Fångsgropar på Kvarnberget

På Kvarnbergets sluttningar vid Fällforsån är ett fångstgropssystem. Nära fångstgroparna finns även en flera tusen år gammal boplats.
Älgjakten har alltid varit viktig. Där älgen vandrar i dag finns ofta förhistoriska fångstgropar.
Älgjakt med gropar
Fångstgropar för älg är mycket vanliga i länet. De har funnits från stenålder fram till 1864 då de förbjöds i lag. Då var älgen nästan utrotad. Många fångstgropar ingår i fångstgropsystem, långa rader av gropar som är strategiskt placerade för att kunna spärra av älgarnas vandringsstråk. Här vid Fällforsån är tretton fångstgropar. Fångstgroparna är sannolikt yngre än den intilliggande boplatsen.
Gammal bosättning
Boplatsen har utnyttjats under en lång period förhistorisk tid. De dateringar som gjorts på kol från olika anläggningar visar att människorna bodde här för 7 500 år sedan och ca 2 500 år framåt. Under boplatsens äldsta fas låg den i en djup vik i det dåtida havet. Fyndet av en pilspets från bronsålder visar att platsen varit attraktiv under närmare 4 000 år.
Tillgänglighet
Platsen inte tillgänglig med rullstol, rullator eller barnvagn.
Skyddad fornlämning
Fångstgroparna är lagskyddade fornlämningar. Fornlämningar är spår efter mänsklig verksamhet under forna tider, som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna. Det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Hitta hit
Kör till Flurkmark. Kör väg 635 mot Tavelsjö i cirka 4,3 km. Sväng höger i en svag vänsterkurva vid skylt Fornminne 0,5. Följ vägen till vändplanen. Fångst-groparna och boplatsen ligger nordväst om vändplanen.