Vattenorganisationer och luftvårdsförbund
Vattenorganisationer och luftvårdsorganisationer är ideella organisationer som jobbar nationellt, regionalt eller lokalt med olika frågor inom vattenvård och luftvård. Länsstyrelsen bidrar till arbetet på olika sätt.
Länsstyrelsen medverkar till arbetet i olika vattenorganisationer och luftvårdsorganisationer. I vissa organisationer är vi medlemmar och i andra fall ger vi endast råd och stöd till organisationerna.
Vattenorganisationer
Vattenvårdsförbund, vattenvårdsföreningar, vattenförbund och vattenråd är ideella organisationer där kommuner, markägare, kraftbolag, industrier och andra intressenter kan ingå. Länsstyrelsens roll i organisationerna kan vara mycket varierande.
De olika vattenorganisationerna är regionala eller lokala samverkansorgan. Här kan deltagarna mötas och diskutera sig fram till gemensamma lösningar i vattenfrågor. Länsstyrelsen kan i vissa fall vara medlem i organisationerna och kan ha en samordnande och stödjande roll.
Luftvårdsorganisationer
Luftvårdsförbund och luftvårdsföreningar är ideella organisationer där kommuner, företag och andra organisationer är medlemmar. Luftvårdsorganisationerna arbetar för att samordna åtgärder som förbättrar luftkvalitén i regionen och i hela landet.
Länsstyrelsen ger stöd och råd till organisationerna.
Hur ser det ut i Norrbottens län?
I Norrbottens län finns inget luftvårdsförbund, men vi har ett antal vattenorganisationer.
Det finns flera vattenråd i Norrbottens län.
- Torneälvens vattenparlament
- Sangisälvens & Keräsjokis vattenråd
- Kalix/Töreälvars vattenråd
- Luleälvens vattenråd
- Åby- Byske- Kåge älvars vattenråd. Avrinningsområdena för Byske och Åbyälven sträcker sig över länsgränsen till Västerbottens län.
- Skellefteälvens vattenråd, sträcker sig över länsgränsen till Västerbottens län.
Därutöver finns ett vattenvårdsförbund, Torne- och Kalix älvars vattenvårdsförbund.