Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
- främja export av svenska livsmedel
- främja svensk kvalitet och gastronomi.
Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Norrbottens livsmedelsstrategi
Vad händer i Norrbottens län?
Hos oss pågår följande projekt för att stärka vår regionala livsmedelsstrategi.
Att öka självförsörjningsgraden av livsmedel är en högst aktuell fråga som nu arbetas med över hela landet. I Norrbotten var vi tidigt ute och sjösatte Nära mat, Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020. Arbetet har följts med stor entusiasm både i länet och nationellt där Nära mat vid flera tillfällen lyfts fram som ett föregångsexempel. För att förverkliga Nära mat krävs resurser, hjärta och mod.
Hela Norrbottens livsmedelskedja, politiker, kommuner, myndigheter och handeln måste också vara intresserade av att interagera strategin i sin verksamhet. Att kunna äta näringsriktig kost som producerats på ett hållbart sätt är inte längre någon självklarhet, varken lokalt eller globalt.
I Norrbotten har vi fantastiska odlingsjordar, vi har god tillgång till rent vatten och miljömässigt hållbara produktionsmetoder. Något vi kan vara stolta över, som vi skall värna om och lyfta fram. Vi behöver däremot fler producenter och producenterna behöver förutsättningar för att kunna öka sin produktion. Frågan är komplex och det finns inte enskilda lösningar eller aktörer i ett sådant arbete.
Sedan april 2023 är Malin Naess samordnare för Nära Mat. Tjänsten som samordnare fokuserar på att samordna olika aktörer och arbetsområden kopplade till strategins prioriterade områden.
Hortonom Elisabeth Öberg är projektledare och arbetar som trädgårdsutvecklare på Länsstyrelsen i Norrbotten inom arbetet med Norrbottens Livsmedelsstrategi - Nära Mat.
Syftet med projektet är att förverkliga Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat 2021-2030 och bidra till länsvisionen Mer norrbottnisk mat på tallrikarna. Det innebär att norrbottningarnas behov av bra lokalproducerad mat tillgodoses. I detta projekt ligger fokus på frukt, bär och grönsaker.
Målet med projektet är att öka produktionen (volymen) av frukt, bär och grönsaker i Norrbotten samt att stödja företagen i att utvecklas till konkurrenskraftiga, långsiktigt hållbara och lönsamma verksamheter.
Projektet omfattar olika kompetensutvecklingsinsatser, bland annat grundkurser i odling, spetskurser inom områden som har relevans för odlarna, årliga fältvandringar hos odlingsföretag, studiebesök, en studieresa i närområdet och enskild rådgivning.
Arbetet har en tydlig koppling till målen i Agenda 2030.
