Ranak

Bilden visar en miljö med urskogsstrukturer, och i fokus är en gammeltall eller jättefura som omfamnas av en man.

Urskog i Ranak naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

För den som vill ströva i en riktig skog, rekommenderas ett besök i Ranaks naturreservat. På de två bergstopparna Stor-Ranak och Lill-Ranak står gammal urskog – ett naturligt ekosystem helt styrt av naturens egna krafter och tidens tand, utan mänsklig påverkan. Välkommen på en sagolik vandring bland naturskogens lavbehängda gammelgranar och resliga jättefuror!

Naturskogar som är så pass opåverkade av skogsbruk och annan exploatering som skogarna i Ranak är ovanliga. Reservatet utgör en urskogsrest – en ö – i det brukade skogslandskapet. När en skog får vara ifred från oss människor i flera hundratals år bildas en varierad skog. Tack vare att skogarna fått utvecklas i sin egen takt och på sitt eget sätt finns det träd av alla åldrar här, bland annat tallar som är uppemot 500 år gamla.

Liksom de allra flesta skogar i Norrbottens län är Ranak präglat av historiska bränder. Bränderna skapar död ved av olika kvalitet, gör skogen luckig och varierad och möjliggör föryngring av framför allt tall och lövträd som björk, asp och sälg. I området ses spår efter brand framför allt på Stor-Ranak i form av kolade stubbar och rotvältor.

Stor tillgång på speciella livsmiljöer innebär rum för många

Naturskogar som i Ranak har ett stort inslag av döende och döda träd. Träd som dött kan stå som torrträd under lång tid, exempelvis som silverfärgade, grånade torrtallar. En grånad silvertall som redan varit död under många tiotals år, kan så småningom falla till backen och bli livsrum för den rödlistade tallstockstickan. Arten är ovanlig och gillar torra, avbarkade och gärna grova tallågor.

I Ranak trivs tallstockstickan särskilt bra och många fynd har gjorts av arten i området. De värdefulla naturskogarna i reservatet har även en rik vedsvampflora knuten till gran, med flera känsliga och rödlistade arter. Rosenticka och taigaskinn är vanligt förekommande, och det finns spridda förekomster av ostticka och rynkskinn.

Svamp som växer på en tallgren

Tallstocksticka på en gammal tallåga. Foto: Frida Snell

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Bildades: 2024

Storlek: 4 kvadratkilometer

Kommun: Arjeplog

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Ranak ligger ca 15 km sydöst om Arjeplog. Det finns ingen väg ända fram till reservatet men området går att nå till fots från en skogsbilväg som slutar öster om reservatet. Skogsbilvägen kan nås via väg 95 varifrån man tar av västerut i riktning mot Högliden och Lövlund.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss