Regional ledsamordning
Under 2024 arbetar Länsstyrelsen Norrbotten för att samordna länets vandringsleder och dess aktörer. Målet är att få fram en struktur för regional samverkan för länets vandringsleder.
Samhällsomvandlingen och industrins gröna omställning innebär att vi behöver få fler människor som väljer att bosätta sig och stanna kvar i länet. Därför krävs det att vi kan erbjuda attraktiva livsmiljöer där människor vill bosätta sig. Människors kontakt med naturen bidrar också till ökad naturförståelse.
Fler norrbottningar, en samhällsstruktur där vi blir allt fler äldre samt hög förekomst av livsstilssjukdomar och psykisk ohälsa bland länets befolkning innebär också att länet har stora utmaningar vad gäller folkhälsan. Forskningen visar att vistelse i naturen bidrar till ökad fysisk aktivitet samt bättre fysisk och psykisk hälsa.
Utveckling av leder bidrar till bättre tillgänglighet till naturen både för lokalbefolkning och besökare. En tillgänglig natur bidrar till att skapa attraktiva livsmiljöer, det bidrar till bättre folkhälsa och till att väcka allmänhetens intresse för natur och miljö.
Bidrar till hållbar utveckling
Många besökare lockas till länet av vår storslagna och orörda natur, vilket bidrar till regional tillväxt och erbjuder nya arbetstillfällen. Friluftsliv och naturturism är inte minst viktig för utveckling och överlevnad av Norrbottens landsbygd.
Natur- och friluftsaktiviteter kopplat till leder är en källa till sysselsättning inom besöksnäringen och annan relaterad verksamhet. Detta bidrar i sin tur till regional tillväxt och landsbygdsutveckling. Detta lägger en grund för en långsiktigt hållbar utveckling i Norrbotten och bidrar bland annat till ökad uppfyllelse av de globala hållbarhetsmålen, miljömålen, målen för friluftslivspolitiken, mål för en god och jämlik hälsa och en rad regionala utvecklingsmål.
Ett sammanhållet lednätverk i länet av god kvalitet bidrar till både ökad trygghet och till att fler leder kan marknadsföras som attraktiva besöksmål. För detta krävs en bred samverkan mellan olika aktörer runt om i länet.
Vandringsleder, till glädje och nytta för många
Kvalitet och hållbarhet på våra vandringsleder. Finns det? Är det så?
"-Ja visst finns det, men vi skulle lätt kunna ha många fler! Lederna väntar bara på att bli lite bättre omhändertagna." Säger projektledare Lo Fischer. Länsstyrelsen har under året, tillsammans med Kreativa byar i Norrbotten, arbetat med att få en helhetsbild av läget i länet och hur kommunerna och andra intressenter arbetar med och omhändertar vandringsleder.
Ambitionen från Länsstyrelsen har varit att lära sig mer om läget i Länet och att inspirera berörda till att fortsätta utveckla kvalitetssäkrade, tillgängliga och långsiktigt hållbara vandringsleder som kan bidra till folkhälsa, attraktiv bygd och besöksnäring. Vi ser att dessa tre skäl har stora möjligheter att förstärka varandra.
Vandringsleder ger möjligheter till bofasta att ta sig ut i naturen vilket ger förbättrad folkhälsa och välbefinnande. En plats som har en eller några väl omskötta vandringsleder bli attraktiv för inflyttning, det visar att att platsen vill erbjuda möjligheter till hög livskvalitet. Vandring och naturupplevelser är den största orsaken till den växande besöksnäring i länet. Genom att ha väl markerade och väl beskrivna leder ger vi möjlighet till fler besökare att hitta attraktiva aktiviteter i Norrbotten.
"- Det har varit väldigt inspirerande att resa runt i länet" fortsätter Lo Fischer "-Vi har fått beskrivningar av många fina vandringsleder och det finns massvis med engagemang överallt. Det som däremot är svårt är att hitta medel för långsiktig förvaltning och tid till att samverka på olika sätt".
Länsstyrelsen söker medel från Naturvårdsverket för att kunna fortsätta projektet 2025 och då utveckla samverkan inom länet så att vandringsleder av hög kvalitet blir en prioriterad del av Norrbottens unika möjligheter. Parallelt med detta arbete har det utarbetats en nationell organisation för samverkan om vandringsleder.
En nationell samverkansgrupp för utveckling av vandringsleder är nu etablerad och Länsstyrelsen Norrbotten ingår. Ramverket för vandring, som innheåller konkreta tips om hur leder kan och bör kvalitetssäkras finns nu på en samverksansyta som man kommer åt via Naturvårdsverket. Det är väl värt att gå in där och botanisera i alla de tips och rekommendationer som ges.
Samverkanspartners
I detta arbete är nationella ramverket för vandringsleder en viktig utgångspunkt. Samverkan med Kreativa byar och deras projekt Organisering av vandringsleder är viktigt och centralt under projekttiden. Samverkande organisationer är även Region Norrbotten och Swedish Lapland Visitors Board.