Afrikansk svinpest
Sverige har blivit friförklarade från afrikansk svinpest den 25 september 2024. Den mycket smittsamma sjukdomen konstaterades i Fagersta-Norberg i september 2023, men med effektivt arbete har smittan bekämpats. Sjukdomen är ofarlig för människor, men dödlig för vildsvin och tamgrisar.
Hur sprider sig afrikansk svinpest?
Spridning kan ske mellan djur eller med material, kläder och livsmedel. Viruset överlever mycket länge i kallrökt fläsk, skinka och korv.
Smittan överförs ofta till vildsvin av människor som reser och lämnar matrester efter sig. Därför finns det några viktiga punkter att tänka på för att förhindra spridning.
Så kan vi stoppa smittospridning
- Släng aldrig matavfall i naturen där vilda djur kommer åt det, till exempel längs vägar, vid rastplatser eller efter en picknick.
- Mata inte vilda djur eller tamgrisar med matavfall.
- Ta inte med fläsk- eller charkprodukter från länder där afrikansk svinpest finns.
- Rengör kläder och utrustning om du besökt smittade länder och du varit i kontakt med vilda djur eller grisar.
- Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
Rapportera in döda vildsvin
Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA .
Om afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den påverkar inte människor eller andra djurslag.
Smittan är mycket kostsam att bekämpa. Ett utbrott får stora konsekvenser för grisnäringen, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Därför är det viktigt att begränsa smittspridning.
Afrikansk svinpest, SVA Länk till annan webbplats.
Vad myndigheterna gör
Jordbruksverket ansvarar för att förebygga, hantera och ge råd vid smittsamma djursjukdomar. Det är Jordbruksverket som leder arbetet med det pågående utbrottet av afrikansk svinpest. Detta inkluderar sökandet efter döda vildsvin i det berörda området.
Länsstyrelsen samverkar med Jordbruksverket, berörda kommuner och andra regionala aktörer för att informera om läget och dela information om Jordbruksverkets beslut och uppmaningar. Du når oss via kontaktuppgifterna längst ner på sidan.
Frågor från allmänheten
Jordbruksverket har tagit fram en frågelåda dit du kan vända dig med dina frågor. Jordbruksverket har också ett kundforum där du kan ställa egna frågor och se svar som andra redan har fått.