Skogar vid Nyflon

Intill länsgränsen mot Jämtland ligger denna skogsmyrmosaik som är hem åt många ovanliga arter. Stora partier utgörs av blöta myrmarker och stövlar rekommenderas för den som vill göra ett besök under barmarksperioden.
En mosaik av skog och myrar
Myrkomplexet Nyflon med omgivande skog är belägen intill länsgränsen till Jämtland i västra delen av länet. Skogarna vid Nyflon har tydliga spår av äldre tiders bränder, men det är nu länge sedan det brann. Stora delar av reservatet har även påverkats av äldre tiders skogsbruk med uttag av grövre tallar. Skogen i området är därför mer granrik än förr, men på torrare backar på framför allt myrholmar, dominerar fortfarande äldre tall. Här påträffas bland annat tallticka, reliktbock och kolflarnlav.

Ringformade hackspår efter tretåig hackspett. Foto: Kristin Lindström
Gammal gransumpskog
På granlågor (döda liggande granar) i framför allt fuktigare områden påträffas vedsvamparter som gräddporing, rosenticka, ullticka, doftskinn och granticka. Dessa arter typiska för äldre barrskogar. På gamla levande granar går det att hitta gammelgransskål och på avbrutna granstubbar påträffas ibland harticka. Delar av området är också rikt på hänglavar som garnlav och violettgrå tagellav.
Vidsträckta myrar och ett rikt fågelliv
Området har ett rikt fågelliv med gott om tjäder och orre och här finns också dalripa. Karaktärsart för området är tretåig hackspett vars lättigenkännliga ringformade hackspår syns spritt på äldre granar.
Myrarna är botaniskt intressanta med blodnycklar, fläcknycklar, brudsporrar, tagelstarr, myrbräcka och tvåblad. Våtmarkerna har tidigare brukats för slåtter och spår från våtslåttern finns i form av gamla hölador och hässjerester. I myrkomplexet går det också att stöta på typiska fågelarter som trana, storspov, gulärla och trädpiplärka.
Närliggande reservat
Reservatet ligger ett stenkast från de botaniskt välkända reservaten Gideåbergsmyrarna och Prästflon:

Foto: Kristin Lindström
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda, stående eller omkullfallna träd och buskar.
- Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort mossor, lavar eller svampar, med undantag för plockning av matsvamp och bär.
- Framföra motordrivet fordon undantaget snöskoter på snötäckt, tjälad mark.
- Klättra i boträd eller på annat sätt medvetet störa eller skada djurlivet.
- Insamla eller föra bort insekter eller andra ryggradslösa djur.
- Genom grävning eller på annat sätt skada mark, block eller vattenmiljöer.
- Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
- Uppföra anläggning, såsom vindskydd, koja, bänk, spång, bro, stängsel, ledning, mast eller torn.
- Utan länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserade tävlingar, militära eller andra övningar, lägerverksamhet eller motsvarande.
Fakta
Beslutsår: 2024
Storlek: 500 hektar
Kommun: Sollefteå
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Reservatet är finansierat med EU-medel.

Hitta hit
I Edsele tar du väg 939 sydväst mot Lövåsen. Precis innan du kommer fram till Lövåsen tar du av söderut på en skogsbilväg som du sedan följer i cirka 5 kiometer tills vägen tar slut. Här kan du parkera på vändplanen där också reservatsskylten står.
Kontakt
Frågor om anläggningar eller skötsel av statliga naturreservat
Förvaltning av skyddad natur, Länsstyrelsen Västernorrland
Telefon, växel: 0611-34 90 00