Nordanå

I naturreservatet Nordanå rinner bäckar fram genom sumpskog med höga naturvärden. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
I Nordanås sumpskogar har arter som behöver en fuktig miljö, gamla träd och död ved en fristad. Här händer inte särskilt mycket och det är så rosentickan, violmusslingen och gammelgransskålen vill ha det. Skogen sköter sig själv och ju längre den får stå, desto fler kräsna arter kommer det att dyka upp!
Präglat av vatten
Naturreservatet Nordanå ligger i en västsluttning ner mot Stora Luleälven. Här växer grandominerad naturskog på sandig jordmån som inlandsisen lämnat efter sig. Små bäckar har skurit sig ner i den lätteroderade sanden och ringlar fram genom skogen, ibland lugnt, ibland med stor fart. Marken är mättad med vatten som rör sig under jord nedför sluttningen. Det passar vitmossorna bra, de breder ut sig på marken under trädkronorna.
Sumpskogen – en brandrefug
Skogen i reservatets mitt växer på fuktig mark och bär få spår av mänsklig aktivitet. Där det är riktigt blött har träden utvecklat socklar att stå på. Sådana här sumpskogar är värdefulla inslag i skogslandskapet då skogsbränder som dragit fram under årens lopp inte fått fäste i de blöta markerna. Här finns därför gott om gamla och senvuxna granar, tallar och björkar.
Arter utöver de vanliga
I Nordanås sumpskogar finns många spännande arter att upptäcka. På gamla granars bark växer en millimeterstor skålsvamp med det passande namnet gammelgransskål. Från fallna, murkna granstammar sticker rosentickan ut sina fruktkroppar och den mörkt chokladfärgade ulltickan breder ut sig likt ett extra barklager på undersidan. Här och var är trädgrenarna draperade med hänglavar likt trassliga garnnystan – ett signum för gammal, orörd skog.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved
- plocka bär och matsvamp
- köra skoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Jokkmokk
Bildat år: 2025
Storlek: 0,18 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Övrigt: Inom området finns varken stigar, eldstäder eller andra iordningsställda anläggningar.
Hitta hit
Naturreservatet ligger ca 12 km Nord-nordväst från Vuollerim och nås via väg 811. Ingen väg löper hela vägen fram till området.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00