Aktuella vädervarningar i Västerbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gamla folkskolan

Gamla folkskolan i Lycksele är en imponerande byggnad uppförd på 1890-talet. Den är idag väl underhållen och oförändrad exteriört.

Gamla folkskolan uppfördes mellan 1891–1893 efter antika förebilder. Med hjälp av listverk, pilastrar och en kraftfull kolonnburen tempelgavel efter klassiska förebilder har arkitekten C FR Sandgren från Umeå gett skolhuset ett storslaget utseende.

Imponerande byggnad

Byggnaden står på granitsockel och har timmerstomme, klädd med fasspontpanel. Skolan var rymligt tilltagen med tre skolsalar och en konfirmandsal för 100 barn. Med sitt dominerande läge och sin utformning måste byggnaden varit imponerande i det lilla växande samhället. Kanske bör skolhuset ses som en symbol för den självkänsla och framtidstro som på 1890-talet präglade bygden.

Musikskola och folkbibliotek

Skolhuset renoverades i början av 1990-talet och har sedan dess varit Musikskolans hemvist. Byggnaden har också inrymt ortens folkbibliotek. Gamla folkskolan är idag väl underhållen och exteriören är oförändrad.

Tak i salen med olika mönster i gult och blått.

Tak i salen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Gamla folkskolan skyddas som byggnadsminne sedan 1981.

Hitta hit

Gamla folkskolan ligger i centrala Lycksele på Norra Torggatan 13.

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss