Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Kärnskogsmossen naturreservat

Kärnskogsmossen är mest känt för sitt rika fågelliv. Under slutet av april kan du uppleva ett rikligt orrspel vid besöksplatsen Bergön. Ljudkulissen från ett 40-tal spelande orrtuppar är en upplevelse som gör det värt att stiga upp i gryningen.

Om Kärnskogsmossen

I norra delen av Östergötland på gränsen mot Örebro län breder Kärnskogsmossen ut sig i all sin prakt. Denna stora och öppna myr är främst känd för sitt rika fågelliv.

Myrmarkerna är mestadels öppna eller bevuxna med gles skog av tall och glasbjörk. Höjdskillnaden mellan högsta och lägsta punkt är inte mer än 25 meter. Den flacka marken och de öppna ytorna ger besökaren vida vyer och vackra utsikter. Särskilt bra sikt får du om du går upp på Bergön som ligger nära reservatets parkering.

Inom reservatet finns en rad välbevarade myrtyper där högmosse och topogena kärr täcker de största ytorna. Den omgivande skogen, som kallas Tyleskogen domineras av tall och gran och i den västra halvan finns mer lövrika skogar.

För dig som besökare

Reservatets huvudentré ligger vid besöksområdet "Bergön". Från reservatets parkering får du promenera cirka 500 meter längs en grusväg innan du kommer fram till Bergöns besöksområde. Personer med rörelsehinder får köra hela vägen fram.

Vid Bergön finns grillplats med tak, fikabord samt dass som är tillgängligt för personer med rörelsehinder. En liten stuga ligger uppe på ett bergskrön med fin utsikt över myren. Stugan är öppen för besökare och du får gå in och söka skydd för väder och vind. I stugan är det tillåtet att övernatta för den som vill vakna med fågelsången. Standarden i stugan är låg men en vedeldad kamin finns för kalla nätter. Det är tillåtet att tälta vid Bergön.

Från Bergön utgår en cirka sex kilometer lång vandringsled. Större delen av sträckan går på träspång. Ledens första sträcka, cirka 500 meter är extra bred. Utmed spången och vid Gällsjön finns fikabord och grillplats.

Det går även att ta sig till reservatet till fots via Östgötaleden som ansluter till reservatet vid Gällsjön.

I naturreservatets östra del ligger Bibergskärren. Här går en vandringsled på 1,5 kilometer med spänger över myrmarkerna. Leden passerar myrholmar som naturvårdsbrändes 2018. Utmed leden finns en grillplats.

 

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare i Kärnskogsmossens naturreservat ut beslutet från 2009. Texten är förenklad:

  • Tillträdesförbud råder året runt inom ett särskilt område som denna karta visar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Undantag är på vandringsleder där du alltid får vistas.
  • Motorfordon får endast köras på befintlig bilväg.
  • Du får inte landa med luftfarkost.
  • Du får inte köra skoter, vattenskoter eller utöva vattenskidåkning.
  • Du måste hålla din hund kopplad.
  • Du får inte bryta kvistar, fälla träd eller skada levande eller döda träd och buskar.
  • Du får inte plocka svampar, mossor, växter eller lavar. Men du får plocka bär och matsvamp.
  • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.
  • Du får inte skada sten, berg eller mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
  • Du får bara elda på anordnad eldplats. Då området tidigare varit militärt övningsområde kan det fortfarande finnas blindgångare/granater kvar i terrängen. Det är därför inte säkert att göra upp eld på andra platser än på de iordninggjorda eldstäderna.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förTorrdass Torrdass
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: 941 hektar

Skyddsår: 2009

Kommun: Motala

Markägare: Naturvårdsverket och privat

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss