Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svårframkomligt i Fermansbo urskog

Reservatsinformationsskylt.

Foto. Ulrika Mogren

Det senaste dygnets starka vindar har resulterat i att väldigt många träd har blåst omkull. I Fermansbo urskog är stigarna inne i naturreservatet mycket svårframkomliga just nu på grund av detta.

Fermansbo urskog är som flera andra skogar drabbat av granbarkborreangrepp. Det senaste året har flera av naturreservatets granar dött och fallit till marken. De kraftiga vindar som drog in över länet under tisdagen har blåst omkull ännu flera granar.

Olyckligtvis så har många av träden fallit över reservatets stigar. Det gör att det bitvis kan vara mycket svårt att ta sig fram. Nästintill omöjligt, säger Ylva Norén, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

Arbetet med att röja fram stigarna i Fermansbo urskog kommer att starta så snart vindarna avtagit. Men det är bra att veta att det kommer att fortsätta falla träd i reservatet under en längre tid framöver. Detta eftersom de granar som blivit angripna av granbarkborre och dött av angreppet nu börjar bli värdar för andra arter. Till exempel klibbtickan som rötar stammarna så de går av även utan vindens hjälp. Det innebär att det även framöver kan komma att ligga träd över stigen i reservatet.

Det är viktigt att tänka på att träd och grenar kan falla till marken mycket lättare när det blåser, så var försiktig och uppmärksam om du vistas bland träd när det blåser. Oavsett om du är i ett naturreservat eller en helt vanlig skog. Eller i en park för den delen, avslutar Ylva Norén.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss