Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krafttag mot hedersrelaterat våld och förtryck

Illustration på en hierarkisk triangel

Illustratör Annefrid Sjöman

Inför sommarlovet lanserar flera myndigheter en gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck. I Västmanland kommer kampanjen att synas i sociala medier och på Västerås flygplats.

I Sverige vittnar många barn och ungdomar om att de utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan handla om att flickor inte får spela fotboll, välja vänner eller behöver gå hem direkt efter skolan. Om unga som inte får välja om, eller med vem de ska gifta sig. Att pojkar måste bevaka sina systrar varje dag i skolan och att unga kvinnor inte får bestämma över sin kropp eller sexualitet.

I Västmanland arbetar aktörer med att starta ett länsövergripande resurscentrum som vänder sig till utsatta och yrkesverksamma och ge kompetenshöjande insatser till länet.

Det är viktigt att utsatta vet vart de kan vända sig. Att anhöriga, vänner, samhället och yrkesverksamma vet hur vi ska agera vid misstanke om att någon riskerar att föras bort eller annat hedersrelaterat våld. Ett länsövergripande resurscentrum som ger kompetenshöjande insatser och hjälper utsatta kommer göra skillnad i fleras liv, säger Freja Hjertqvist.

Statistik från den nationella stödtelefonen 2022 visar att antalet som riskerar att föras bort eller har bekräftats vara bortförda ökar.

Totalt rörde det sig om 210 personer vilket är den högsta noterade siffran sedan stödtelefonen etablerades 2014. Därför är denna myndighetsgemensamma kampanj så viktig, avslutar utvecklingsledare Freja Hjertqvist på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Statistik över ärenden till stödtelefonen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss