Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Njuollavárrie

Tät barrskog med granar klädda i gamlav

Garnlavsklädda granar i Njuollavárrie. I grannaturskogen finns även inslag av björk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Garnlavsklädda granar och gamla, liggande döda granstammar med sällsynta vedlevande svampar som ostticka och gränsticka möter den som besöker granskogsreservatet Njuollavárrie. Sedan området brann för drygt 200 år sedan har skogen fått växa upp på naturlig väg och stå i det närmaste orörd.

Grannaturskogen på Njuollavárrie utgörs nästan helt av gran, men det finns även inslag av björk och sparsamt av gamla sälgar och tallar. Skogen varvas med små öppna myrar och i den norra, låglänta delen av reservatet finns blöt gransumpskog med bäckdråg. Inslaget av fuktig och blöt mark medför en hög luftfuktighet i den vindskyddade granskogen, och det uppskattas av många arter av bland annat lavar, mossor och svampar.

Eftersom naturskogen i Njuollavárrie inte påverkats av någon större störning såsom brand eller skogsavverkning under lång tid så har dessa fuktiga miljöer bevarats och tillåtits att utvecklas fritt. Därför återfinns flera krävande och rödlistade arter här, exempelvis lavarna knottrig blåslav och brunpudrad nållav, och vedsvamparna rynkskinn och gränsticka.

Svamp som växer på en död granstam

Gränsticka på gammal granlåga, det vill säga en liggande, död granstam. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Omgiven av vidsträckta våtmarker

Granskogarna i Njuollavárrie omges av stora värdefulla våtmarksområden som breder ut sig om både öster och väster om området. Dessa omfattande våtmarksområden har mycket stor betydelse för flora och fauna, och en liten del av våtmarkskomplexet Saltmyran ingår i reservatets nordvästra ände.

Det finns flera olika slags spår av mänsklig närvaro och äldre tiders nyttjande av naturen kring Njuollavárrie. I norra delen av reservatet har en härd påträffats, som kan vara det äldsta kända spåret av människor som rört sig i området. Strax nordost om reservatet finns lämningar av en gammal lada som nyttjats för slåtter på en myr. Öster om området på Nuollajaurmyran har en kolbotten påträffats som utgör rester av en kolmila samt en koja, och ytterligare en kolbotten finns på Torrtallmyran väster om reservatet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Arjeplog

Bildades: 2024

Storlek: 3 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Njuollavárrie ligger ungefär 15 km nordväst om Slagnäs, i södra delen av Arjeplogs kommun. För att komma dit från Slagnäs, följ väg 609 nordväst. Ta sedan av västerut mot Nyliden på väg 610. Från Nyliden fortsätter du västerut på en privat väg och svänger sedan norrut in på en skogsbilväg.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss