Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens.

I de flesta fall är det din kommun som beslutar om dispens. Kontakta din kommun för att kontrollera om det du vill göra kräver dispens.

När beslutar Länsstyrelsen om dispens?

Länsstyrelsen beslutar om dispens för åtgärder som rör byggande av allmänna vägar, järnvägar, försvarsanläggningar och för åtgärder inom statligt skyddade områden.

Exempel på statligt skyddade områden

  • nationalparker
  • naturreservat
  • naturvårdsområden
  • kulturreservat
  • Natura 2000-områden
  • biotopskyddsområden
  • landskapsbildsskyddsområden.

Särskilda regler för jordbruk, skogsbruk, rennäring och yrkesfiske

Du som bedriver jordbruk, skogsbruk, rennäring och yrkesfiske behöver i vissa fall inte söka dispens. Fyra villkor ska då vara uppfyllda:

  • byggnaden eller åtgärden behövs för näringen
  • byggnaden eller åtgärden behöver ligga inom strandskyddsområdet
  • byggnaden är inte utformad för boende
  • näringen ska medföra ett betydande tillskott i din försörjning - hobbyverksamhet ger inget undantag från förbudet.

Är åtgärden inom ett vattenområde?

Då kan det i vissa fall krävas att du också anmäler eller söker tillstånd för vattenverksamhet. Det gäller till exempel för muddring, bryggor, fyllning och grävning.

Undantag från strandskyddsförbudet för kompletteringsåtgärder

Länsstyrelsen har fattat beslut om undantag från strandskyddsförbudet för vissa så kallade kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad.

Ansök om strandskyddsdispens

En ansökan om strandskyddsdispens hos Länsstyrelsen kostar 4 600 kronor. Du får betala avgiften även om vi inte godkänner din ansökan.

Tips för en komplett ansökan

  • Beskriv tydligt vad du vill göra och varför.
  • Skicka med en karta där du tydligt ritat in var åtgärden ska göras, till exempel var huset ska byggas och vilka mått det ska ha.
  • Beskriv hur naturen på platsen ser ut, vad det finns för djur- och växtliv, och vilken hänsyn du kommer att ta till dessa.
  • Om det redan finns byggnader på platsen ska du beskriva deras historik, om det finns strandskyddsdispens för dem eller vilket år de uppfördes.
  • Ange vilket särskilt skäl som motiverar din ansökan för dispens.
  • Det kan ta mellan tre till sex månader att få ditt beslut. Sök därför i god tid.
  • Skicka din ansökan till den kommun som du bor i. Om du ska göra en åtgärd inom strandskyddsområde som också är skyddat som naturreservat, naturvårdsområde, Natura 2000-område eller biotopskydd, är det till länsstyrelsen du skickar din ansökan: Länsstyrelsen Blekinge, 371 86 Karlskrona.
  • Ansökningsavgiften är 4 600 kronor enligt avgiftsförordningen (1992:191). Avgiften sätter du in på länsstyrelsens bankgironummer 5051-4686. Märk betalningen med fastighetsbeteckning och "strandskyddsdispens".

För att vi ska kunna hålla vår handläggningstid vill vi att du lämnar in en fullständig ansökan som är korrekt ifylld.

Observera att alla fält markerade med * är obligatoriska att fylla i för att kunna skicka in formuläret.

Formulär för ansökan om dispens från strandskydd

UPPGIFTER OM SÖKANDE
Sökande
Sökande








UPPGIFTER OM MEDSÖKANDE
Medsökande
Medsökande








FASTIGHETSÄGARE







Fastighetsägare har godkänt planerad åtgärd? * (obligatorisk)
Fastighetsägare har godkänt planerad åtgärd?


FASTIGHET/-ER SOM BERÖRS AV ÅTGÄRDEN

Kommun * (obligatorisk)
Kommun





TYP AV ÅTGÄRD






AREAL SOM BERÖRS



Beskriv vegetationen i området.
OM JORDBRUKSMARK BERÖRS
Erhålls miljöstöd eller kulturmiljöstöd för berörd område?
Erhålls miljöstöd eller kulturmiljöstöd för berörd område?




Tex åtgärder för att förebygga skada/-or, kompensationsåtgärder
RITNINGAR OCH KARTOR SKA BIFOGAS
Bifoga ritningar och kartor. De ska visa var den planerade åtgärden är belägen, både översiktligt mer detaljerat. De ska beskriva den planerade åtgärden, byggnaden, anläggningen/anordningen, dess läge, storlek/yta och ev. påverkan på natur - och kulturvärden. På kartorna ska skallinje och norrpil anges. Foto över området får gärna bifogas för att underlätta för länsstyrelsens handläggning.

Max storlek 10 Mb. Är filen större kontakta länsstyrelsen.

Max storlek 10 Mb. Är filen större kontakta länsstyrelsen.

Max storlek 10 mb. Är filen större kontakta länsstyrelsen.

Tillsyn inom strandskyddat område

Det är kommunen och Länsstyrelsen som kontrollerar att reglerna om strandskydd följs. Det kallas tillsyn. Oftast är det kommunen som har ansvar för tillsynen inom strandskydd. Omfattas strandskyddsområdet också av ett annat statligt skydd, till exempel ett statligt naturreservat, är det i stället Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen.

Vad händer om någon bryter mot reglerna?

Kommunen eller länsstyrelsen startar en utredning när vi får reda på att någon brutit mot reglerna om strandskydd. Personen som brutit mot reglerna blir kontaktad. I vissa fall kan kommunen eller länsstyrelsen ge dispens i efterhand, men inte alltid.

Myndigheten beslutar om vad som ska rättas till om dispens inte kan ges i efterhand. Det kallas föreläggande om rättelse och kan även kombineras med vite.

Även om en förbjuden åtgärd är gjord för länge sedan kan myndigheten besluta om att felet rättas till. Det finns alltså ingen preskriptionstid.

Tillsynsmyndigheten är skyldig att polisanmäla misstänkta brott. Även om anmälan inte leder till åtal kan länsstyrelsen eller kommunen ändå begära att felet rättas till.

Tillsynsvägledning om strandskydd

Miljösamverkan Sverige har information och vägledning för dig som arbetar på en kommun med strandskyddsdispenser och strandskyddstillsyn.

Tillsynsvägledning strandskyddstillsyn på Miljösamverkan Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen granskar kommunala dispenser

När kommunen har beslutat att ge dig dispens från strandskydd skickar de beslutet till både dig och till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska granska alla strandskyddsdispenser för att kontrollera att kommunen har gjort rätt. Granskningen får maximalt ta tre veckor från att beslutet kom in till Länsstyrelsen.

Om Länsstyrelsen beslutar att överpröva, gäller inte kommunens beslut. Du har själv ansvar för att kontrollera om beslutet är överprövat av länsstyrelsen eller överklagat av någon annan. Du ska inte påbörja några åtgärder förrän du har försäkrat dig om att kommunens beslut har vunnit laga kraft.

Kontakt

Länsstyrelsen Blekinge

E-post och telefon:
blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00

Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30