Utlysningar

På den här sidan hittar du aktuella utlysningar i länet.

En utlysning innebär att länsstyrelsen under en tidsperiod öppnar upp för ansökningar om pengar till en utvald satsning. I en utlysning står det bland annat hur mycket pengar som finns att söka, vilka som kan söka stödet och när projektet ska genomföras.

Aktuella utlysningar

Länsstyrelsen söker icke vinstdrivande organisation som kan driva lokal åtgärdssamordning i avrinningsområden och kustzoner på Gotland.

Bakgrund

Länsstyrelsen har fått i uppdrag från Havs- och vattenmyndigheten att under 2025–2026 vidareutveckla åtgärdssamordningen i avrinningsområden och kustzoner. Uppdragets övergripande mål är att skapa bättre förutsättningar för bland annat den lokala åtgärdssamordningen.

Definitionen av lokal åtgärdssamordning enligt uppdraget är följande:

”Lokal åtgärdssamordning innebär att arbeta på den lokala nivån i ett kust- och avrinningsområde för att skapa fler fysiska åtgärder som förbättrar havs- och vattenmiljön. Primärt fokus ligger på åtgärdsgenomförande och endast till mindre del på åtgärdsplanering och inventering. Genom samverkan, samordning och konkret stöd till de aktörer som genomför fysiska åtgärder ska åtgärdstakten öka och rätt åtgärder komma på rätt plats. Arbetssättet innebär att stödja markägare, verksamhetsutövare och andra lokala aktörer att ta fram och genomföra lämpliga frivilliga åtgärder. Målet är att förbättra status enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660), och havsmiljöförordningen (2010:1341) samt för att nå målen i art- och habitatdirektivet och restaureringsförordningen.”

Länsstyrelsen anser att den lokala åtgärdssamordningen är en prioritet på Gotland och vill därför undersöka ideella och icke vinstdrivande organisationers intresse att driva denna del av uppdraget.

Uppdragsbeskrivning

De fysiska åtgärderna ska vara frivilliga och uppdraget i sin helhet ska resultera i att fler fysiska åtgärder genomförs för en bättre havs- och vattenmiljö samt att den lokala åtgärdssamordningen ökar med ett helhetsperspektiv utifrån kust- och avrinningsområden.

Tillgängliga medel att söka är maximalt totalt 1 700 000 kr, där 700 000 kr är avsedda för 2025 och 1 000 000 kr för 2026. Utbetalningen av bidraget delas upp respektive år och förutsätter att uppdraget har bedrivits enligt avtal.

EU:s statsstödsregler beaktas.

Uppgifter som den lokala åtgärdssamordnaren ska utföra är:

  • Informera markägare, intresseorganisationer och kommunen om deras möjligheter att genomföra åtgärder,
  • Stötta markägare och andra aktörer i det administrativa och fysiska åtgärdsarbetet, inklusive sökande av medel och anmälningar samt eventuella tillstånd,
  • Arbeta med vattenfrågor med målet att förbättra status enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660), och havsmiljöförordningen (2010:1341) samt för att nå målen i art- och habitatdirektivet och restaureringsförordningen. Arbetet ska utgå från ett avrinningsområdesperspektiv inklusive kustzon,
  • Bidra med sakkunskap till vattenråd, andra aktörer och markägare,
  • Aktivt söka medel för att växla upp åtgärdsarbetet,
  • Ha löpande kontakt med länsstyrelsen för avstämningar kring arbetet samt
  • Återrapportera till länsstyrelsen enligt blanketter från Havs- och vattenmyndigheten utifrån satta datum under 2025–2026.

Organisationen och den lokala åtgärdssamordnaren ska vid återrapporteringar till länsstyrelsen redovisa lönekostnader och genomförda aktiviteter.

Kravställning

Organisation: Ideell organisation med erfarenhet av åtgärdsarbete. Organisationen ska tillgodose juridisk person.

Lokal åtgärdssamordnare: Erfarenhet av att driva och genomföra projekt inom restaurering och åtgärdsarbete samt har en bred förståelse för olika aktörers intresse kring åtgärder i miljön.

Om sökande organisation har behov av att rekrytera en lokal åtgärdssamordnare ska länsstyrelsens kravställning tillgodoses i processen.

Utvärdering

För att länsstyrelsen ska kunna bedöma inkomna intresseanmälningar behöver sökanden redogöra en sammanfattande projektbeskrivning som visar projektets mål och syfte och vilka arbetsinsatser som planeras inom projektet. Redogör även för eventuella samarbetspartners som kan komma att involveras i projektet. Projektbeskrivningen ska innehålla minst 2–3 idéer och förslag på genomförande av åtgärder som passar utlysningens syfte.

Länsstyrelsen kommer bedöma intresseanmälningarna utifrån följande kriterier:

  • organisationens förutsättningar för att genomföra arbete, i förväntad omfattning, som kan bidra till utveckling av lokal åtgärdssamordning på Gotland,
  • organisationens samt den lokala åtgärdssamordnarens erfarenhet av arbete som främjar lokal åtgärdssamordning,
  • vilken typ av åtgärder som planeras samt hur dessa planeras att genomföras,
  • hur väl föreslagna åtgärder bidrar till förbättrad status enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660), havsmiljöförordningen (2010:1341) samt målen i art- och habitatdirektivet och restaureringsförordningen,
  • huruvida åtgärderna är inom samma avrinningsområde,
  • hur väl genomtänkta åtgärderna är,
  • hur förankringsarbete kommer bedrivas och
  • kostnadseffektiviteten av planerade åtgärder.

Medel kommer beviljas ansökan som Länsstyrelsen bedömer uppfyller syftet med utlysningen.

Ansökan ska också innehålla uppgifter om:

  • Organisationsnummer, namn och adress.
  • Kontaktperson, telefon och e-postadress.
  • CV för den föreslagna åtgärdssamordnaren.
  • Sökt stödbelopp.

Kontaktuppgifter

Frågor kring utlysningen kan skickas till emma.mattsson@lansstyrelsen.se.

Intresseanmälan ska skickas till gotland@lansstyrelsen.se senast den 30 april 2025. I intresseanmälan ska dnr 537-1741-2025 anges.

Ambitionen är att länsstyrelsen ska kunna lämna besked om stödbeslut för beviljade ansökningar inom två veckor efter sista ansökningsdag. Information om tidpunkt för utbetalning och övriga villkor för beviljade medel kommer att anges i samband med att länsstyrelsen meddelar beslut om stöd.

Intervjuer kan komma att genomföras och blir i sådana fall del av länsstyrelsens utvärdering.

Länsstyrelsen i Gotlands län utlyser 4 816 953 kronor för samarbetsprojekt till anläggning av nya blommande ytor och småbiotoper. Projektmedlen utlyses inom ramen för den strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik.

Du kan söka stödet från och med den 1 mars 2025 till och med den 30 april 2025. Ansökan om stöd görs i Jordbruksverkets e-tjänst.

Det kan du få stöd för

Syftet är att stärka förutsättningarna för den biologiska mångfalden i slättbygd och i odlingslandskapet. Projekten ska resultera i nyanläggning av småbiotoper eller blommande ytor. De nya biotoperna ska utgöra livsmiljöer och öka spridningsmöjligheter för djur och växter i jordbrukslandskapet. Småbiotoperna kan exempelvis bestå av småvatten, sandblottor eller blommande bryn. Mer information om vad du ska tänka på när du anlägger en blommande yta finns längst ner på denna sida.

Villkor för stödet

  • Projektet ska genomföras på landsbygden, d.v.s. inte i Visby.
  • Samarbeten ska bestå av minst två aktörer. Intyg om samarbete ska bifogas till ansökan om stöd.
  • Samarbetet ska vara nytt eller bestå av ny verksamhet inom befintligt samarbete.
  • Investeringar i form av småbiotoper ska alltid vara icke-produktiva. Det innebär att investeringar inte får utnyttjas för kommersiellt bruk.
  • En anlagd biotop måste finnas kvar i minst 5 år efter slututbetalning.
  • I denna utlysning gäller att du måste ha utgifter för minst 150 000 kronor i projektet för att vi ska handlägga din ansökan.
  • Det finns inget takbelopp för hur mycket projektet får kosta, men budgeten behöver rymmas inom det utlysta beloppet. En bedömning av kostnadseffektivitet kommer att göras för inkomna ansökningar.
  • I denna utlysning gäller att varje projekt ska resultera i att minst två nya småbiotoper eller blommande ytor bildas. Det kan vara samma typ av småbiotop på olika platser.

Vem kan få stöd?

Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet och räknas inte som samarbetspart. Småbiotoperna ska anläggas på mark som ägs av den sökande eller en samarbetspartner, eller på mark där tillstånd finns från markägaren.

Utgifter du kan få stöd för

  • Lön till personal, inklusive lönekostnadspåslag
  • Indirekta kostnader (OH), i form av schablon 15 procent av personalkostnader.
  • Eget arbete, max 340 kr/timme. Utgifter för eget arbete kan sökas av enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag.
  • Köp av tjänst. Samarbetspartners kan inte köpa tjänster av varandra, inköpet behöver vara från en extern part för att vara stödberättigande.
  • Övriga utgifter som är kopplade till projektplanen, såsom utgifter för tryckning av material, mindre utrustning, möteslokaler och resor
  • Anläggningar inklusive fasta inventarier
  • Material

Så mycket stöd kan du få

Du kan få 100 procent i stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet, om Länsstyrelsen har godkänt utgiften.
Stöd för indirekta kostnader lämnas i form av en schablon. Vid beräkningen används en schablonsats på 15 procent av de sammanlagda utgifterna för löne¬kostnaderna.

Du kan få 100 procent i stöd för övriga utgiftsposter, till exempel för resor, material, anläggningskostnader, köpta tjänster om Länsstyrelsen har godkänt utgiften.

Viktigt att veta när du gör din ansökan

  • Bifoga kartunderlag som tydligt visar var respektive småbiotop ska anläggas.
    Du kan till exempel använda dig av Länsstyrelsens Gotlandskarta:
    Länsstyrelsens Gotlandskarta i geoportalen Länk till annan webbplats.

  • Det är du som verksamhetsutövare som ansvarar för att kontrollera om din investering kan påverka naturområden som är skyddade enligt miljöbalken. Då kan du behöva ansöka om dispens eller tillstånd.
    Information om aktiviteter och åtgärder i naturen på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

  • Kostnader och aktiviteter som uppkommit innan ansökan skickas in ger inte rätt till stöd.

  • Utgifter för restaurering eller för löpande underhåll av småbiotop eller blommande yta ger inte rätt till stöd.

  • Om det finns fler än en ägare till fastigheten där investeringen ska göras, ska du skicka in intyg eller annat underlag som visar att samtliga fastighetsägare är införstådda med de planerade insatserna.

Planera din budget

Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. I budgetmallen ska du ange de utgifter som du bedömer att projektet kommer att ha. Du måste beskriva alla utgifter som du vill ha stöd för och vad de omfattar.

Jordbruksverkets budgetmall för projektstöd (Strategisk plan 2023-2027) Länk till annan webbplats.

Om du söker stöd för utgifter för personal som du och dina samarbetsparter har när ni arbetar i projektet ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådant underlag är CV, löne¬specifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.

Jordbruksverkets beräkning av timlön (Strategisk plan 2023-2027) Länk till annan webbplats.

Om du söker stöd för övriga utgifter eller investeringar behöver du visa att prisnivån för det du planerar köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga prisuppgifter eller offerter. Du ska redovisa minst två jämförbara offerter eller prisuppgifter för varje inköp eller utgift där det är möjligt.

Urvalskriterier

För att kunna prioritera mellan inkomna ansökningar och jämföra dem med varandra används urvalskriterier. En ansökan måste uppnå minst 300 poäng enligt urvalskriterierna för att beviljas stöd. Om det kommer in flera ansökningar än vad stödbeloppet räcker till så prioriteras de ansökningar som får högst poäng.

Ta del av länsstyrelsens urvalskriterier

Att tänka på när du anlägger en blommande yta

När du anlägger exempelvis en blommande yta, ett buskbryn eller en lähäck är det viktigt att du använder fröer och växter som är naturligt förekommande på Gotland. Om möjligt ska du använda växter och frön som kommer från Gotland.

Dessa frön kan inte gro i till exempel en tät gräsmatta, luckor där fröna kan gro behöver göras. Växterna trivs också bäst i mager, näringsfattig jord.

Fleråriga växter och fröblandningar ger rätt till stöd.

Så lyckas du med din blomsteräng - naturskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats.

Öka blomrikedomen med hjälp av fleråriga växter - Broschyr från Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Öka blomrikedomen med hjälp av ängsväxter - Broschyr från Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Ansökan

Stödet söker du via Jordbruksverket e-tjänst:
Jordbruksverkets e-tjänst för projektstöd, investeringsstöd och företagsstöd Länk till annan webbplats.

Kontakt

Om du har frågor kan du kontakta Malin Wred via telefon: 010 223 92 38 eller e-post: malin.wred@lansstyrelsen.se

Länsstyrelsen i Gotlands län utlyser 1 272 450 kronor till projekt där aktiviteterna bidrar till att verksamma inom jordbruks-, trädgårdsföretag eller små företag inom livsmedelskedjan och besöksnäringen kan utvecklas, markandsorienteras, finna nya marknader, öka antalet arbetstillfällen eller ta vara på landsbygdens resurser.

Stödet kan sökas under perioden 1 mars till 30 april 2025. Ansökan om stöd görs i Jordbruksverkets e-tjänst.

Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.

Det övergripande syftet med stöd till kompetensutveckling är att öka kompetensen hos verksamma på landsbygden och bidra till en hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling. Finansieringen kommer från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling inom ramen för Sveriges strategiska plan för EU: gemensamma jordbrukspolitik.

Kompetensutveckling inom livsmedel och besöksnäring ska bidra till flera mål i strategiska planen. Det handlar om marknadsorientering, företagens förmåga att reagera och anpassa sin verksamhet till nya samhällskrav på livsmedel och hälsa, samtidigt som livsmedel som produceras är säkra, har hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt.

Inriktning på projektet

Målgruppen för aktiviteterna är jordbruksföretag, trädgårdsföretag eller små företag inom livsmedelskedjan och besöksnäringen.

Projekt för utlysningen ska ha fokus på någon av följande inriktningar:

  • företagsutveckling
  • marknadsföring, logistik och försäljning,

Former för kompetensutveckling

Kompetensutveckling får göras i olika former och gärna i olika former anpassade för syfte och målgrupp.

  • Informations- och demonstrationsaktiviteter
  • Gruppaktiviteter
  • Enskild rådgivning

Vem kan få stöd

Företag, organisationer, myndigheter, kommuner och föreningar kan söka stöd för att anordna aktiviteter som syftar till kompetensutveckling för verksamma inom jordbruks-, trädgårdsföretag eller små företag inom livsmedelskedjan och besöksnäringen.

Hur mycket kan man få i stöd

Ni kan få stöd för 100 procent av utgifterna som ger rätt till stöd.

Projekttid

Projekttiden bör vara minst ett år och maximalt tre år.

Vilka kostnader kan ge rätt till stöd?

  • Lön till personal, inklusive lönekostnadspåslag och faktiska indirekta kostnader
  • Immateriella investeringar i forma av inköp eller utveckling av programvara
  • Eget arbete
  • Köp av tjänst
  • Övriga utgifter

Stöd till kompetensutveckling får inte lämnas för materiella investeringar.

Hur bedöms ansökan?

Din ansökan bedöms och poängsätts utifrån urvalskriterierna för projektstöd till kompetensutveckling. Minimipoäng är 300 poäng.
Länsstyrelsens urvalskriterier Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Gotlands län

Telefon: 010‑2239000

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss