Energi- och klimatomställning
Länsstyrelsen leder det regionala arbetet med energiomställningen och minskad klimatpåverkan. Vi samordnar arbetet och ger stöd till näringsliv, kommuner och myndigheter i dessa frågor. Det handlar till exempel om regional energi- och klimatstrategi, handlingsplaner, ekonomiska stöd och arenor för samverkan och kunskap.
För att vi ska nå uppsatta energi- och klimatmål behöver näringsliv, kommuner och myndigheter samarbeta. Länsstyrelsen leder och samordnar det regionala arbetet med att utveckla den regionala energiplaneringen och arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser.
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning (LEKS) stödjer, effektiviserar och bidrar till att utveckla länsstyrelsernas arbete.
Vad gör Länsstyrelsen?
- Ansvarar för att tillsammans med andra aktörer uppdatera och genomföra regionala energi- och klimatstrategier med utgångspunkt i riksdagens energi- och klimatmål.
- Arbetar med att förmedla kunskap, ge inspiration och vägleda om ekonomiska stöd för att bidra till målen.
- Arbetar för att energi och klimat ska bli en integrerad del i alla verksamhetsområden.
- Främjar samverkan mellan kommuner och andra lokala och regionala aktörer i arbetet med energiplanering och klimatåtgärder. Syftet är att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning.
Sveriges nya klimatlag började att gälla januari 2018 och de svenska klimatmålen skärptes. Lagen ställer krav på att nuvarande och kommande regeringar för en politik som utgår från klimatmålen.
Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än utsläppen år 1990. De kvarvarande utsläppen ned till noll kan uppnås genom så kallade kompletterande åtgärder. För att nå målet får även avskiljning och lagring av koldioxid av fossilt ursprung räknas som en åtgärd där rimliga alternativ saknas.
Etappmål till 2030 och 2040
- År 2030 ska växthusgasutsläppen vara minst 63 procent lägre jämfört med år 1990.
- År 2040 ska växthusutsläppen vara minst 75 procent lägre jämfört med år 1990.
- Utsläppen från inrikes transporter, förutom inrikesflyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010.
Energi och klimatarbetet i länet
Vår utgångspunkt är att vi ser länets energiomställning som ett lagarbete. Många aktörer samarbetar för att minska länets och Sveriges klimatpåverkan. Länsstyrelsens roll är att:
- Främja, samordna och leda det regionala energi- och klimatarbetet i länet för att nå målen i Gävleborgs energi- och klimatstrategi 2020–2030
- Se till att klimat- och energimålen genomsyrar vår verksamhet, som till exempel miljöprövning och tillsyn, den lokala och regionala samhällsplaneringen och tillväxt- och infrastrukturarbetet.
- Arbetar med att förmedla kunskap, ge inspiration och fördela ekonomiska stöd för att bidra till målen.
- Verka för att öka produktionen av förnybar energi i länet.
Gävleborgs läns energi- och klimatstrategi
Länsstyrelsens beslutade 15 oktober 2019 om en ny energi- och klimatstrategi. Strategin har tagits fram i nära samarbete med Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, kommuner, företag och intresseorganisationer. Utgångspunkten är att Gävleborg ska minska utsläppen i linje med Parisavtalet för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grad. Uppsala Universitet har tagit fram en koldioxidbudget för länet. Enligt den kommer budgeten att överskridas redan om sex år om utsläppen fortsätter på samma nivåer som 2017. Energieffektivisering är en viktig del i omställningsarbetet för att minska trycket på våra resurser.
Klimatmålen för Gävleborgs län
- I Gävleborg överskrider vi inte den koldioxidbudget som krävs för att nå Parisavtalet och är klimatneutrala till 2035.
- År 2030 ska Gävleborgs energianvändning vara 50 procent effektivare jämfört med 2005.
Energi- och klimatstrategin omfattar även de konsumtionsbaserade utsläppen, det vill säga de utsläpp som uppstår i andra länder/regioner till följd av vår konsumtion. 2018 släppte genomsnittssvensken ut 10,1 ton koldioxid vilken kan jämföras med en hållbar nivå på ca 1–2 ton per person och år. Gävleborg har satt som mål att de konsumtionsbaserade utsläppen ska minska med 50 procent till 2030.
Den nationella emissionsdatabasen samlar Sveriges nationella utsläpp av klimatgaser och luftföroreningar fördelade till läns- och kommunnivå. Naturvårdsverket ansvarar för uppgifterna i databasen som utgår från Sveriges officiella utsläppsstatistik.
Energi- och klimatstrategi för Gävleborgs län 2020-2030
Koldioxidbudget 2020-2040 Gävleborgs län, inkluderar sammanfattning för beslutsfattare
Nationella emissionsdatabasen, SMHI Länk till annan webbplats.
Regional samverkansplattform Miljöforum
Miljöforum Gävleborg utvecklar ett hållbart Gävleborg i linje med Agenda 2030. Alla offentliga organisationer i Gävleborg delar samma nationella och regionala målsättningar inom miljöområdet och därför arbetar vi tillsammans för att skapa engagemang och handlingskraft.
Miljöforum är en samverkansgrupp för tjänstemän med representanter från alla kommuner i länet, Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Högskolan i Gävle. Samverkansgruppen bedriver ett övergripande utvecklingsarbete och tillsätter arbetsgrupper som har bestämda uppgifter att utföra med avgränsade syften och mål. Arbetsgrupperna är öppna för alla som vill bidra till att Gävleborg blir mer hållbart.
En arbetsgrupp är Fossilfritt Gävleborg 2030 som är ett samarbete kring att nå fossilfrihet i transportsektorn. Deltar gör Region Gävleborg, Länsstyrelsen, Gävle Kommun, Sandbacka Science park, Gästrike ekogas, BiodrivMitt, Högskolan i Gävle och Söderhamn nära. Region Gävleborg och Länsstyrelsen tar under 2020 fram en handlingsplan för hur målet ska nås.
Miljöforum Gävleborgs webbplats Länk till annan webbplats.
Fossilfritt Gävleborg 2030, Region Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statistik för planering och uppföljning
Länsstyrelsen analyserar energi- och klimatstatistik för planering och uppföljning. Kommunal och regional energistatistik kan till exempel sammanställas i en energibalans, som syftar till att ge en samlad redovisning av tillförsel, omvandling och användning av energi.
Kommunal och regional energistatistik, Statistikmyndigheten Länk till annan webbplats.
Hos SMHI, i den nationella emissionsdatabasen, hittar du nationell och regional statistik för utsläpp av växthusgaser.
Nationella emissionsdatabasen, SMHI Länk till annan webbplats.
Vägledningar och stöd
Länsstyrelsens energi- och klimatsamordning (LEKS) driver utvecklingsprojekt inom energi och klimat både på egen hand och tillsammans med andra aktörer. Inom projekten tar vi ibland fram olika vägledningar och handläggarstöd. De är till för dig som arbetar med energi- och klimatfrågor inom till exempel miljöprövning, energitillsyn och översiktsplanering.
Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?
LEKS har tagit fram sammanställningen ”Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?” för att underlätta för dig som vill bidra till den gröna omställningen. I sammanställningen hittar du information om vilka stöd och bidrag som finns att söka för energi- och klimatrelaterade investeringar. Kontakta gärna Länsstyrelsen för ytterligare vägledning.
Omvärldsbevakning inom energi och klimat
LEKS Omvärldsbevakning är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med frågor inom energi och klimat. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:
- budgetsatsningar
- nya uppdrag
- utlysningar om finansiering
- nya rapporter och webbinarium.
Nyhetsbrevet utkommer tre gånger om året och publiceras på LEKS webbplats.
Länsstyrelsernas energi-och klimatsamordning, LEKS Länk till annan webbplats.
Energieffektivisering
Energieffektivisering har en viktig roll i elektrifieringen av samhället. Det är ett av de främsta sätten att minska utsläppen av växthusgaser. Länsstyrelsen vägleder kommunerna i energieffektivisering och energitillsyn.
Alla verksamhetsutövare har en skyldighet att hushålla med el. För att förenkla för företag och andra verksamheter som vill bli mer energieffektiva har Länsstyrelserna i samarbete med Energimyndigheten tagit fram en rad hjälpmedel. På Energimyndighetens webbplats finns dessa stöd samlade:
Företagsguiden, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Metodstöd för energieffektivisering, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Vägledning för energi i miljöprövningar
Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning till hur energiaspekten kan inkluderas i miljöprövningar. Den gäller hela vägen från samråd till beslut. Vägledningen vänder sig till de parter som behöver samverka för en god och snabb prövningsprocess:
- miljöprövningsdelegationerna
- länsstyrelserna
- verksamhetsutövarna.
Vägledning - Energi i miljöprövning Länk till annan webbplats.
Vägledning för hållbar fysisk planering
Du som arbetar som planhandläggare har en viktig roll i att integrera energi- och klimatfrågor i översiktsplaner och detaljplaner. Länsstyrelsen har sammanställt en checklista som innehåller exempel på hur energi- och klimataspekten kan lyftas in i den fysiska planeringen. Checklistan är tänkt att vara ett stöd inom både översikts- och detaljplanering.
Checklista för begränsad klimatpåverkan, RUS Länk till annan webbplats.
Rapporten ”Hur kan vi göra länstransportplanerna mer klimatsmarta?” är ett kunskapsunderlag för dig som arbetar med samhällsplanering eller upprättande av länstransportplaner.
Klimatsmart fysisk planering, LEKS Länk till annan webbplats.
Planeringsunderlag från Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter finns samlade i Planeringskatalogen. Där kan du söka planeringsunderlag nationellt, avgränsat efter län eller kommun samt inom ett flertal ämnesområden. I Planeringskatalogen kan du exempelvis hitta vägledningar och handböcker inom sakområde klimat och energi.
Omställning till fossilfria transporter
Det finns en översikt där du kan hitta var laddstationer och tankstationer med fossilfria bränslen finns tillgängliga idag. Där ingår även vilka utbyggnadsplaner som finns för framtiden. Du kan även se hur många fordon som är registrerade i länet eller kommunen och vilket drivmedel som de använder.
Det finns även en samarbetsfunktion med målet att förenkla för aktörer. Här kan du hitta samarbetspartners för att arbeta med omställningen till fossilfria transporter.
Tillsammans banar vi väg för framtidens fordonsflotta, Drivmedla.se Länk till annan webbplats.