Lönnåsen

Naturreservatet är 115 hektar stort och ligger 10 kilometer västsydväst om Bergsjö i Nordanstigs kommun. Syftet med naturreservatet är att bevara den biologiska mångfalden, och att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer.
Naturreservatet omfattar skogen på de södra och östra delarna av berget Lönnåsen, samt på lite flackare mark i väster. Skogen består av äldre granskog och barrblandskog med ett bitvis stort inslag av gamla lövträd, främst björk och asp. Det finns även enstaka gamla tallar på över 250 år. Skogen på Lönnåsen har kommit upp naturligt efter en skogsbrand för troligen cirka 130 år sedan. Det finns fortfarande gott om spår efter branden på äldre träd. Tidigare bränder är även en förklaring till varför området är så rikt på lövträd.
Det finns inga lättgångna stigar så här får du ströva fritt.
Rödlistade arter
Ett flertal rödlistade (hotade) arter som även är signalarter för höga naturvärden har hittats i området. Bland dessa kan nämnas lavarna långskägg, violettgrå tagellav och garnlav som alla växer i äldre granskog, samt lunglav och liten aspgelélav som växer på gamla aspar. Svamparna rynkskinn och doftskinn som växer på gamla granlågor (döda liggande granar) finns också i området.
Lönnåsen får nu ett långsiktigt skydd som naturreservat, och det är möjligt tack vare att markägarna har tecknat intrångsavtal med staten. Beslutet som fattats idag bidrar till att uppnå miljömålet ”Levande skogar”.
Fäbodsvallar i närområdet
Lönnåsen ligger i det fäbodrika skogslandskapet kring Dellensjöarna, med flera gamla fäbodar i närområdet. Troligen var även skogen i naturreservatet tidigare präglad av betande djur från fäbodarna. De gamla vidkroniga björkarna och spärrgreniga granarna i naturreservatet indikerar ett tidigare mer ljusöppet skogsbeteslandskap. I områdets västra delar, i närområdet där skogsbilvägen delar sig, finns gamla kolbottnar och lämningar efter en kolarkoja. En gammal
och numera igenvuxen fäbodstig, som gick mellan fäbodarna Högsvallen och Brännåsvallen, passerar genom naturreservatet.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller särskilda regler. Det är inte tillåtet att:
1. framföra motordrivet fordon annat än på väg som är avsedd för motorfordonstrafik,
2. ta ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller omkullfallna träd och buskar,
3. elda, annat än med ved som tagits med,
4. skada, plocka eller samla in växter, svampar och lavar,
5. klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt skada eller störa djurlivet,
6. sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift,
7. skada fast föremål eller ytbildning, så som att omlagra eller bortföra sten, gräva, eller därmed jämförligt,
8. utan Länsstyrelsens tillstånd genomföra arrangemang med fler än 50 deltagare, till exempel tävlingar eller militär övningsverksamhet.
Föreskrift 1 ovan utgör inte hinder för körning med snöskoter vintertid på fruset
och väl snötäckt underlag.
Föreskrift 3 ovan utgör inte hinder för användning av friluftskök.
Föreskrift 4 ovan utgör inte hinder för plockning för eget behov av sådana bär, matsvampar och växter som inte är rödlistade.
Föreskrifterna 1 och 5 ovan utgör inte hinder för innehavare av särskild rätt i samband med den jakt som är tillåten i naturreservatet.
Föreskrift 5 utgör inte hinder för tillåtet fiske.
Föreskrift 6 utgör inte hinder för tillfällig skyltning i samband med tillståndsgivna arrangemang enligt föreskrift 8.
Föreskrifterna ovan utgör inte hinder för renskötsel i enlighet med rennäringslagen (1971:437) eller för att framföra motordrivet fordon vid renskötsel i enlighet med gällande terrängkörningslagstiftning.
Fakta
Storlek: 114,9 hektar
Kommun: Nordanstig
Förvaltare: Länsstyrelsen
Karaktär: skog och vattendrag
Skyddsområde: naturreservat