Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Hitta våra tillgängliga leder och anordningar

Några områden och leder i Stendörren är mer tillgängliga än andra. Vi beskriver platsernas och ledernas tillgänglighet som varierar. Naturen i Stendörren är annars kuperad och det är mycket upp och ner längs lederna.

Leder

Till Lerviksudden finns en hårdgjord stig som är lättare att ta sig fram på än de andra stigarna. Vid stigens början finns en parkering för rörelsehindrade. Där finns också ett tillgänglighetsanpassat dass.

Stigen är cirka 300 meter lång och leder ut till havet. Där kan du grilla och uppleva skärgården. Stigen är cirka 1,5 meter bred och lutar på några ställen. På några ställen sticker stenar och hällar upp och gör stigen ojämn. Det finns två breda broar längs stigen. Rastplatserna vid havet har ojämnt underlag av berghäll och grus. Bänkborden är inte anpassade för rullstolsburna.

De andra lederna i Stendörren följer stigar i skogen och över klippor. Lederna är kuperade och ibland med rötter på stigen eller med sm branta partier.

Rastplats vid naturum

Utanför naturum finns en rastplats med bänkbord som är anpassade för rullstolsburna.

Ramp till Runnudden

Från naturum leder en tillgänglighetsanpassad ramp ut till en rastplats med eldstad vid havet. Bänkborden är anpassade för rullstolsburna. Det är cirka 50 meter till rastplatsen från vändplanen vid naturum. Till parkeringen för rörelsehindrade är det ytterligare cirka 50 meter.

Träramp med staket

Trärampen vid naturum. Foto: Maria Rolf.

Bänkbord, bänkar, grusplan, havsutsikt

Rastplatsen på Runnudden har bänkbord och en grillplats. Foto: Maria Rolf.

Parkering

Vid naturum finns en parkering för rörelsehindrade. För att nå den behöver du en kod till vägbommen efter Entré Krokholmen. Ring eller mejla naturum för bomkod och information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Parkeringen vid Lerviksuddens tillgängliga led är bara till för rörelsehindrade. Den är grusad, något ojämn och inte tydligt markerad.

Tillgängliga toaletter och dass

Vid parkeringen vid Entré Äspskär finns ett tillgängligt utedass. För att ta sig till dasset finns en grusad gång och en passage på gräs. På parkeringen vid Entré Krokholmen finns ett tillgängligt utedass. Underlaget fram till dasset är asfalt. Vid den tillgängliga leden till Lerviksudden finns ett tillgängligt dass. Från parkeringen fram till dassset går en grusad gång. Vid naturum finns en vattentoalett som är mer tillgänglig än de andra. Rampen upp till dörren är smal och det gör det svårt att öppna dörren från rullstol. Utrymmet runt toaletten är trångt. Toaletten har armstöd och larm finns.

Kontakt

Reservatsförvaltningen, Naturvårdsenheten

Länsstyrelsen i Södermanlands län
611 86 Nyköping

Naturum

Telefon 010-223 44 20

Telefonnumret är aktivt under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss