Kanske är Lomsjöskogen Sörmlands bästa exempel på orörd naturskog. Här möts du nämligen av imponerande 300-åriga tallar, omkullfallna träd i stor mängd och rara växter som ryl och orkidén knärot. Kungsfågel ser du ibland söka insekter långt ut på grangrenarna och från sjön kan du höra storlomens flöjtande.
Det här naturreservatet ligger svårtillgängligt bland sjöar och berg i det skogsområde som kallas Mälarmården. Men du som kan ta dig dit har många naturupplevelser att vinna på ett besök i reservatet.
Ett kännetecken för naturskog är att det kan se lite stökigt ut. Så är det även i Lomsjöskogen. Träden växer inte på raka led och de träd som dör får stå kvar tills de faller. I en naturskog ligger träden där de fallit och nya träd växer upp där fröna gror. Typiskt för naturskogen är också att den är olikåldrig och att det uppstår gläntor där träd fallit.
I Lomsjöskogens naturreservat finns gott om död ved. Därför blir det bitvis lite svårare att ta sig fram men istället så mår den biologiska mångfalden bättre. Många mossor, lavar, svampar, insekter och fåglar kan nämligen inte klara sig utan död ved.
Tack vare att Lomsjöskogen har fått åldras under hundratals år har många olika arter haft tid att hitta hit och att etablera sig här. En grupp organismer som trivs särskilt bra här är vedsvampar. Ovanliga arter som kötticka, gränsticka och vedticka föredrar att växa på granlågor men kan även ses på döda tallstammar. Rosenticka har bara noterats på några få platser i Sörmland men den rariteten kan du också hitta här.
Även på levande träd växer det vedsvampar. En bit upp på stammen på tallar äldre än 150 år syns ganska ofta en ticka med det passande namnet tallticka.
Utöver vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
Skyddsår: 2001.
Areal: 31,4 ha
Karaktär: Barrnaturskog, myrsjö, tallbevuxen myr, fattigkärr
Kommun: Gnesta
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000
Beslut och skötselplan finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur. Sök på naturreservatets namn.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.