Koppången

Stugan vid Blomtäkt är stängd


  • Blomtäktsstugan är stängd på grund av coronapandemin och får bara användas om du hamnar i en nödsituation (stugan är alltså inte låst).
  • Det här gäller tills vidare.

På höglandet norr om Orsa ligger Koppången - ett av Sveriges mest värdefulla myrlandskap. Högsta punkten är Stora Tunturiberget med sina 650 meter över havet. Tack vare höjdläget i terrängen, kommer här mycket snö, som kan ligga kvar långt in i maj. Det har många skidåkare upptäckt och på vårvintern är här fullt med folk.

Snötäcke in i maj ger skaråkande skidåkare

Koppången ligger högt och är därför snösäkert. På vintrarna används området flitigt av skidåkare. Har du tänkt att åka hit en solig, aprilsöndag då skaren är fin, ska du se till att vara här i god tid på morgonen. Parkeringen är ofta full och det gäller att ta hänsyn till varandra. Väl ute på de snötäckta vidderna, kan du sen skida ensam långa sträckor utan att se en enda människa, särskilt väster om vägen. Området är stort och räcker till för alla. Skidlederna sköts av polarhundklubben, som också ordnar hundspannsturer här.

Prins Gabriels skidspår

Under vintern 2021 kommer dalfolkets dopgåva till prins Gabriel att anläggas här. Det kommer att bli ett härligt, lagom långt, skidspår för barn. Detta är en av de två delarna av gåvan. Den andra är en rastplats i Säterdalens naturreservat.
Prins Gabriels rastplats i Säterdalen.

Rasta i rustad fäbod från förr

Söder om Tunturiberget ligger den gamla fäboden Blomtäkt. Förr i tiden sjöd husen och fäbodvallen av liv. Här var full verksamhet om somrarna, i form av myrslåtter. Det vallades kor och getter till bete i skogarna runt fäboden. Nu har husen rustats för vandrare och skidåkare. I raststugan finns en kamin med kokplatta och ett bord att äta vid. Utomhus finns en grillplats med bänkar, där det är skönt att vila sig mot stugväggen i vårsolen. Ved och torrdass finns, men ta gärna med ditt skräp hem.

Ny fin slogbod med eldstad

Nu finns denna fina slogbod på vägen upp mot Blomtäkt. Det finns en eldstad samt bord och bänkar under tak. Här får många plats. Men tänk på att hålla avstånd till andra besökare, än din närmaste umgängeskrets, med tanke på coronaviruset.

Ved finns i skjulet intill, men vänligen hushåll med den. Såga och klyv gärna upp lika mycket som du använder. Slogboden står på den markerade platsen på kartbilden som ligger i bildspelet nedan. Från parkeringen vid vägen är det en fin grusad sträcka upp till platsen. Vintertid körs denna sträcka upp med skoter som trycker ned snön så att det går att gå eller åka skidor på den. Hjälp oss genom att hålla rent på platsen. Det gör inget om du tar med dig inte bara ditt eget skräp, utan även eventuellt annat skräp som slarv-Pelle har glömt. Tack på förhand!

Ett gränsland med myrar som savanner

Koppången befinner sig i gränslandet mellan Orsabyarnas gamla fäbodmarker och finnmarken. Här finns stora savannliknande våtmarker och brantare backmyrar som klättrar högt upp i bergssluttningarna. Det finns också öppna kärr som genomkorsas av flarkar – torra upphöjda torvsträngar med blötare partier däremellan.

Gammal skog med skägg

Mellan myrarna ligger skogsklädda stråk som ser ut som öar i ett hav. Bergen är klädda med gamla fina granskogar. I skogen vid Tunturiberget växer granar som är mer än 300 år gamla, en ovanlig syn i dagens modernt brukade skogar!

All snö som faller under vintern smälter bort sent på våren. Det gör skogarna fuktiga och frodiga hela sommaren. Det ger en bra miljö för många sällsynta lavar, mossor och vedsvampar. Till exempel finns här det vackra långskägget. Det är världens längsta lav och kan bli upp till tio meter långt! Förr användes den som prydnad i julgranar – ett levande glitter. Men nu är den väldigt sällsynt, så plocka den inte.

Söta slåtterblomman och sällskapliga småspoven

På myrarna växer den söta lilla slåtterblomman. Lägg dig ned på knä och titta på den riktigt nära. Den är fantastiskt vacker, som ett litet konstverk! Och när du ändå sitter på huk på myren, kanske du får syn på den oskygga småspoven. Den liknar sin större släkting, men är mindre och har mindre böj på näbben. Den kan bli skrämd av dig om du kommer nära, men flyger inte långt innan den slår sig ned igen.

Folk som åker skidor på hård skarsnö i motljus

Till Koppången åker de flesta på vårvintern, för att åka skidor på skaren. Har det varit tö en dag som följs av en kall natt, är det perfekta förhållanden. Foto: Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada växande eller döda träd, vindfällen, stubbar eller lågor,
  • köra motordrivet fordon i terrängen, gäller både barmark och snötäckt mark.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispenser och tillstånd i skyddad natur

Serviceinformation

  • Rast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Rast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Skidled Skidled
  • Toalett Toalett
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Andreas Gällerspång

Förvaltare av naturreservat

Telefon 010-2250331

Fakta

Bildades: 1998
Storlek: 4936 ha
Kommun: Orsa
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000

Viktig information

OBS! P-förbud längs E45:an!
När skidföret är som bäst i Koppången fylls parkeringen vid leden mot Blomtäkt snabbt. Men du får under inga omständigheter ställa bilen längs riksvägen. Är det fullt vis huvudentrén kan man även parkera vid den norra parkeringen (se under Hitta hit).

Köp en Koppången mössa!
Mejla in namn, adress och antal mössor, så skickar vi din beställning + faktura. Pris 70 kr/st.
maria.jons@lansstyrelsen.se

Koppången - en av Sveriges pärlor!
Världsnaturfonden bad svenska folket rösta fram 21 länspärlor. Koppången blev Dalarnas 2014!
Sveriges pärlor på WWFs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster   

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.