas in i olika typer av anläggningar
C-anläggningar
C-anläggningar är verksamheter som oftast har relativt liten miljöpåverkan. Exempel på C-anläggningar är mindre lantbruk, bensinstationer och sjukhus. C-anläggningar ska anmälas till kommunen.
B-anläggningar
B-anläggningar är till exempel avloppsreningsverk, täkter, vindkraftsanläggningar, stora lantbruk och många industrianläggningar. De tillståndsprövas av Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.
A-anläggningar
A-anläggningar är verksamheter som oftast har omfattande miljöpåverkan, till exempel pappersindustrier, stora energianläggningar och oljeraffinaderier. A-anläggningar tillståndsprövas av mark- och miljödomstolen.
I miljöprövningsförordningen kan du läsa om din anläggning är en A, B- eller C-anläggning:
Exempel på tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet
Tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet kan till exempel vara:
- avfallsanläggningar, till exempel deponier
- avloppsreningsverk
- berg-, grus- och torvtäkter
- biogasanläggningar
- depåer
- djurhållande lantbruk
- hamnar
- industrier, till exempel livsmedelsindustrier
- medelstora förbränningsanläggningar
- vindkraftsanläggningar.
Prövning av miljöfarlig verksamhet
Länsstyrelsen hanterar ansökningar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Det är sedan Miljöprövningsdelegationen som fattar beslut i ärendena.
Kartor över miljöfarlig verksamhet
Se vilka miljöfarliga verksamheter som är tillståndståndspliktiga via karta och få mer information om verksamheterna.
Tillsyn av miljöfarlig verksamhet
Driver du en miljöfarlig verksamhet med tillstånd? Det är Länsstyrelsen som normalt har tillsyn över verksamheten, i vissa fall kan det vara kommunens miljönämnd.
Kopia på anmälan om miljöfarlig verksamhet
Om du som arbetar på kommunen får en anmälan om miljöfarlig verksamhet ska du skicka kopior av handlingarna till Länsstyrelsen. Du kan skicka in handlingarna via vår e-tjänst.
Avfall
Länsstyrelsen hanterar ärenden som gäller transport och dumpning av avfall och handlägger ansökningar om tillståndspliktig avfallsverksamhet. Vi ansvarar även för tillsyn av avfallshantering tillsammans med kommunerna.
Kemikalier och kemiska produkter
Ska du yrkesmässigt överlåta farliga kemiska produkter? Eller vill du hantera farliga kemiska produkter privat? Då kan du behöva ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Sevesolagen
Driver du en verksamhet som hanterar eller lagrar stora mängder av kemikalier? Verksamheten kan då omfattas av Sevesolagen, som syftar till att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.