Aktuella vädervarningar i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Afrikansk svinpest

Illustration på ett vildsvin och en överkryssad salamimacka, 

Afrikansk svinpest konstaterades i september 2023 i Västmanlands län. Inledningsvis upprättades en smittad zon med särskilda restriktioner som omfattade delar av Smedjebacken och Avesta. Från och med den 30 november 2023 har Jordbruksverket beslutat att minska storleken på den smittade zonen. Det innebär att den smittade zonen inte längre berör Dalarna utan enbart omfattar kommunerna Fagersta och Norberg i Västmanlands län.

Restriktioner i den smittade zonen

Dalarnas län berörs inte längre av den smittade zonen. Den 30 november 2023 beslutade Jordbruksverket att minska storleken på den smittade zonen. Den omfattar nu enbart omfattar kommunerna Fagersta och Norberg i Västmanlands län.

På Jordbruksverkets webbplats finns karta och information om vilka restriktioner som gäller för den smittade zonen.

Afrikansk svinpest, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Karta över den smittade zonen

Karta smittad zon från 30 november 2023, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Vad gäller för fordon och maskiner, foder och strö från den smittade zonen?

På Jordbruksverket webbplats finns även information om vad som gäller för fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk, foder och strö från den smittade zonen eller om du har tamgrisar eller hägnade vildsvin. Där finns också information om möjlighet att söka undantag från restriktionerna samt söka ekonomisk ersättning.

Rapportera in döda vildsvin

Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA .

Rapportera vilda djur, SVA Länk till annan webbplats.

Så förhindrar vi att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige

Det finns flera saker som vi alla kan hjälpas åt med för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige. Det här gäller oavsett om vi har ett utbrott i Sverige eller inte.

På jordbruksverkets webbplats finns tips på vad du som allmänhet, jägare och grishållare kan göra.

Så förhindrar vi att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Om afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den påverkar inte människor eller andra djurslag.

Sedan det första fallet i EU 2014 har sjukdomen snabbt spridit sig i vårt närområde. Förutom i Sverige, finns det i till exempel Tyskland, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Ryssland. Spridningen är även snabb i Asien. I vissa av länderna förekommer sjukdomen bara hos vildsvin, men i de flesta länder har även tamgrisar smittats.

Smittan är mycket kostsam att bekämpa. Ett utbrott får stora konsekvenser för grisnäringen, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Därför är det viktigt att begränsa smittspridning.

Afrikansk svinpest, SVA Länk till annan webbplats.

Vad myndigheterna gör

Jordbruksverket ansvarar för att förebygga, hantera och ge råd vid smittsamma djur­sjukdomar. Det är Jordbruksverket som leder arbetet med det pågående utbrottet av afrikansk svinpest. Detta inkluderar sökandet efter döda vildsvin i det berörda området.

Länsstyrelsen samverkar med Jordbruksverket, berörda kommuner och andra regionala aktörer för att informera om läget och dela information om Jordbruksverkets beslut och uppmaningar. Du når oss via kontaktuppgifterna längst ner på sidan.

Frågor från allmänheten

Jordbruksverket har tagit fram en frågelåda dit du kan vända dig med dina frågor. Jordbruksverket har också ett kundforum där du kan ställa egna frågor och se svar som andra redan har fått.

fraga@jordbruksverket.se

Fråga oss, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Dalarnas län

Telefon: 010-225 00 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss