Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatta restriktioner på grund av kräftpestsmitta inom Bäveåns vattensystem

Flodkräfta som dött av kräftpest. Arkivbild från ett annat vatten. Foto: miljökonsult Watercircle.

Flodkräfta som dött av kräftpest. Arkivbild från ett annat vatten. Foto: miljökonsult Watercircle.

Länsstyrelsen har beslutat att förlänga de restriktioner som råder i Bäveåns vattensystem, på grund av kräftpestsmitta. Det innebär bland annat att man inte får fånga kräftor i området och syftet är att området ska bli fritt från smitta.

Området som berörs är Öresjö och dess avrinningsområde samt Sågån, Källesjö, Risån, Ryrsjön, Skottenesjön, Grundlebosjön, Kyrkesjön, Bergsjön, Lårvikesjön och nedre Bäveån i Lilla Edets, Trollhättans, Uddevallas och Vänersborgs kommuner.

Eftersom ett nytt utbrott av kräftpest upptäcktes i området hösten 2022 har Länsstyrelsen beslutat att förlänga de gällande restriktionerna ytterligare ett år.

– Vi vill säkerställa att området är helt fritt från smitta innan de lyfts, säger Malin Frisell, ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Syftet är friska vatten där flodkräftan kan trivas

Restriktionerna innebär bland annat att man inte får fånga, köpa eller sälja kräftor från det drabbade området och syftet är att förhindra spridning av kräftpest inom området och till andra vatten.

Det är också viktigt att inte flytta fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål mellan vatten utan att först desinfektera dem. Bada går bra men badkläder bör vara helt torra eller desinficerade innan du hoppar i något annat vatten. Det gäller även badleksaker och gummibåtar.

– Om vi hjälps åt finns en god chans att området åter blir fritt från kräftpest och att flodkräftan kan få leva kvar i Bäveåns vattensystem säger Malin Frisell.

Förlängning av tidigare beslut

Beslutet är en förlängning av tidigare beslut för området och gäller till och med 3 september 2024.

Syftet med restriktionerna är att förhindra spridning av kräftpest som är dödlig för den akut hotade flodkräftan. Kräftpest är inte farligt för människor.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss