Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Kontakta oss på minoritetsspråk

Tillhör du en av Sveriges fem nationella minoriteter? Då har du stärkta rättigheter och möjligheter i din kontakt med kommunen och myndigheter.

Sveriges fem nationella minoriteter är judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar. Du har rätt att bli informerad om dina rättigheter, oavsett vilket nationellt minoritetsspråk du talar och var du bor i Sverige. Du som bor i en kommun i ett förvaltningsområde har även rätt att kommunicera med oss på ditt språk i både tal och skrift. Det är du själv som avgör om du tillhör en nationell minoritet, det kallas för självidentifikationsprincipen.

Särskilt skydd för finska i Örebro län

Finska, meänkieli och samiska har ett förstärkt skydd och för dessa tre språk finns förvaltningsområden. I Örebro län ingår kommunerna Degerfors, Hällefors, Karlskoga, Lindesberg, Laxå och Örebro i förvaltningsområdet för finska språket. Region Örebro län ingår också i förvaltningsområdet för finska språket. Det innebär bland annat att

  • Du som enskild person har rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med Länsstyrelsen i ärende där vi är beslutsfattare.
  • Om du i ett sådant ärende använder finska, är Länsstyrelsen också skyldig att ge svar på finska.
  • Länsstyrelsen ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, meänkieli och samiska.

Information på de nationella minoritetsspråken

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss